Co? Wymordowała 1/4 ludności ? Chyba nie, prawda ?beyond pisze:Nie znasz całej historii tak samo jak ja, zatem takie wykluczenie jest poważnym błędem. Wiele wiosek, miast mocno ucierpiało po sowieckiej szarańczy. Nie szukać długo, wiesz co Armia Czerwona robiła z cywilami w Berlinie?green7 pisze:Historia pokazuje, że żadne miasto nie zostało przez Rosjan potraktowane w sposób który piszesz
Zburzyła i zrównała z ziemią całe miasto ? Chyba nie, prawda ?
Ja Ci podaje fakty, są one powszechnie znane więc źródła łatwo znajdziesz. Jeśli się mylę: podaj mi gdzie ale nie wymagaj ode mnie bym Ci dołączył spis literatury.beyond pisze:Jeśli opierasz się na historii, to podawaj konkretne źródła.
Ty natomiast na poparcie swoich tez nie potrafisz podać ani faktów - ani źródeł Twoich twierdzeń.
green7 pisze:Bzdura - totalnie nie masz pojęcia o czym piszesz. Fakty:
Nie no chłopie ... ogarnij się bo naprawdę zaczynasz bredzić. Weźże wpisz do Wikipedii "Plan Pabsta". Niespecjalne to źródło ale przekonasz się że:beyond pisze:Raczej Ty nie masz, fakty są takie: Niemcy mieli od dawna plan zniszczenia Warszawy, co zakładał tzw. "Plan Pabsta". Zniszczenie Warszawy miało symbolizować koniec państwa Polskiego i początek nowych ziem Niemieckich. Powstanie było tu dobrym pretekstem, do wcielenia go w życie, chociaż wątpię, że Niemcy planowali późniejsza odbudowę.
Także reszta Twoich punktów nie ma sensu.
a) był to plan ... urbanistyczny.
b) Pabst był ..... kierownikiem urzędu budownictwa rzeszy. Plan zakładał więc przebudowę (i zburzenie tego co Niemcom nie pasowało)
b) został opracowany w 1940
c) nie miał nic wspólnego z totalnym wyburzeniem miasta i mordowaniem jego ludności.
Jak chcesz mi powiedzieć, że Niemcy chcieli w lipcu 1944 zacząć przebudowę Warszawy której nie dokonali od 4 lat i dlatego wybuchło PW... no to soory... Ręce opadają na takie argumenty.