Stabilny portfel "konika"

Forum, na którym można do woli dyskutować nie tylko na tematy związane z Forexem.
green7
Maniak
Maniak

Re: Stabilny portfel "konika"

Nieprzeczytany post autor: green7 »

beyond pisze:
green7 pisze:Historia pokazuje, że żadne miasto nie zostało przez Rosjan potraktowane w sposób który piszesz
Nie znasz całej historii tak samo jak ja, zatem takie wykluczenie jest poważnym błędem. Wiele wiosek, miast mocno ucierpiało po sowieckiej szarańczy. Nie szukać długo, wiesz co Armia Czerwona robiła z cywilami w Berlinie?
Co? Wymordowała 1/4 ludności ? Chyba nie, prawda ?
Zburzyła i zrównała z ziemią całe miasto ? Chyba nie, prawda ?
beyond pisze:Jeśli opierasz się na historii, to podawaj konkretne źródła.
Ja Ci podaje fakty, są one powszechnie znane więc źródła łatwo znajdziesz. Jeśli się mylę: podaj mi gdzie ale nie wymagaj ode mnie bym Ci dołączył spis literatury.
Ty natomiast na poparcie swoich tez nie potrafisz podać ani faktów - ani źródeł Twoich twierdzeń.

green7 pisze:Bzdura - totalnie nie masz pojęcia o czym piszesz. Fakty:
beyond pisze:Raczej Ty nie masz, fakty są takie: Niemcy mieli od dawna plan zniszczenia Warszawy, co zakładał tzw. "Plan Pabsta". Zniszczenie Warszawy miało symbolizować koniec państwa Polskiego i początek nowych ziem Niemieckich. Powstanie było tu dobrym pretekstem, do wcielenia go w życie, chociaż wątpię, że Niemcy planowali późniejsza odbudowę.

Także reszta Twoich punktów nie ma sensu.
Nie no chłopie ... ogarnij się bo naprawdę zaczynasz bredzić. Weźże wpisz do Wikipedii "Plan Pabsta". Niespecjalne to źródło ale przekonasz się że:
a) był to plan ... urbanistyczny.
b) Pabst był ..... kierownikiem urzędu budownictwa rzeszy. Plan zakładał więc przebudowę (i zburzenie tego co Niemcom nie pasowało)
b) został opracowany w 1940
c) nie miał nic wspólnego z totalnym wyburzeniem miasta i mordowaniem jego ludności.

Jak chcesz mi powiedzieć, że Niemcy chcieli w lipcu 1944 zacząć przebudowę Warszawy której nie dokonali od 4 lat i dlatego wybuchło PW... no to soory... Ręce opadają na takie argumenty.
Ostatnio zmieniony 07 sty 2014, 15:53 przez green7, łącznie zmieniany 1 raz.
Green
Obrazek
Obrazek

beyond

Nieprzeczytany post autor: beyond »

green7 pisze:Co? Wymordowała 1/4 ludności ? Chyba nie prawda ?
Zburzyła i zrównała z ziemią całe miasto ? Chyba nie prawda ?
Oceń obiektywnie swoją wiedzę historyczną i zastanów się, czy wiesz wszystko. Ja bym tak stanowczo nie twierdził, bo wiem, że za mało w tej dziedzinie wiem.
green7 pisze:c) nie miał nic wspólnego z totalnym wyburzeniem miasta i mordowaniem jego ludności.
Wspomniana przez Ciebie Wikipedia:
W celu realizacji projektu Niemcy zamierzali wysiedlić większość ludności Warszawy do obozów koncentracyjnych, poddawać ich eksterminacji w kompleksie obozowym KL Warschau[14] funkcjonującym od 1943 na lewobrzeżnej części miasta, oraz wyburzyć ok. 95% zabudowy[15] stolicy
(źródła są tam podane)

To są fakty, z podanymi źródłami. Proponuje mniej się emocjonować w dyskusji, bo emocje przesłaniają rozum. Jak już przeglądasz Wikipedie, to chociaż czytaj, co jest tam napisane.

Awatar użytkownika
Pablo90
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Pablo90 »

Wszedłem, żeby popatrzeć co tam u Adriano na rachunku, a tu takie coś :P To chyba nie jest odpowiedni temat do takich potyczek :P Polecam dział Offtopic ;)

Adrianoforex
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Adrianoforex »

Miałem dwóch wspaniałych dziadków. Jeden doszedł do stopnia kapitana w WP i dobrnął po kilku ranach do Berlina. Drugi był leśnym z AK. Jak ja byłem mały to oni obydwaj doskonale się dogadywali, razem pili a ja słuchałem wpatrzony. Do naszego domu często wpadał M. Edelman, który wsławił się w powstaniu w getcie. I wiecie co. Nikt z nich nie przeczył, że powstanie było błędem. Błędem taktycznym, który niestety skutkował 200.000 ludności cywilnej rozstrzelanej w odwecie. Dziadki mówili, że powstanie było kompletnie nieprzygotowane a komórki wywiadowcze AK dały po prostu ciała. Jednak po latach wszystkim trzeba oddać hołd i niech śpią w spokoju. Wszyscy walczyli o wolną Polskę. Bez względu na to, po której stali stronie. I tak nie mielismy szansy na rządy prozachodnie, bo najzwyczajniej w świecie zachód miał nas głęboko w czterech literach.

Byliśmy skazani na sowietów, ale ze wszytkich demoludów i tak wyszlismy na tym najlepiej.

A jak czytam jak Anglicy traktowali po wojnie polskich asów wywiadu, którzy za nich robili brudną robotę to mi się nóż w kieszeni otwiera. To samo z polskimi generałami, pilotami. Tworzyli obozy. To był dla mnie szok. Czemu sie o tym nie mówi. To zachód wytargował taką a nie inną sytuację.

Dziadek, który był w WP po wojnie wyskoczył z munduru i pracował w Armaturze. I z czasem zatrudniał leśnych. Wszystko zależało od człowieka. Ale to co zrobiło AK rękami Łupaszki to zbrodnia. A teraz z niego bohatera robią. Popytajcie górali o brutalne morderstwo kilkudziesięciu polskich cywili pod Zakopanym. Zostali najzwyczajniej w świecie obrzucani granatami przez wyklętych. Potem po latach starano się z tego zrobić pomyłkę. Ale złoto z palców poginęło.
http://www.forexfactory.com/adrianoforex?__r=4502#79

Jak z 10.000 zł zrobić 50.000 zł w ciągu 12 miesięcy. Troszkę forex, troszkę giełda wszystko w ramach jednego konta. Start 2.01.2015 r.

Adrianoforex
Maniak
Maniak

A wracając do meritum tematu. Dzisiaj istotne dane makro praktycznie za nami więc czekamy na jakieś zabawy grubasów, które dadzą większą zmienność. Aktualny stan rachunku zaraz poniżej. jednak wczoraj zamiast dużego zarobku po błędach taktycznych wyszedł mniejszy. Najważniejsze, że cały czas na plusie do przodu.

Obrazek

Jak widac po stacie spada skuteczność i wielkość zyskownych pozycji. Czemu:

- okres świąteczno-noworoczny wiązał sie z wieloma innymi zdarzeniami w których brałem udział
- szkolne błędy i "wyprzedzanie systemu"
- brak czasu

Jak z 10.000 zł zrobić 50.000 zł w ciągu 12 miesięcy. Troszkę forex, troszkę giełda wszystko w ramach jednego konta. Start 2.01.2015 r.

Adrianoforex
Maniak
Maniak

Swoją droga chciałbym podziękować dwóm osobom.

Wuza
- za to, iż pomimo odmiennych zdań w temacie tradingu i "ostrej" dyskusji zaoferował bardzo dużą pomoc przy organizacji konkursu na bezpieczny portfel, spora część jest na PW
- za pomysły dot samego konkursu

Green 7
- za zaoferowanie pomocy w konkursie i w bardzo istotnych jak dla mnie kwestiach, co pewnie czyni go o wiele bardziej ciekawym i profesjonalnym
- za pomysły dot. samego konkursu

Nawet nie wiem jak prosić modera o pochwały dla tych gości. W starych czasach postawiłbym dobrą łychę i zaprosił modera na spotkanie w towarzystwie przemiłych Pań w Maximie, ale te czasu już nie wrócą. :mrgreen:

Awatar użytkownika
sureshot
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: sureshot »

mozesz zalozyc konto pamm i w ramach podziekowan pomnazac ich kapital, a oni w tym czasie bezstresowo beda lowic ryby ;)

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

beyond pisze: Oceń obiektywnie swoją wiedzę historyczną i zastanów się, czy wiesz wszystko. Ja bym tak stanowczo nie twierdził, bo
wiem, że za mało w tej dziedzinie wiem.
No oceniam i dlatego piszę co piszę. Oceń więc swoją i podaj przykłady na poparcie Twoich tez.

beyond pisze:
green7 pisze:c) nie miał nic wspólnego z totalnym wyburzeniem miasta i mordowaniem jego ludności.
Wspomniana przez Ciebie Wikipedia:
W celu realizacji projektu Niemcy zamierzali wysiedlić większość ludności Warszawy do obozów koncentracyjnych, poddawać ich eksterminacji w kompleksie obozowym KL Warschau[14] funkcjonującym od 1943 na lewobrzeżnej części miasta, oraz wyburzyć ok. 95% zabudowy[15] stolicy
(źródła są tam podane)
przeglądasz Wikipedie, to chociaż czytaj, co jest tam napisane.
Naprawdę chcesz mi udowadniać że urbanistyczny plan Pabsta, był powodem Powstania Warszawskiego ??? Twoim zdaniem Niemcy przystąpili do jego realizacji w 44 i dlatego wybuchło PW ??
Naprawdę chcesz brnąć w tą ścieżkę ?? Zastanów się zanim odpowiesz.

Pablo90 pisze:Wszedłem, żeby popatrzeć co tam u Adriano na rachunku, a tu takie coś :P To chyba nie jest odpowiedni temat do takich potyczek :P Polecam dział Offtopic ;)
Się nie możemy doprosić moda coby to ogarnął w końcu i przeniósł. Halllooo :)
Adrianoforex pisze:Nikt z nich nie przeczył, że powstanie było błędem. Błędem taktycznym, który niestety skutkował 200.000 ludności cywilnej rozstrzelanej w odwecie. Dziadki mówili, że powstanie było kompletnie nieprzygotowane a komórki wywiadowcze AK dały po prostu ciała. Jednak po latach wszystkim trzeba oddać hołd i niech śpią w spokoju. Wszyscy walczyli o wolną Polskę. Bez względu na to, po której stali stronie. I tak nie mielismy szansy na rządy prozachodnie, bo najzwyczajniej w świecie zachód miał nas głęboko w czterech literach.
AK dało ciała bo w ogóle od samego początku nie planowało walk w Warszawie. I to było rozsądne. W krytycznej jednak chwili dało się sprowokować Stalinowi (i tu dało właśnie ciała) - zresztą wbrew rozkazom naczelnego wodza, któremu podlegało. I wszystko wskazuje na to, że główną rolę w podjęciu tej decyzji miały osoby pracujące dla Rosjan .....

Oczywiście - zachód miał nas w d..... Ale popełnienie zbiorowego samobójstwa nic tu nie zmieniało. I nie chodzi o to by nie oddawać hołdu naszym żołnierzom. Ale o to by wyciągnąć z tej gorzkiej porażki wnioski i wiedzieć jak do niej doszło. Bo jeśli będziemy tylko głaskać się po główkach i mówić, że wszystko było cacy-cacy a winę ponoszą wszyscy tylko nie my - to sytuacja może się powtórzyć. I znowu będziemy pięknie acz bezsensownie umierać.
Green
Obrazek
Obrazek

Adrianoforex
Maniak
Maniak

sureshot pisze:mozesz zalozyc konto pamm i w ramach podziekowan pomnazac ich kapital, a oni w tym czasie bezstresowo beda lowic ryby ;)

A ja to tak się znam na tym PAMM jak na lotach kosmicznych :lol: Ale pochwały by się przydały.

Wuza
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Wuza »

@Adrian

To, że czasami się nie zgadzamy nie zmienia tego, że szanuje Ciebie jak i Twój trading ;)
Idea konkursu jest ciekawa więc chętnie ją wesprę i pomogę w organizacji.

A co do whisky to nigdy nie mów nigdy ;)

Zablokowany