poza tym ilu znasz osobiscie niemcow, rosjan, anglikow czy francuzow?, wypowiadasz bardzo kategoryczne opinie, ciekawi mnie czy masz dostateczna wiedze, zeby je formulowac
To chyba dobrze, że było antysowieckie?sureshot pisze:wykrwawia, po co mieli sie narazac , skoro ak bylo jawnie antysowieckie?,
Wyraźnie Ci napisałem, Sowieci i tak by wyrżneli wtedy ludność cywilną razem z powstańcami, zatem było to sytuacja patowa. Łatwo nam dzisiaj oceniać tamte wydarzenie, nazywając powstańców idiotami. Mało ludzi wie, czym była armia czerwona - niemieccy żołnierze woleli popełnić samobójstwo niż oddać się do ich niewoli. Powstańcy i cywile też dobrze o tym wiedzieli, czym będzie wkroczenie tej czerwonej zarazy. Zacznij samodzielnie myśleć, a nie powtarzaj tego, co Ci kłamliwe komuchy wmawiały przez wiele lat (w końcu zwycięzcy piszą historię).sureshot pisze: jak dowodztwo powstania chcialo cos zamanifestowac to mogli popelnic zbiorowe samospalenie jak np buddysci, a nie powodowac smierc 200tysiecy cywili!!,
Poproszę o źródło tych rewelacji.sureshot pisze: gdy powstancy wychodzili z warszawy jako jency, to warszawiacy rzucali w nich kamieniami, ale tego tez nie ma w podrecznikach
A ile miast w Polsce jest stolicą? Jakie znaczenie strategiczne i taktyczne ma zajęcie stolicy?Adrianoforex pisze:Beyond uważam, że trochę przesadzasz. Dziwne, że w innych miastem nie wyrżnęli jak to piszesz wszystkich Polaków. Teraz robi się z tego bohaterstwo, ale było to potwornym błędem taktycznym, strategicznym. Co by było tego nie wiemy, ale nie pisz, że ruscy zabijali wszędzie Polaków, gdzie tylko weszli.
Dlaczego mamy szukać precedensu?sureshot pisze:a w ktorym to miescie w europie wschodniej, w czasie marszu na wschod rosjanie wymordowali kilkaset tysiecy mieszkancow??,
Tak pomogli, że wsadzili swoich aparatczyków do władzy. W Polsce komuna była słaba i potrzeba było zbrojnie komunistów dopchać do władzy.sureshot pisze: badz powazny, w tym powstaniu nawet pomogli http://pl.wikipedia.org/wiki/Powstanie_praskie, a zajeli przeciez wiele stolic i tylko warszawa zostala zrownana z ziemia,
To że sobie paru warszawiaków rzuciło kamieniem ma być dowodem na tą niechęć?sureshot pisze: co do rzucania kamieniami, popytaj warszawiakow, ale nie tych naplywowych, w internecie nie wiem czy jest na ten temat i nie chce mi sie szukac,
Nie nam to oceniać. W dzisiejszych czasach wszyscy uważają, że mają prawo coś oceniać, na każdy temat się wypowiedzieć. Ja nie oceniam ich czynu - być może był to błąd, ale staram się też zrozumieć, co ich popchnęło do tego i moim zdaniem nie była to głupota. Bez względu na to, czym to było, należy się tym ludziom szacunek, ponieważ w imię honoru wybrali walkę.sureshot pisze: nikt nie podwaza bohaterstwa powstancow ale twierdzenie, ze nie bylo ono glupie i bezsensowne tylko potwierdza to co mowie, przywolenie na to by dowodcy nie byli rozliczani, bo my bohaterscy polacy nie mozemy sie mylic,
Każda decyzja ma alternatywę, a Ty nie odniosłeś się do tej, którą Ci wcześniej podałem.sureshot pisze: a fakty sa takie 1.powstanie zakonczylo sie porazka, 2.zginelo 200.000 cywili, 3, miasto zostalo zrownane z ziemia, 4, zginelo wielu sposrod elity intelektualnej,
to sa fakty, po co im zaprzeczac, bo teraz jest moda na powstanie i ty jej ulegles![]()
Ale ja niemców nie usprawiedliwiam, ale czas zacząć rozliczać sowietów. Bo dzisiaj jest wręcz kult ZSRR, najbardziej zbrodniczej organizacji w historii ludzkości.sureshot pisze: "Zresztą warto samemu poczytać wspomnienia, jak żołnierze Waffen-SS zielenieli z mdłości na widok tego, co sowieci robili z ludźmi."
no to poczytaj co robili niemcy z rosjanami, niemcy i tak po wojnie byli wdzieczni Bogu, ze rosjanie ich w calosci za popelnione zbrodnie nie eksterminowali
1) Ponieważ byliśmy okupowani przez ZSRR przez tyle latlolek pisze:Tak się przejmujecie historią a tego się już nie zmieni.
Liczy się przyszłość.
Może taką mamy historie bo ludzie tamtych czasów przejmowali się historią a nie przyszłością ?
Zamiast się przegadywać pomyślcie o przyszłości.
Dlaczego nie eksportujemy wysokich technologi i nie latamy w kosmos ?
Zamiast mikroprocesorów handlujemy kiełbasą.