Stabilny portfel "konika"

Forum, na którym można do woli dyskutować nie tylko na tematy związane z Forexem.
Awatar użytkownika
sureshot
Pasjonat
Pasjonat

Re: Stabilny portfel "konika"

Nieprzeczytany post autor: sureshot »

ale wlasnie nie myslisz samodzielnie, ja pisze o glupocie wydawanych rozkazow, ty bez snensu piszesz, ze kwestionuje bohaterstwo i odwage zolnierzy ( w ktorym miejscu?) bo taka jest obecnie propaganda, czekali za wisla bo dowodcy armii czerownej byli madrzejsi od tych niby wg ciebie lebskich polskich dowodcow, poczekali az akowcy sie wykrwawia, po co mieli sie narazac , skoro ak bylo jawnie antysowieckie?, jak dowodztwo powstania chcialo cos zamanifestowac to mogli popelnic zbiorowe samospalenie jak np buddysci, a nie powodowac smierc 200tysiecy cywili!!, gdy powstancy wychodzili z warszawy jako jency, to warszawiacy rzucali w nich kamieniami, ale tego tez nie ma w podrecznikach ;)

poza tym ilu znasz osobiscie niemcow, rosjan, anglikow czy francuzow?, wypowiadasz bardzo kategoryczne opinie, ciekawi mnie czy masz dostateczna wiedze, zeby je formulowac

beyond

Nieprzeczytany post autor: beyond »

sureshot pisze:wykrwawia, po co mieli sie narazac , skoro ak bylo jawnie antysowieckie?,
To chyba dobrze, że było antysowieckie?
sureshot pisze: jak dowodztwo powstania chcialo cos zamanifestowac to mogli popelnic zbiorowe samospalenie jak np buddysci, a nie powodowac smierc 200tysiecy cywili!!,
Wyraźnie Ci napisałem, Sowieci i tak by wyrżneli wtedy ludność cywilną razem z powstańcami, zatem było to sytuacja patowa. Łatwo nam dzisiaj oceniać tamte wydarzenie, nazywając powstańców idiotami. Mało ludzi wie, czym była armia czerwona - niemieccy żołnierze woleli popełnić samobójstwo niż oddać się do ich niewoli. Powstańcy i cywile też dobrze o tym wiedzieli, czym będzie wkroczenie tej czerwonej zarazy. Zacznij samodzielnie myśleć, a nie powtarzaj tego, co Ci kłamliwe komuchy wmawiały przez wiele lat (w końcu zwycięzcy piszą historię).

Ale dobra, przyjmijmy Twoją wersję - powstanie nie wybuchło, sowieci sobie spokojnie czekają za Wisłą - co w tym czasie robią niemcy? Mówią aufwiedersehen warszawiakom i jadę do siebie? Ja myślę, że robią krwawą masakrę w Warszawie, zrównując ją z ziemią. Co lepsze - próba walki, czy może dać się wyrżnąć jak owce?
sureshot pisze: gdy powstancy wychodzili z warszawy jako jency, to warszawiacy rzucali w nich kamieniami, ale tego tez nie ma w podrecznikach ;)
Poproszę o źródło tych rewelacji.

beyond

Jako, że robimy już duży offtop, bardzo proszę moderatora o wydzielenie tych postów do osobnego tematu :mrgreen:

Adrianoforex
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Adrianoforex »

Beyond uważam, że trochę przesadzasz. Dziwne, że w innych miastem nie wyrżnęli jak to piszesz wszystkich Polaków. Teraz robi się z tego bohaterstwo, ale było to potwornym błędem taktycznym, strategicznym. Co by było tego nie wiemy, ale nie pisz, że ruscy zabijali wszędzie Polaków, gdzie tylko weszli.
http://www.forexfactory.com/adrianoforex?__r=4502#79

Jak z 10.000 zł zrobić 50.000 zł w ciągu 12 miesięcy. Troszkę forex, troszkę giełda wszystko w ramach jednego konta. Start 2.01.2015 r.

beyond

Adrianoforex pisze:Beyond uważam, że trochę przesadzasz. Dziwne, że w innych miastem nie wyrżnęli jak to piszesz wszystkich Polaków. Teraz robi się z tego bohaterstwo, ale było to potwornym błędem taktycznym, strategicznym. Co by było tego nie wiemy, ale nie pisz, że ruscy zabijali wszędzie Polaków, gdzie tylko weszli.
A ile miast w Polsce jest stolicą? Jakie znaczenie strategiczne i taktyczne ma zajęcie stolicy?

Wcale nie przesadzam. W Polsce od wielu lat istniał kult Armii Czerwonej jako wyzwolicieli - dużo czytałem wspomnień z tamtych okresów, i spokojnie mogę napisać że SS + Wehrmacht (nie ujmując ani trochę ich bestialstwa) przy sowietach to była igraszka. (podobnie przecież mówił sam rtm. Pilecki) Zresztą warto samemu poczytać wspomnienia, jak żołnierze Waffen-SS zielenieli z mdłości na widok tego, co sowieci robili z ludźmi.

Awatar użytkownika
sureshot
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: sureshot »

a w ktorym to miescie w europie wschodniej, w czasie marszu na wschod rosjanie wymordowali kilkaset tysiecy mieszkancow?? ;), badz powazny, w tym powstaniu nawet pomogli http://pl.wikipedia.org/wiki/Powstanie_praskie, a zajeli przeciez wiele stolic i tylko warszawa zostala zrownana z ziemia, co do rzucania kamieniami, popytaj warszawiakow, ale nie tych naplywowych, w internecie nie wiem czy jest na ten temat i nie chce mi sie szukac, nikt nie podwaza bohaterstwa powstancow ale twierdzenie, ze nie bylo ono glupie i bezsensowne tylko potwierdza to co mowie, przywolenie na to by dowodcy nie byli rozliczani, bo my bohaterscy polacy nie mozemy sie mylic ;), a fakty sa takie 1.powstanie zakonczylo sie porazka, 2.zginelo 200.000 cywili, 3, miasto zostalo zrownane z ziemia, 4, zginelo wielu sposrod elity intelektualnej, to sa fakty, po co im zaprzeczac, bo teraz jest moda na powstanie i ty jej ulegles ;)

"Zresztą warto samemu poczytać wspomnienia, jak żołnierze Waffen-SS zielenieli z mdłości na widok tego, co sowieci robili z ludźmi."
no to poczytaj co robili niemcy z rosjanami, niemcy i tak po wojnie byli wdzieczni Bogu, ze rosjanie ich w calosci za popelnione zbrodnie nie eksterminowali

beyond

sureshot pisze:a w ktorym to miescie w europie wschodniej, w czasie marszu na wschod rosjanie wymordowali kilkaset tysiecy mieszkancow?? ;),
Dlaczego mamy szukać precedensu?
sureshot pisze: badz powazny, w tym powstaniu nawet pomogli http://pl.wikipedia.org/wiki/Powstanie_praskie, a zajeli przeciez wiele stolic i tylko warszawa zostala zrownana z ziemia,
Tak pomogli, że wsadzili swoich aparatczyków do władzy. W Polsce komuna była słaba i potrzeba było zbrojnie komunistów dopchać do władzy.
sureshot pisze: co do rzucania kamieniami, popytaj warszawiakow, ale nie tych naplywowych, w internecie nie wiem czy jest na ten temat i nie chce mi sie szukac,
To że sobie paru warszawiaków rzuciło kamieniem ma być dowodem na tą niechęć?
sureshot pisze: nikt nie podwaza bohaterstwa powstancow ale twierdzenie, ze nie bylo ono glupie i bezsensowne tylko potwierdza to co mowie, przywolenie na to by dowodcy nie byli rozliczani, bo my bohaterscy polacy nie mozemy sie mylic ;),
Nie nam to oceniać. W dzisiejszych czasach wszyscy uważają, że mają prawo coś oceniać, na każdy temat się wypowiedzieć. Ja nie oceniam ich czynu - być może był to błąd, ale staram się też zrozumieć, co ich popchnęło do tego i moim zdaniem nie była to głupota. Bez względu na to, czym to było, należy się tym ludziom szacunek, ponieważ w imię honoru wybrali walkę.
sureshot pisze: a fakty sa takie 1.powstanie zakonczylo sie porazka, 2.zginelo 200.000 cywili, 3, miasto zostalo zrownane z ziemia, 4, zginelo wielu sposrod elity intelektualnej,
to sa fakty, po co im zaprzeczac, bo teraz jest moda na powstanie i ty jej ulegles ;)
Każda decyzja ma alternatywę, a Ty nie odniosłeś się do tej, którą Ci wcześniej podałem.

A ile elity intelektualnej wymordowało SB, ilu ludzi zabili, zniszczyli? Tak szybko zabieramy się do atakowania AK, a tu komuchu siedzą w rządzie, pobierają wysokie emerytury i się z nas śmieją. Zanim zaczniemy dystkować o powstaniu i jego konsekwencjach, rozliczmy to, co dotyczy nas teraz.
sureshot pisze: "Zresztą warto samemu poczytać wspomnienia, jak żołnierze Waffen-SS zielenieli z mdłości na widok tego, co sowieci robili z ludźmi."
no to poczytaj co robili niemcy z rosjanami, niemcy i tak po wojnie byli wdzieczni Bogu, ze rosjanie ich w calosci za popelnione zbrodnie nie eksterminowali
Ale ja niemców nie usprawiedliwiam, ale czas zacząć rozliczać sowietów. Bo dzisiaj jest wręcz kult ZSRR, najbardziej zbrodniczej organizacji w historii ludzkości.

Awatar użytkownika
lolek
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: lolek »

Tak się przejmujecie historią a tego się już nie zmieni.
Liczy się przyszłość.
Może taką mamy historie bo ludzie tamtych czasów przejmowali się historią a nie przyszłością ?
Zamiast się przegadywać pomyślcie o przyszłości.
Dlaczego nie eksportujemy wysokich technologi i nie latamy w kosmos ?
Zamiast mikroprocesorów handlujemy kiełbasą.
Dawniej byli ci sami idioci którzy są teraz i byli bezradni tak jak dzisiaj są bezradni.
Oceniając historie łatwo jest wytykać błędy tak jak patrząc na wykres łatwo znaleźć idealne miejsca do trejdowania.
Ale to co jest łatwe gdy jest historią jest trudne gdy jest przyszłością.
Patrzysz na wykres i tak naprawdę wszystko może się zdarzyć ale gdy już się zdarzy jest banalne do oceny.
Dajcie spokój historii i jeśli macie siłę się przegadywać to przegadujcie się o przyszłości.
Zorganizujcie partię i jakiś dobry plan i zróbcie coś co jest wymierne.
Inaczej będzie to tylko pitolenie przy kuflu piwa. :561:
Pitu pitu i co z tego :)
:564:

beyond

lolek pisze:Tak się przejmujecie historią a tego się już nie zmieni.
Liczy się przyszłość.
Może taką mamy historie bo ludzie tamtych czasów przejmowali się historią a nie przyszłością ?
Zamiast się przegadywać pomyślcie o przyszłości.
Dlaczego nie eksportujemy wysokich technologi i nie latamy w kosmos ?
Zamiast mikroprocesorów handlujemy kiełbasą.
1) Ponieważ byliśmy okupowani przez ZSRR przez tyle lat
2) Ponieważ nigdy nie było w Polsce lustracji

Awatar użytkownika
lolek
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: lolek »

OK
Ale jak byś się zastanowił z czego to wynika to będziesz coraz dalej sięgał aż dojdziesz do rozbiorów, zaborów i wcześniej osłabienia Polski.
Słabość bierze się z podziałów i braku wspólnego wysiłku na rzecz wyższych celów.
Te podziały są cały czas.
Dlaczego po tak wielkiej lekcji i tak wielkim cierpieniu ludzie dalej popełniają ten sam błąd który był przyczyną serii upadków naszego kraju ?
Lepiej patrzeć w przyszłość i nie powtarzać błędów.

Zablokowany