Jak mówiłem nie spodziewam się takich statystyk na dłuższą metę bo szczęście tym razem sprzyjało co pomogło,że krzywa tak wygląda.Te pozycje były zajęte i monitorowane cały czas w razie złego zachowania ceny -wychodziłbym nawet ze stratą.SL zadziałały na dwóch pozycjach.Coraz bardziej się przekonuje,że ustawianie niewielkich SL nie ma tak na prawdę sensu.Wchodząc nawet w miejscu gdzie wydawać by się mogło,że jest idealnie zaraz może nastąpić niewielka korekta tego ruchu będąca tylko cieniem świecy i wybijaczem detalowych stop lossów.Po tylu lekcjach coś już zostaje w głowie co każe chronić kapitał i muszę do tego dążyć.Oglądałem ostatnio webinar z dr Świerkiem i utkwiła mi część o traderach dla których ochrona kapitału jest najważniejsza co dało mi też do myślenia.Będę bardzo zadowolony jeśli będę wychodził codziennie +5 euro chociaż wiem,że jak już wejdzie jakaś fajna pozycja danego dnia to ciężko sobie dać spokój i odejść od komputera
Co do wielkości pozycji naprawdę chciałbym się zacząć kontrolować i wchodzić max za 30% depozytu,ale samokontrola w tej kwestii pozostawia wiele do życzenia.Wydawało mi się,że ryzykowanie 2% na pozycje to dobry pomysł,ale to bardzo dobra zasada jeśli mamy dużą ilość pieniędzy i chęć osiągania zysku rzędu kilkadziesiąt procent w skali roku a ja może to mnie zgubi,ale wymarzyłem (postawiłem sobie cel

) zbudowanie w rok(pierwsze postanowienie noworoczne

) kapitału 20,000zł który bezpiecznie zarządzany mógłby dawać pożądane + 30%/miesięcznie jeśli to by się udało to wydaje mi się,że czułbym się spełniony będąc jeszcze nastolatkiem z takim przychodem
Czasem sam jestem na siebie zły,że włącza mi się tryb marzyciela,ale na dobrą sprawę gdyby nie wszystkie marzenia i bujne wyobrażenia stabilnej przyszłości finansowej dawno temu zniechęciłbym się do forexu.