Stabilny portfel "konika"

Forum, na którym można do woli dyskutować nie tylko na tematy związane z Forexem.
Adrianoforex
Maniak
Maniak

Re: Stabilny portfel "konika"

Nieprzeczytany post autor: Adrianoforex »

mlody87 pisze:Udzielasz szkoleń może? Jeżeli nie, to może nagrałbyś jakiś film podczas swojej sesji gdzie pokazałbyś jak patrzysz na rynek? :) - jeżeli to nie tajemnica:)

Nie udzielam szkoleń, kompletnie się na tym nie znam. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Jak patrzę na wykres? Otwieram czysty wykres i czekam na pkt zwrotne moim zdaniem. Zawsze, ale to zawsze gram przeciw trendowi. Nie kieruję się price Action. Wklejałem już screeny z naniesionymi transakcjami. Nie ma tam nic magicznego. Kłopot w tym, że wykresy obserwuję już od ponad 30 lat i pod nie gram. Nie ma żadnych wskaźników, oscylatorów. Skuteczność chciałbym mieć pow. 80%, ale niestety jestem cały czas pod tym progiem. Rozwiązaniem są właśnie te lata spędzone początkowo na samodzielnym rysowaniu wykresów, oglądaniu ich w gazetach. W połowie lat 90-tych pojawił się internet, który rozwiązał wszystkie problemy.

Nawet nie wiem czy potrafiłbym nagrać taki film. Kompletnie się na tym nie znam. Do tego mój dostęp do internetu to żenada. Wszystkie sieci działają u mnie ślamazarnie a stałego, przewodowego łącza nie było, nie ma i nie będzie. :mrgreen:

Do tego nie gram na danych, szczególnie na tych bardzo ważnych. W wolnej chwili moge dokładnie opisać na co patrzę, czego się wystrzegam.
http://www.forexfactory.com/adrianoforex?__r=4502#79

Jak z 10.000 zł zrobić 50.000 zł w ciągu 12 miesięcy. Troszkę forex, troszkę giełda wszystko w ramach jednego konta. Start 2.01.2015 r.

Adrianoforex
Maniak
Maniak

W sumie to nawet nie wiem jak podłączyć to konto do myfxbook. Wtedy może by wam to co nie co ułatwiło. :mrgreen: Tylko nie wiem jak na takie coś zapatruje się broker prowadzący rachunek. :568:

Jak z 10.000 zł zrobić 50.000 zł w ciągu 12 miesięcy. Troszkę forex, troszkę giełda wszystko w ramach jednego konta. Start 2.01.2015 r.

mlody87
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: mlody87 »

Adrianoforex pisze:W wolnej chwili moge dokładnie opisać na co patrzę, czego się wystrzegam.
Gdybyś mógł to zrobić to pewnie nie tylko ja byłbym Ci wdzięczny. Dajesz nam ogromną motywację a jednocześnie widać jak dużo pracy trzeba włożyć w to żeby móc pokazywać takie wyniki :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Nemojimmy
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Nemojimmy »

Adrianoforex pisze:
mlody87 pisze:Udzielasz szkoleń może? Jeżeli nie, to może nagrałbyś jakiś film podczas swojej sesji gdzie pokazałbyś jak patrzysz na rynek? :) - jeżeli to nie tajemnica:)

Jak patrzę na wykres? Otwieram czysty wykres i czekam na pkt zwrotne moim zdaniem. Zawsze, ale to zawsze gram przeciw trendowi. Nie kieruję się price Action.
No ale przecież obserwowanie ceny to właśnie price action :) ?

Adrianoforex
Maniak
Maniak

Nemojimmy pisze:
Adrianoforex pisze:

Jak patrzę na wykres? Otwieram czysty wykres i czekam na pkt zwrotne moim zdaniem. Zawsze, ale to zawsze gram przeciw trendowi. Nie kieruję się price Action.

Zdecydowanie nie! Przynajmniej takie price action o którym czytam na tym forum. Wielu z was a właściwie większość, która działa w PA stosuje wsparcia i opory, które naniesione są na wykres. Wielu kreśli linie trendu. Inni idą dalej i wyznaczają fibo. Sporo używany "tylko jednego" oscylatora, by dla pewności przefiltrować sygnał i upewnić się. Ale przede wszystkim przy PA wielu z was czeka na te pinbary, czy jak i tam. A mnie jest obojętne co mam na wykresie, czy świece, czy słupki, czy po prostu wykres liniowy, a to już spora różnica w podejściu do inwestycji.

Awatar użytkownika
Nemojimmy
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Nemojimmy »

No tak masz w sumierację,dużo osób tak to interpretuje,ale ja jestem zwolennikiem używania nazwy price action zgodnie z jej znaczeniem :D

Adrianoforex
Maniak
Maniak

Młody87 specialy for you.

Recepta na mój sukces:

1. Dopasowanie gry na FOREX pod swój charakter, temperament

Jak dla mnie bardzo ważny element całej tej układanki. Osoba z ADHD nie może działać na wyższych interwałach i czekać na płynące po kilku godzinach sygnały. Określ się czy jesteś "żółwiem", a może lubisz "szybko". Nie kłóć się ze swoim temperamentem. To trochę jak z seksem :mrgreen: .

2. Specjalizacja

U nas wielokrotnie wyśmiewano się ze ścisłej specjalizacji. Może to kwestia błędów edukacyjnych z lat 70 i 80 XX wieku. Nasze podstawówki, licea, technika to bardzo dużo wiedzy ogólnej. A to z kolei nie pozwalało odpowiednio wcześnie złapać właściwej specjalizacji. Nie szukało się talentów u dzieci. Dlatego ja zawsze miałem bardzo ograniczone "stadko" instrumentów do wyboru. Wtedy łatwiej poznać specyfikę instrumentu, odszukać cykliczne zachowania, w końcu poczuć jak chodzi "cena". Ponadto wtedy musisz spędzić o wiele mniej czasu na zdobywaniu aktualnych informacji o danych makro, które mogą wpływać na twoją walutę.

3. Wybór odpowiedniego time frame (TF)

Wiąże się to z pkt 1. Ale ten wybór determinują również inne kwestie. Ile posiadasz czasu w ciągu dnia. Czy ten czas jest rozproszony, czy raczej skupia się w określonych porach dnia. Czy pracujesz na etacie, czy jesteś niezależny. Wybór odpowiedniego TF to również wybór tego czy chcesz mieć więcej okazji, czy mniej.

4. Wybór strategii manualnej, czy automatycznej

Dla mnie ten wybór od jakiegoś czasu jest jasny. Moja strategia nie "hula" na automacie, gdyż ma pewną dozę ludzkiej interpretacji :mrgreen: . Do tego kompletnie nie znam się na programowaniu a inni, nie mogą w pełni zrozumieć tego co im pisałem, tłumaczyłem.

5. Podejście do inwestycji

Pomimo, iż wielokrotnie na forum używam słowa "gra" to nie traktuję tego jako gry. Traktuję to jako swoją pracę. Nie mogę sobie pozwolić na to, że nagle poprzez niepoważne podejście do tematu, poprzez eksperymenty stracę kapitał swojej rodziny. Ja po prostu z tego żyję.

6. Odpowiednie money managment (MM)

Uważam, że jest to jeden z najczęściej lekceważonych przez traderów temat. Mało tego posunę się dalej. Spora część ludzi o wiele szybciej wpada na profitowy system. lecz niewłaściwe MM zabija system i znika w otchłani porzuconych maszynek do robienia pieniędzy. Niewłaściwe MM jest cichym zabójcą waszych odkryć. A czemu?

- bo duża część traderów chce szybkiego zarobku, który widać w konkursach
- bo traktują to jak wyścig, konkurs

Odpowiedni MM, z wielu porzuconych systemów uczyni zyskowne. Nie zabijajcie swoich dzieci. Jak będziesz miał dobrze ustawione MM duże zyski w końcu przyjdą i jedyne kogo będą szokować to ludzi z zewnątrz a nie ciebie. :mrgreen:

7. Ciągła obserwacja wykresów

Zawsze to powtarzam i będę powtarzał. To jak w strzelaniu. Im częściej tym robisz tym bardziej wyrabia się pamięć mięśniowa ( w naszym przypadku pamięciowa). Nasze oko wychwytuje określone zachowania kursu. Pokazuje kiedy ma siłę, kiedy coś się rodzi.

8. Demo a real

Im szybciej przetnie się ten mit tym lepiej. Zbyt długi pobyt na demo to krok w złym kierunku. Na DEMO bądźmy tylko po to, by poznać dana platformę. Wszystko inne to fikcja i kryptoreklama. Fikcja? Bo inne warunku panują w realu. Już wiele osób z forum się o tym przekonało. Na demo warunki są prawie idealne, płynność o różnych godzinach nie ma kompletnie znaczenia.

Rynek i brokerzy oferują mikroloty, nanoloty i od kilku dolarów możecie już przeżywać emocje towarzyszące traderom grającym realną gotówką.

Czasami miałem wrażenie, że brokerzy specjalnie tworzą idealne dla gracza demo, by ten wpłacał większe pieniądze na start na realu. To moje odczucie. :mrgreen: To trochę tak jak z grą w trzy karty. :mrgreen:

9. Ciągłe podnoszenie wiedzy na temat rynku, instrumentów, narzędzi

Wiedzy nigdy za wiele. Ale właśnie tej wiedzy specjalistycznej. ja uczę się cały czas i nie wstydzę się tego.

10. Codzienne przygotowanie do tradingu

Wieczorem i rano czytam prasę specjalistyczną. Sprawdzam jakie dane o której godzinie będą publikowane. Sprawdzam rangę tych danych. Patrzę kiedy będą jakieś wystąpienia przedstawicieli banków centralnych, ważnych polityków na tematy gospodarcze.

11. Nie gram pod dane

Wiem, że istnieją systemy grające pod dane. jednak ja tak wysokiego ryzyka nie akceptuję i wolę stracić okazję, stracić trejda, niż stracić kasę, którą mogę wydać w Grand Nosalowy Dwór w Zakopanem. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Zagram kilka minut później i jest z tego jakiś pieniądz.

12. Stosowanie zleceń obronnych

Stosuję zlecenia obronne choć wśród polskich traderów nie jest to popularne. I te argumentacje:

- a bo zawsze muska mi SL i idzie w innym kierunku (to zmodyfikuj system, albo szukaj nowego)
- a bo robią bad ticki pod SL
- a bo grubasy zbierają SL

W takim razie musi być coś nie tak z systemie, albo najzwyczajniej w świecie ten system nie będzie zarabiał i czas szukać nowego. :mrgreen: Ja w swoim sysie stosuję SL w zależności od sytuacji na poziomie od 70 do 100 pipsów. Czemu aż tak odległy? Powiązane jest to z pkt 13.

13. Realizacja zysków, czy szybkie zwiększanie pracującego kapitału.

Jak dla mnie wiąże się to ściśle z cierpliwością. Reklamy dotyczące rynku FOREX robią wielu osobom sieczkę z mózgu. Szybka kasa, szybkie wzbogacenie, szybkie fury. A zazwyczaj jest to film "szybcy i martwi" (sorry Paul :oops: ).

Ja robię to w inny sposób. Po prostu regularnie wypłacam część zysków. I to już nie wraca na FOREX. W ciągu roku z kilku kont robią się to już na prawdę ładne pieniądze. W ten sposób ewentualna, nieplanowana wtopa nie będzie robiła już na was az tak dużego wrażenia. Pokaże wam to na przykładzie tego rachunku mikrolotowego, którym posługuję si e tutaj. Od nowego roku tak jak na innych rachunkach co tydzień będę sobie wypłacał połowę tygodniowego zysku. Reszta zostanie na rachunku. Z czasem będzie pozwalało to na otwieranie co raz większych pozycji (zobaczymy co na to powie broker :lol: ).

Dla tego odłożone w ciągu roku pieniądze pozwalają na luksus odleglejszego SL. :mrgreen:

Adrianoforex
Maniak
Maniak

Coś wiem na ten temat. W rodzinie mam samych bankierów i finansistów. Takich super wykształconych z dobrymi fuchami. Mało tego jedna z tych osób pracuje w ważnej instytucji finansowej odpowiedzialnej za naszego złotego. :mrgreen: :mrgreen: I powiedzmy z tych 7 osób regularnie od lat zarabiam tylko ja i mój siostrzeniec, który jest tutaj fanatykiem forum. A tamci w prywatnych inwestycjach giełdowo-forexowych zawsze tracili. I takie osoby pracują właśnie w naszych renomowanych instytucjach finansowych, w naszych funduszach inwestycyjnych i OFErmach. A zupełnie co innego powinno skłaniać zarządzających do zatrudniania.

Stąd jestem zdecydowanym zwolennikiem błyskawicznej likwidacji OFE w obecnym kształcie. Niech ludzie część swojej kasy wpłacają do TFI na rynkowych warunkach i z rynkowymi ryzykami.

Awatar użytkownika
MasterFx
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MasterFx »

Adrianoforex pisze:
Adrianoforex pisze:

Zdecydowanie nie! Przynajmniej takie price action o którym czytam na tym forum. Wielu z was a właściwie większość, która działa w PA stosuje wsparcia i opory, które naniesione są na wykres. Wielu kreśli linie trendu. Inni idą dalej i wyznaczają fibo. Sporo używany "tylko jednego" oscylatora, by dla pewności przefiltrować sygnał i upewnić się. Ale przede wszystkim przy PA wielu z was czeka na te pinbary, czy jak i tam. A mnie jest obojętne co mam na wykresie, czy świece, czy słupki, czy po prostu wykres liniowy, a to już spora różnica w podejściu do inwestycji.[/quote]

---------

A ja mysle że kitujesz tu troche. Bez róznicy czy wykres swiecowy czy liniowy - nie wierze. Poza tym nic nie piszesz o metodologi jaka grasz, bo mówisz ze nie masz - nie wierze. Nie wierze ze wchodzisz na pałe z opatrzenia rynku i w dodatku pod prąd. Adriano, to sie wszsytko co tu piszesz kupy nie trzyma.

Jesli nie chcesz zdradzac czym sie kierujesz i czego szukasz na wykresach, to ja to szanuje bo wiem ile to kosztuje pracy zeby cos wypracowac, natomiast nie lubie jak ktoś mówi ze gra kontra na pałe, nigdy nie zaliczył MC i jest mu bez roznicy czy to swiecówka czy liniowka. No prosze...

Bez urazy 8)

Adrianoforex
Maniak
Maniak

Żadnej urazy nie odczuwam, bo z takim traktowaniem spotykam się od lat. I może to właśnie pozwala mi zarabiać. To, że nie widziałeś czarnej dziury nie oznacza, że nie istnieje. Spytam ile zajmujesz się grą na walutach. Ile lat spędziłeś na analizowaniu i obserwowaniu. Spytam się jak duże jest twoje doświadczenie. Nie lekceważ go. Podobnie jak nie lekceważ rynku. Świece dla mnie nie mają żadnego znaczenia na rynku FOREX. Na rynku akcyjnym odwrotnie. Mają ogromne znaczenie.

Po co miałbym ściemniać? naganiam na szkolenia? proponuję PAMM czy social trading? Reklamuję jakiegoś brokera? NIE!!! Mógłbym prezentować wyniki z DEMO. Jednak tego nie robię, by pokazać, że można z tego żyć i to całkiem fajnie. Ale wielu tego nie zrozumie.

Może za namową siostrzeńca chcę pomóc tym, którzy pomocy szukają. Może chcę dać niektórym wiarę, że jak się na prawdę chce i ciężko pracuje to w końcu się uda.

Zablokowany