Forex a podatki..
- Phoenix_phx
- Gaduła
Re: Forex a podatki..
Zatem dopiero po jego uzyskaniu powstaje zobowiązanie podatkowe z zysków kapitałowych. Musi być on fizycznie dostępny dla użytkownika (do wypłaty), inaczej będzie stanowił formę sprzedaży premiowej lub formę kredytowania (środki pochodzące z kredytu są zwolnione z opodatkowania).
Straty rozliczamy - nie więcej niż 50% straty w danym roku podatkowym i maksymalnie w ciągu 5 lat.
Straty rozliczamy - nie więcej niż 50% straty w danym roku podatkowym i maksymalnie w ciągu 5 lat.
A ja jeszcze mam takie pytanko:
A co jak robię na razie tylko wpłaty do brokera zagranicznego? I pewnie dopiero będę wypłacać w 2015 (jeśli będę mieć co).
Czy można się rozliczać z tych kont Forex dopiero po przelaniu pieniędzy na konto bankowe w danym okresie podatkowym?
Czyli mam konto Forex od 2013, robię same wpłaty i jak wypłacę powiedzmy dopiero coś w 2015 to dopiero wtedy mogę się rozliczyć z Urzędem Skarbowym?
A co jak robię na razie tylko wpłaty do brokera zagranicznego? I pewnie dopiero będę wypłacać w 2015 (jeśli będę mieć co).
Czy można się rozliczać z tych kont Forex dopiero po przelaniu pieniędzy na konto bankowe w danym okresie podatkowym?
Czyli mam konto Forex od 2013, robię same wpłaty i jak wypłacę powiedzmy dopiero coś w 2015 to dopiero wtedy mogę się rozliczyć z Urzędem Skarbowym?
Forexnese IB: IC Markets, Pepperstone, Global Prime (bezpośrednia zniżka prowizyjna). Link w profilu. Support dla klientów w języku polskim - szczegóły na priv.
Nie, rozliczyc sie musisz juz po pierwszym zamknietym trejdzie.
Możecie mi wytłumaczyć o jakie warunki tutaj chodzi?
http://superksiegowa.pl/blog/czy-dochod ... rozchodow/
Zapewne chodzi o te 'zezwolenia', ale pytanie czy jeśli taka działalność jest wykonywana poprzez brokera forexowego, to nadal termin instrumenty finansowe, etc. nas obowiązuje? Brnąc dalej jakie zezwolenie rzekomo jest konieczne?
Zapewne chodzi o te 'zezwolenia', ale pytanie czy jeśli taka działalność jest wykonywana poprzez brokera forexowego, to nadal termin instrumenty finansowe, etc. nas obowiązuje? Brnąc dalej jakie zezwolenie rzekomo jest konieczne?
- Phoenix_phx
- Gaduła
Okres rozliczeniowy z US to pełen rok kalendarzowy, podatek płacony do 30 kwietnia wraz z deklaracja w tym samym terminie. Zobowiazanie podatkowe powstanie w chwili uzyskania faktycznego zysku w stosunku do wpłaconego kapitału tj. W chwili zamknięcia pozycji. Nie ma znaczenia kiedy wypłata zostanie zrealizowana.DanielFX pisze:A ja jeszcze mam takie pytanko:
Trochę nie tak. Mòwimy tutaj o rozliczaniu dochodòw z fx. Autorka wskazała na dwie możliwe formy rozliczenia, przy czym zupełnie się z Nia zgadzam.Baton pisze:Możecie mi wytłumaczyć o jakie warunki tutaj chodzi?
a) jako osoba fizyczna nieprowadzaca dz.g, tj inwestor indywidualny
b) osoba fizyczna prowadzaca dz.g
Ad.B
Jeżeli przedmiotem dz.g jest obròt instrumentami finansowym na własny rachunek to nie potrzeba zezwolenia wskazanego w Ustawie o obrocie instrumentami finansowymi. Jeżeli obròt ma być prowadzony na rzecz innego podmiotu (os.fiz,prawna lub nieposiadajaca osobowosci prawnej) wymagane jest uzyskanie ww. zezwolenia. Z doswiadczenia wiem (stosowałem) że istnieja odpowiednie rozwiazania prawne, ktòre pozwalaja na ròżna forme obrotu bez uzyskiwania koncesji KNF ani MIFID, oczywiście poza UE.
Powyższy post ma charakter informacyjny i nie może być traktowany jako porada prawna.
Skąd ten wniosek?Jeżeli przedmiotem dz.g jest obròt instrumentami finansowym na własny rachunek to nie potrzeba zezwolenia wskazanego w Ustawie o obrocie instrumentami finansowymi
- Phoenix_phx
- Gaduła
Wniosek a contrario płynący z Ustawy o obrocie instrumentami finansowymi:
Art. 69. 1. Prowadzenie działalności maklerskiej wymaga zezwolenia Komisji wydanego na wniosek, o którym mowa w art. 82, złożony przez zainteresowany podmiot.
2. Działalność maklerska, z zastrzeżeniem art. 16 ust. 3 i art. 70, obejmuje wykonywanie czynności polegających na:
1) przyjmowaniu i przekazywaniu zleceń nabycia lub zbycia instrumentów finansowych;
2) wykonywaniu zleceń, o których mowa w pkt 1, na rachunek dającego zlecenie;
3) nabywaniu lub zbywaniu na własny rachunek instrumentów finansowych;
4) zarządzaniu portfelami, w skład których wchodzi jeden lub większa liczba instrumentów finansowych;
5) doradztwie inwestycyjnym;
6) oferowaniu instrumentów finansowych;
7) świadczeniu usług w wykonaniu zawartych umów o subemisje inwestycyjne i usługowe lub zawieraniu i wykonywaniu innych umów o podobnym charakterze, jeżeli ich przedmiotem s¹ instrumenty finansowe;
8 ) organizowaniu alternatywnego systemu obrotu.
3.
Art. 70. 1. Przepisów niniejszego działu nie stosuje się do:
1) zakładów ubezpieczeń;
2) podmiotów wykonujących czynności określone w art. 69 ust. 2 wyłącznie na rzecz podmiotów należących do tej samej grupy kapitałowej, do której nale¿y podmiot wykonujący te czynności, z zastrzeżeniem pkt 9;
3) podmiotów prowadzących działalność gospodarczą inną niż działalność maklerska, wykonujących czynności określone w art. 69 ust. 2 w sposób incydentalny w związku z prowadzoną działalnością, o ile działalność ta jest regulowana przepisami i o ile przepisy te nie wyłączają możliwości wykonywania tych czynności;
4) podmiotów wykonujących wyłącznie czynności określone w art. 69 ust. 2 pkt 3, o ile czynności te nie s¹ wykonywane w ramach zadań związanych z organizacją rynku regulowanego ani nie polegaj¹ na nabywaniu lub zbywaniu instrumentów finansowych w sposób zorganizowany, częsty i systematyczny poprzez stworzenie systemu umożliwiającego zawieranie transakcji przez podmioty trzecie;
Mówiąc językiem białego człowieka: działalność maklerska jest wskazana w art 69. 1 z wyłączeniem 70.1 4 i 3 (w zakresie działalności gospodarczej.
ad.3 ) aby wyłączyć możliwość w dz.g sporadycznego handlu na giełdzie potrzeba obostrzenia w postaci np. zakazu wykonywania określonej działalności ;
ad.4 )a contrario można prowadzić działalność maklerską o której mowa w art 69.1 pod warunkiem, że działalność ta nie będzie umożliwiała zawierania transakcji przez podmioty trzecie.
Art. 69. 1. Prowadzenie działalności maklerskiej wymaga zezwolenia Komisji wydanego na wniosek, o którym mowa w art. 82, złożony przez zainteresowany podmiot.
2. Działalność maklerska, z zastrzeżeniem art. 16 ust. 3 i art. 70, obejmuje wykonywanie czynności polegających na:
1) przyjmowaniu i przekazywaniu zleceń nabycia lub zbycia instrumentów finansowych;
2) wykonywaniu zleceń, o których mowa w pkt 1, na rachunek dającego zlecenie;
3) nabywaniu lub zbywaniu na własny rachunek instrumentów finansowych;
4) zarządzaniu portfelami, w skład których wchodzi jeden lub większa liczba instrumentów finansowych;
5) doradztwie inwestycyjnym;
6) oferowaniu instrumentów finansowych;
7) świadczeniu usług w wykonaniu zawartych umów o subemisje inwestycyjne i usługowe lub zawieraniu i wykonywaniu innych umów o podobnym charakterze, jeżeli ich przedmiotem s¹ instrumenty finansowe;
8 ) organizowaniu alternatywnego systemu obrotu.
3.
Art. 70. 1. Przepisów niniejszego działu nie stosuje się do:
1) zakładów ubezpieczeń;
2) podmiotów wykonujących czynności określone w art. 69 ust. 2 wyłącznie na rzecz podmiotów należących do tej samej grupy kapitałowej, do której nale¿y podmiot wykonujący te czynności, z zastrzeżeniem pkt 9;
3) podmiotów prowadzących działalność gospodarczą inną niż działalność maklerska, wykonujących czynności określone w art. 69 ust. 2 w sposób incydentalny w związku z prowadzoną działalnością, o ile działalność ta jest regulowana przepisami i o ile przepisy te nie wyłączają możliwości wykonywania tych czynności;
4) podmiotów wykonujących wyłącznie czynności określone w art. 69 ust. 2 pkt 3, o ile czynności te nie s¹ wykonywane w ramach zadań związanych z organizacją rynku regulowanego ani nie polegaj¹ na nabywaniu lub zbywaniu instrumentów finansowych w sposób zorganizowany, częsty i systematyczny poprzez stworzenie systemu umożliwiającego zawieranie transakcji przez podmioty trzecie;
Mówiąc językiem białego człowieka: działalność maklerska jest wskazana w art 69. 1 z wyłączeniem 70.1 4 i 3 (w zakresie działalności gospodarczej.
ad.3 ) aby wyłączyć możliwość w dz.g sporadycznego handlu na giełdzie potrzeba obostrzenia w postaci np. zakazu wykonywania określonej działalności ;
ad.4 )a contrario można prowadzić działalność maklerską o której mowa w art 69.1 pod warunkiem, że działalność ta nie będzie umożliwiała zawierania transakcji przez podmioty trzecie.
Jak mam wpisac w picie 38 w rubryce przychód i koszty uzyskania przychodu? Ściągnęłem sobie raport z plus500,mam tam kilka set transakcji i w podsumowaniu jest tylko zysk/strata brutto,prowizje i zysk/strata netto a nie ma cos takiego jak: koszt uzyskania przychodu i co ja mam wpisac jeśli mam tylko podsumowany zysk/strata a nie ma kwoty od jakiej stracilem lub zyskałem ten przychod wiec nie wiem co wpisac w 23 i 24 polu PIT38. Mam tylko wartość depozytu wpłaconego ale przecież nie uzywalem 100% depozytu do uzyskania przychodu.
Bardzo prosiłbym o szczególne informacje
Bardzo prosiłbym o szczególne informacje
No to policz sobie wszystko co było na plus, osobno wszystko co było na minus i z głowy.
przecież pisze ze mam podsumowane zysk/strata w tym raporcie i tylko tyle a problem polega na tym ze w piepszonym picie 38 masz wpisac w polu 23 przychod czyli przychodem jest sysk/strata + koszt uzyskania tego przychodu np.Cyb pisze:No to policz sobie wszystko co było na plus, osobno wszystko co było na minus i z głowy.
przychod: 2500zł gdzie 500zl jest zyskiem a 2000zl jest suma która musiales zainwestować!
w polu 24 masz:koszt uzyskania przychodu czyli będzie to 2000zl a w polu 27 jak jest zysk wpisujesz te 500zl czyli odejmujesz 2500 od 2000zl i wszystko fajnie by było tylko ze ja mam z tego raportu podsumowanie(obecnie jest 2000zl) zysk/strata i tyle mogę wpisac w pole 27 a co wpisze w 23 i 24. Na tym polega mój problem Cyb bo potrzebny mi jest koszt uzyskania przychodu. wpisze w pole 27 sume 2000zl ale nie wiem od jakiej ja uzyskałem bo to było kilka set transakcji. Jeśli ktoś rozliczal się z Plus500 to prosiłbym o pomoc jak wykazal to w picie 38