Forex a podatki..

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
Ciapul
Maniak
Maniak

Re: Forex a podatki..

Nieprzeczytany post autor: Ciapul »

Wrzucam pod rozwagę takie rozwiązanie - zamiast otwierać konto na osobę fizyczną otworzyć na osobę prawną ( sp.z o.o.).
Co to daje ? Otóż podatek od zysków kapitałowych dotyczy tylko osób fizycznych. W proponowanym przeze mnie rozwiązaniu zostajemy objęci podatkiem CIT, czyli rozliczamy wszystko na zasadach ogólnych (wymaga to prowadzenia pełnej księgowości). Wada - dodatkowy podatek od dywidend, ale to również można obejść rejestrując osobę prawną w UK gdzie ok.37000 GBP jest zwolnione z tego podatku, mniejsze narzuty na wynagrodzenia i tamtejszy system emerytalny i zdrowotny...
Podstawowy zarzut, który często słyszę - to wymaga licencji - nie bo inwestujemy pieniądze spółki w jej imieniu i na jej rachunek jako jej pracownik....
Chętnie poznam opinie...
Fakt, że meduza przeżyła 650 milionów lat bez mózgu daje nadzieję wielu ludziom...

paki
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: paki »

Ciapul pisze:Wrzucam pod rozwagę takie rozwiązanie - zamiast otwierać konto na osobę fizyczną otworzyć na osobę prawną ( sp.z o.o.).
Hm... To ma sens, jeśli będzie dwóch wspólników (Kowalski (tzw. "słup" - wiem, że to się źle kojarzy, ale ta osoba potrzebna jest tylko do założenia firmy, choć później też się przyda) - 1 udział, Nowak- główny zarządzający - 100% minus 1 udział), w przeciwnym wypadku nadal obowiązuje opłacanie składek ZUS. Poza tym dwóch wspólników umożliwia podpisanie kontraktu menedżerskiego (oidp umowa nienazwana, obowiązują takie same zasady jak przy zleceniu, zgromadzenie wspólników upoważnia Kowalskiego (1 udział) do podpisania umowy z Nowakiem). Lokal, sprzęt, media w koszty firmy. Minusem jest oczywiście pełna księgowość, plus droższe rachunki bankowe i konieczność raportowania do sądu, co też nie jest tanie. Kontrakt menedżerski omija w znacznym stopniu podatek od dywidendy i zmniejsza CIT. Idealną sytuacją byłoby, gdyby Nowak pracował gdzieś na minimalną krajową, wtedy z kontraktu opłacałby tylko zaliczkę na podatek i ubezpieczenie zdrowotne. Wydaje mi się, że tak to działa, jeśli jestem w błędzie, to niech mnie ktoś z niego wyprowadzi :wink: Co do firmy w UK, też się nad tym zastanawiałem, podjąłem nawet pewne kroki, ale osoba/firma zaczęła stwarzać dziwne problemy.

Baton
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Baton »

Ciapul pisze:Wrzucam pod rozwagę takie rozwiązanie - zamiast otwierać konto na osobę fizyczną otworzyć na osobę prawną ( sp.z o.o.).
Co to daje ? Otóż podatek od zysków kapitałowych dotyczy tylko osób fizycznych. W proponowanym przeze mnie rozwiązaniu zostajemy objęci podatkiem CIT, czyli rozliczamy wszystko na zasadach ogólnych (wymaga to prowadzenia pełnej księgowości). Wada - dodatkowy podatek od dywidend, ale to również można obejść rejestrując osobę prawną w UK gdzie ok.37000 GBP jest zwolnione z tego podatku, mniejsze narzuty na wynagrodzenia i tamtejszy system emerytalny i zdrowotny...
Podstawowy zarzut, który często słyszę - to wymaga licencji - nie bo inwestujemy pieniądze spółki w jej imieniu i na jej rachunek jako jej pracownik....
Chętnie poznam opinie...
Mnie się podoba, ale główna wada to podwójne opodatkowanie, najpierw CIT od dochodu spółki, potem PIT od Twojego dochodu jako wspólnika... Wydaje mi się że kierunek dobry, ale trzeba bardziej pokombinować żeby uciec od tego dochodowego od osób fizycznych...

Chyba że tak: prowadzisz jednoosobową DG, a jednocześnie jesteś 100% właścicielem sp. z o.o. która spekuluje na forexie. Co miesiąc wystawiasz fakturę z DG dla sp. z o.o. za 'zarządzanie kapitałem' czy jakoś tak, w wysokości osiąganego dochodu, zostaje Ci więc tylko podatek dochodowy z DG...

Kuncfot
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Kuncfot »

W spółce z o.o. gdyby wynagrodzenie pracownika obejmowało większość/cały zysk, nie było by podatku cit/dywidend.
Wyglądało by to tak: zakładasz sp. z o.o. siedzisz w niej na etacie, zgarniasz wynagrodzenie, płacisz zus i pit. Wspólnicy ( posiadający udziały ) nie muszą pobierać wynagrodzenia.

Baton
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Baton »

Kuncfot pisze:W spółce z o.o. gdyby wynagrodzenie pracownika obejmowało większość/cały zysk, nie było by podatku cit/dywidend.
Wyglądało by to tak: zakładasz sp. z o.o. siedzisz w niej na etacie, zgarniasz wynagrodzenie, płacisz zus i pit. Wspólnicy ( posiadający udziały ) nie muszą pobierać wynagrodzenia.
Ale płacisz zus od całej kwoty, więc to bezsens...

kati5620
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: kati5620 »

Mam pytanie. Mając parę kont do inwestowania na FX. Na paru kontach strata na kilku zysk. Bilans roczny ujemny. Czy konieczne jest wskazywanie straty na pit?

Wysłane z mojego GT-I9300
"Make the same type of trades over and over again"

Awatar użytkownika
Mufant
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: Odp: Forex a podatki..

Nieprzeczytany post autor: Mufant »

Niekoniecznie. Tylko ni bedziedz mogl odliczyc tej straty w latach nastepnych. Podajac ta strate w PIT mozesz ja odliczyc w ciagu 5 nastepnych lat od zyskow i zaplacisz mniejszy podatek:smile:.

mufant

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

Jak to niekonieczne. Przepisy mówią jasno że jest to konieczne.

kati5620
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: kati5620 »

Czyli trzeba czy nie?

Wysłane z mojego GT-I9300
"Make the same type of trades over and over again"

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

Tak, trzeba.

-- Dodano: wt 03-12-2013, 9:21 --

Ustawa o podatku dochodowym mówi jasno i wyraźnie :

Rozdział 8
Zeznania podatkowe
Art. 45.
Podatnicy są obowiązani składać urzędom skarbowym zeznanie, według ustalonego wzoru, o wysokości osiągniętego dochodu (poniesionej straty) w roku podatkowym, w terminie do dnia 30 kwietnia roku następującego po roku podatkowym, z zastrzeżeniem ust. 7 i 8.

ODPOWIEDZ