Forex a podatki..

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
DanielFX
Gaduła
Gaduła

Re: Odp: Forex a podatki..

Nieprzeczytany post autor: DanielFX »

Mufant pisze:Tylko ni bedziedz mogl odliczyc tej straty w latach nastepnych. Podajac ta strate w PIT mozesz ja odliczyc w ciagu 5 nastepnych lat od zyskow i zaplacisz mniejszy podatek:smile:.

mufant
To jest potwierdzone info tak?

Podaję stratę w PIT do końca kwietnia 2014, więc będę mógł ją też odliczyć w ciągu 5 następnych lat i dopiero jak będę w sumie na plusie to zapłacę podatek?
Forexnese IB: IC Markets, Pepperstone, Global Prime (bezpośrednia zniżka prowizyjna). Link w profilu. Support dla klientów w języku polskim - szczegóły na priv.

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Re: Forex a podatki..

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

W ciągu jednego roku możesz odliczyć maksymalnie 50% straty z lat poprzednich.

Awatar użytkownika
hrabia
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: hrabia »

Cyb pisze:Do pitu nic nie dołączasz. Takie dokumenty potrzebujesz w przypadku kontroli.
czyli w PIT38 wpisuje tylko swoje dane,adres i ten zysk lub strate za dany rok i to wystarcza. Przeciez nawet US nie będzie wiedział czy to prawda i nawet u kogo ma się to konto,adres tej siedziby i odpowiedniki KRS,NIP,REGON. W takim razie po co wogole się rozliczać skoro np.Plus500 nie wystawia takich dokumentów wiec kto to sprawdzi PL US czy UK US
Bylbym wdzięczny za pomoc bardziej rozwinieta odpowiedzia na to pytanie oparte fakty fundamentalne

Guteks
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Guteks »

Zagraniczny broker nie wystawia i nie wysyla PITow, wiec nasz US nic o nich nie wie, to prawda. Jezeli obracasz mala kwota mozesz sie nie rozliczac i nie placic podatku( ale strate lepiej rozliczyc) ale pamietaj o ryzyku, ze wszytsko wyjdzie na jaw w przypadku ewentualnej kontroli, gdy wejda ci na konto i obczaja przelewy. Taka kontrola jest najbardziej prawdopodobna gdy obracasz duza gotowka( wieksze przelewy sa przez bank zglaszane do US) i gdy nie masz pokrycia wydatkow w dochodach, np zyjesz tylko z FOREX i zarabiasz u zagranicznego broka i zyskow nie dokumentujesz i nagle sobie kupisz np samochod, dom itp.

Awatar użytkownika
hrabia
Gaduła
Gaduła

Guteks pisze:Zagraniczny broker nie wystawia i nie wysyla PITow, wiec nasz US nic o nich nie wie, to prawda. Jezeli obracasz mala kwota mozesz sie nie rozliczac i nie placic podatku( ale strate lepiej rozliczyc) ale pamietaj o ryzyku, ze wszytsko wyjdzie na jaw w przypadku ewentualnej kontroli, gdy wejda ci na konto i obczaja przelewy. Taka kontrola jest najbardziej prawdopodobna gdy obracasz duza gotowka( wieksze przelewy sa przez bank zglaszane do US) i gdy nie masz pokrycia wydatkow w dochodach, np zyjesz tylko z FOREX i zarabiasz u zagranicznego broka i zyskow nie dokumentujesz i nagle sobie kupisz np samochod, dom itp.
czy może się orientujesz od jakich sum wplat mogą się tym zainteresować,a tak w sumie to tez nie wiadomo czy niedługo wprowadza ustwe o wymianie danych podatkowych z urzędami skarbowymi państw unii i tu podobijaja co nie ktorych

Adrianoforex
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Adrianoforex »

W praktyce sa to kwoty od 10.000 dolarów amerykańskich i 10.00 euro WKS czyli Wydziały Kontroli Skarbowej czasami niżej zaczynają. Samo rozbicie na drobniejsze kwoty nic nie daje, bo WKS robi sobie np. zbiorcze zestawienie z 6 miesięcy. GIIF od 10.000 euro ale tak na prawdę na konkretną informację, donos.

Jednak gro takich spraw wychodzi, gdy porzucona partnerka lub partner postanawiają podnieść temperaturę konfliktu. Tak samo rodzina i zawistni sąsiedzi. Jeśli osiągasz dochód pow. 100.000 zł rocznie wzwyż nie uda ci się tego ukryć. Wielu poległo na podatkach i nie chodzi o więzienie, ale kary finansowe.

Ja w swoim US jak swego czasu pokazałem wykaz transakcji od brokera z zachodu to Pani przez dwa miesiące się głowiła co i jak, wzywali mnie, węszyli, szukali spisku ale w końcu zgodzili się na moją interpretację i zainkasowali kilkadziesiąt tysięcy podatku. A mogłem to wydać na basen.
http://www.forexfactory.com/adrianoforex?__r=4502#79

Jak z 10.000 zł zrobić 50.000 zł w ciągu 12 miesięcy. Troszkę forex, troszkę giełda wszystko w ramach jednego konta. Start 2.01.2015 r.

Awatar użytkownika
hrabia
Gaduła
Gaduła

no wlasnie, w dużych miastach idąc do US i tłumaczysz ze grasz na forexie i na czym to polega i oni tez cos tam wiedza na ten temat ale ja pochodze z małego miasta wiec tam wytlumaczyc im co to jest forex to będzie chyba prawdziwe wyzwanie, a mam konto u zagranicznego broka. Od stycznia zaczynam u polskiego brokera i bede miał spokoj, jak będzie na plusie to zaplace te 19% ale nie będę musial się o nic martwic przepisze tylko z pitu 8c co trzeba i 10 minut i po sprawie ale za ten rok 2013 się będę musial sie naprodukować US.
jeszcze jedno pytanko a co z bonusem od brokera mam 225 zl wiec jak to wpisac w picie 38?
dzięki za info Adrianoforex i Guteks bardzo mi to pomoglo

Awatar użytkownika
Phoenix_phx
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Phoenix_phx »

Jak ktoś ma pytania z tego zakresu to walić śmiało. Jak się uda to zrobię doradcę podatkowego w najbliższym roku :)

Bonus jest do wypłaty czy tylko obrotowy ?

Guteks
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Guteks »

Skoro Phoenix sie zadeklarowales to ja chetnie zadam kilka pytan, ktore od dawna mnie nurtuja.
Jak to jest dokladnie z tym rozliczeniem straty. Nie bede sie rozpisywal o co mi chodzi podam na hipotetycznym skrajnym przykladzie, wtedy najlepiej to zobrazuje.

Osiagamy strate 5 lat z rzedu po 1 tys zł kolejno w latach 2001-2005.
Pozniej przez kolejne 5 lat zarabiamy po 1 tys.
Rok 2006 + 1 tys rozliczam strate z 2001 ,nie place podatku
Rok 2007 + 1 tys rozliczam strate z 2002 ,nie place podatku
Rok 2008 + 1 tys rozliczam strate z 2003 ,nie place podatku
Rok 2009 + 1 tys rozliczam strate z 2004 ,nie place podatku
Rok 2010 + 1 tys rozliczam strate z 2005 ,nie place podatku
Czy tak mozna? Jak nie to jak powino wygladac roliczenie w poszczegolnych latach?

Druga sprawa:
Sa konkursy w ktorych wygrywa sie jakis tam kapital do gry i wyplacic mozna tylko ewentualne zyski( mowa o zagranicznych brokerach). Jak rozliczyc i w ktorym picie zyski a jak straty?

Z gory dzieki za info. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
hrabia
Gaduła
Gaduła

Phoenix_phx pisze:Jak ktoś ma pytania z tego zakresu to walić śmiało. Jak się uda to zrobię doradcę podatkowego w najbliższym roku :)

Bonus jest do wypłaty czy tylko obrotowy ?
jest możliwy do wyplaty po zdobyciu iles tam punktów handlowca

ODPOWIEDZ