Forex a podatki..

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Baton
Pasjonat
Pasjonat

Re: Forex a podatki..

Nieprzeczytany post autor: Baton »

Na czym aktualnie 'stoji' rozliczanie gry na forexie w ramach prowadzonej np. działalności gospodarczej? Można się w to bawić, warto w ogóle? Co robi np. taki BRE jeśli założę u nich rachunek firmowy i będę grał na forexie, będą rozliczać jakoś zyski?

mlody87
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: mlody87 »

Podłaczam sie pod pytanie. Czy firma również odprowadza 19% podatku czy w przypadku wlasnej dzialalnosci to juz jest inaczej zorganizowane?
pozdrawiam!
Obrazek

Baton
Pasjonat
Pasjonat

Nikt nie ma doświadczenia ani wiedzy w tej materii? Nikt nie prowadzi działalności ani spółki której celem lub jednym z celów jest inwestowanie na forexie? Dziwne, bo można by trochę kosztów generować i na tym 'oszczędzić' a przy liniówce mamy pewne 19% i nie wchodzimy w 'progi podatkowe'...

maciekUO

Nieprzeczytany post autor: maciekUO »

Witam,
przeczytałem wszystkie 142 strony. Jednak na początku tematu jakby trochę postów poznikało i nie do końca wszystko spójne było. Niemniej jednak miałem okazję przyjrzeć się tematowi podatków na przestrzeni ostatnich kilku lat. Wszystkie przepisy jednak się zmieniają, świat idzie do przodu i trochę zmian w tej materii pewnie również zaszło.

Gratuluje cierpliwości wielu osobom, które odpowiadały po raz setny na te same pytania. Szczególnie dla ludzi, którym nie chce się przeczytać czegoś co było kilka postów wyżej.

W gwoli uściślenia tematu chciałbym doprecyzować kilka rzeczy i poradzić się bardziej doświadczonych z tematem osób. Stąd też kilka pytań poniżej.

Pytania, które się pojawią występowały już wcześniej w tym temacie, ale taka powtórka może nie zaszkodzi (pozwoli wszystko zebrać w całość) i miejmy nadzieje, że zaoszczędzi wielu kolejnych tego typu próśb o pomoc.

1. W przypadku polskich brokerów - dostajemy od swojego brokera PIT 8c (kopie dostaje również US) i osoba fizyczna rozlicza się w prawidłowy sposób ze swoim US wypełniając PIT 38, tak?

2. W przypadku brokerów zagranicznych - czy trzeba przeliczać wszystkie zamknięte transakcje z danego roku na PLNy? Nadal jesteśmy do tego zobowiązani czy coś się zmieniło? Jest w ogóle szansa na jakieś zmiany?
- jaki bierzemy kurs z NBP? Średni kurs NBP z danego dnia, w którym otworzyliśmy pozycje? Średni kurs NBP z dnia, w którym zamknęliśmy pozycje? Czy może jeszcze inaczej? *w tym temacie na przestrzeni 142 stron różnie stwierdzano

3. Czy Urzędy Skarbowe akceptują już powszechnie transakcje stratne jako koszty uzyskania przychodu?
- czy też niektórzy są skazani na batalie jak ta użytkownika OzoEze (któremu bardzo gratuluje, ale z którym w pewnych kwestiach wówczas poruszanych zapewne bym polemizował.. jednak nie było mnie wtedy w gronie osób związanych z forex)?
*tutaj liczę się, że generalizujemy, bo różnie może być w różnych US.. w niektórych (zwłaszcza w małych miastach) dalej słowo „Forex” może źle działać na ludzi, ale generalnie rzecz biorąc jeśli ktoś rozlicza się w ten sposób to jest w stanie udowodnić prawidłowość tego typu rozliczenia (nawet najbardziej niedouczonym urzędnikom)?

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi. Mam jeszcze kilka pytań, ale to może na inną okazję. Tym bardziej, że chce doczytać jeszcze co nieco w różnych źródłach i może sam dojdę do właściwych odpowiedzi.

Ponadto bardzo ciekawi mnie jak to wygląda w przypadku rachunku firmowego.. a więc to o co pyta użytkownik Baton (i mlody87) wyżej. Jednak nikt nie pomógł albo nie zna odpowiedzi, a szkoda..

sorgen
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: sorgen »

1. Jeżeli grasz jako firma, to nie płacisz 19% podatku, lecz 18%. A jak zarabiasz bardzo dużo (drugi próg) to 32%.

2. Nie musisz mieć "rachunku firmowego", jeżeli jesteś "osobą fizyczną prowadzącą pozarolniczą działalność gospodarczą" to możesz wszystko robić tak jak osoba fizyczna, czyli możesz używać rachunków indywidualnych. Trzeba tylko pilnować by na fakturach / rachunkach był twój NIP.

3. Jeżeli prowadzisz już działalność, to sobie dopisz do PKD:
- 64.99 Z - Pozostała finansowa działalność usługowa, gdzie indziej niesklasyfikowana, z wyłączeniem ubezpieczeń i funduszów emerytalnych, w przypadku osób fizycznych kupujących i sprzedających akcje i udziały we własnym imieniu;

4. Musisz płacić co miesiąc (lub co kwartał) zaliczki na podatek dochodowy. Jeżeli zarobisz 1 000 zł to masz odprowadzić do 20-go następnego miesiąca 180 zł.

5. Musisz każdą transakcję księgować w księdze przychodów i rozchodów. Generalnie jeżeli ktoś robi dziennie 10 transakcji, to musi zaksięgować codziennie po 20 pozycji. Jest trochę papierów. To wszystko trzeba drukować, podpisywać, pieczętować, trzymać w segregatorach przez 5 lat.

6. Księguje się wartości transakcji, czyli jeżeli masz lewar, to nic z tego. Ale zwróć uwagę, że jak tak będziesz sobie lewarować, to na PIT-36 wpiszesz w dochodzie oraz w kosztach naprawdę wielkie pieniądze. Może to spowodować czujność organów kontroli skarbowych. Jak ktoś zdeklaruje, że w styczniu sprzedał towar za miliard złotych to szybko wzbije się na listę TOP10 firm do skontrolowania.

7. Wiadomo, że trzeba płacić ZUS.

8. Możesz zatrudniać day-traderów :)

9. Koszty uzyskania przychodu - tutaj jest różnie. Najlepiej prosić o indywidualną interpretację Izbę Skarbową.

Baton
Pasjonat
Pasjonat

sorgen pisze:1. Jeżeli grasz jako firma, to nie płacisz 19% podatku, lecz 18%. A jak zarabiasz bardzo dużo (drugi próg) to 32%.
Tylko w przypadku jeśli rozliczasz podatki na zasadach ogólnych. W przypadku liniowego jest to 19% i to jest chyba najlepsze rozwiązanie...
sorgen pisze:2. Nie musisz mieć "rachunku firmowego", jeżeli jesteś "osobą fizyczną prowadzącą pozarolniczą działalność gospodarczą" to możesz wszystko robić tak jak osoba fizyczna, czyli możesz używać rachunków indywidualnych. Trzeba tylko pilnować by na fakturach / rachunkach był twój NIP.
Nie do końca. Jeśli masz rachunek prywatny, wówczas DM wysyła Ci pita (nie pamiętam jaki ma symbol) na koniec każdego roku podatkowego. W przypadku rachunku firmowego tego nie robi... Na podstawie tego pita wypełniasz kolejnego, jeśli będziesz rozliczał wyniki z gry na forexie w ramach prowadzonej DG, a jednocześnie dostaniesz ten pit (Twój US również) to będziesz miał problem...
sorgen pisze:3. Jeżeli prowadzisz już działalność, to sobie dopisz do PKD:
- 64.99 Z - Pozostała finansowa działalność usługowa, gdzie indziej niesklasyfikowana, z wyłączeniem ubezpieczeń i funduszów emerytalnych, w przypadku osób fizycznych kupujących i sprzedających akcje i udziały we własnym imieniu;
Tu się zgadzam.
sorgen pisze:4. Musisz płacić co miesiąc (lub co kwartał) zaliczki na podatek dochodowy. Jeżeli zarobisz 1 000 zł to masz odprowadzić do 20-go następnego miesiąca 180 zł.
Tu raczej też, aczkolwiek co do metodologi wyliczania tego zysku istnieją znaczące rozbieżności.

sorgen
Bywalec
Bywalec

Baton - nie mam jasności co do sposobu księgowania transakcji. Wydaje mi się, że zakup akcji nie jest kosztem w momencie zakupu, lecz dopiero w momencie sprzedaży. Ale księguje to się wtedy jako dwie pozycje (zakup za 100 zł w dniu sprzedaży i sprzedaż w dniu sprzedaży za 120 zł) czy po prostu księgujesz jedną pozycję przychód zwolniony z vat +20 zł?

Kwestia kosztów w takiej działalności jednak nie jest taka jednoznaczna. Są Izby Skarbowe które argumentują, że do uzyskiwania przychodów z giełdy nie potrzebujesz:
- płatnych programów do analizy technicznej
- czytać literatury i prasy fachowej
- mieć płatnego dostępu do serwisów informacyjnych
- mieć komputera
...

Twierdzą że po to jest przepis

Do kosztów uzyskania przychodów NIE zalicza się:
38) wydatków na objęcie lub nabycie (...) oraz innych papierów wartościowych, (...); wydatki takie są jednak kosztem uzyskania przychodu z odpłatnego zbycia (...) innych papierów wartościowych (...)

by nie zaliczać do kosztów innych rzeczy niż tylko cena nabycia papierów.

Ale ten przepis dotyczy wszystkich niezależnie czy na działalności czy nie.

Baton
Pasjonat
Pasjonat

sorgen pisze:Baton - nie mam jasności co do sposobu księgowania transakcji. Wydaje mi się, że zakup akcji nie jest kosztem w momencie zakupu, lecz dopiero w momencie sprzedaży. Ale księguje to się wtedy jako dwie pozycje (zakup za 100 zł w dniu sprzedaży i sprzedaż w dniu sprzedaży za 120 zł) czy po prostu księgujesz jedną pozycję przychód zwolniony z vat +20 zł?
No jakoś tak...
sorgen pisze:Kwestia kosztów w takiej działalności jednak nie jest taka jednoznaczna. Są Izby Skarbowe które argumentują, że do uzyskiwania przychodów z giełdy nie potrzebujesz:
- płatnych programów do analizy technicznej
- czytać literatury i prasy fachowej
- mieć płatnego dostępu do serwisów informacyjnych
- mieć komputera
...

Twierdzą że po to jest przepis
Są zapewne też izby skarbowe które twierdzą że do wykonywania zawodu taksówkarza nie potrzebny jest samochód ani paliwo ;) IMO jeśli koszty są 'zdroworozsądkowe' a działalność (forex) przynosi zyski to nie powinni się czepiać do rzeczy takich jak wspomniałem wcześniej.
sorgen pisze:
Do kosztów uzyskania przychodów NIE zalicza się:
38) wydatków na objęcie lub nabycie (...) oraz innych papierów wartościowych, (...); wydatki takie są jednak kosztem uzyskania przychodu z odpłatnego zbycia (...) innych papierów wartościowych (...)

by nie zaliczać do kosztów innych rzeczy niż tylko cena nabycia papierów.

Ale ten przepis dotyczy wszystkich niezależnie czy na działalności czy nie.
Ten przepis dotyczy osób fizyczny nie prowadzących DG. Zresztą i w tym przypadku można zaliczać koszty
z pewnych kategorii (dostęp do notowań, net, etc.). Było na ten temat kilka dyskusji i decyzji, ale w tym temacie nie jestem na bieżąco bo jak już wspominałem mnie interesuje rozliczanie podatków w przypadku osób fizycznych prowadzących działalność gospodarczą.

sorgen
Bywalec
Bywalec

Dzwoniłem na Krajową informację podatkową i mi powiedzieli, że gdy robi się to w ramach działalnosci gospodarczej, to już w momencie zakupu akcji jest to koszt i wpisuje się go do KPiR. Tak jak mówisz ten przepis nie obowiązuje.

MNL
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: MNL »

Witam wszystkich
Zna ktoś proces komunikacji urzędów skarbowych Wielkiej Brytanii i Szwajcarii (RUBIK) interesuje mnie głównie czy dane ze Szwajcarii są dostarczane z automatu do UK czy musi zaistnieć jakaś forma zapytania z UK?
Z góry dziękuje za odpowiedz.

ODPOWIEDZ