Forex a podatki..

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
sorgen
Bywalec
Bywalec

Re: Forex a podatki..

Nieprzeczytany post autor: sorgen »

Kilka słów na temat działalności gospodarczej a Forexu było powiedzianych na tym forum. Przed chwilą zapoznałem się z interpretacją urzędu skarbowego, który studzi wszelkie emocje z tym związane.

http://www.epodatnik.pl/interpretacje-p ... -331-12-kb

Awatar użytkownika
reQuorter
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: reQuorter »

Jak to wygląda jak ma się wiele rachunków u brokera?

Jak np. mam strate na jednym koncie -1000 PLN, a na drugim mam zysk 3000 PLN, to jak to wygląda z płaceniem podatku?

Czy robię -1000 + 3000 = 2000 PLN i od tej kwoty będę płacić podatek ?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Właśnie tak to wyglada.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
reQuorter
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: reQuorter »

reQuorter pisze:Jak to wygląda jak ma się wiele rachunków u brokera?

Jak np. mam strate na jednym koncie -1000 PLN, a na drugim mam zysk 3000 PLN, to jak to wygląda z płaceniem podatku?

Czy robię -1000 + 3000 = 2000 PLN i od tej kwoty będę płacić podatek ?
Dziękuje raposo za wyjaśnienie.

A jak to wygląda w przypadku wiele brokerów ORAZ wiele kont ( wszystkie konta PLN ) ?

Jeśli w sumie ( ze wszystkich konta u brokera X ) u brokera X mam zysk rzędu 5000 PLN a u brokera Y ze wszystkich kont mam startę rzędu 1000 PLN, to czy również będę robić X + Y:

5000 + ( - 1000 ) = 4000 i dopiero z tej sumy będę płacić podatek z forexa ?

Przepraszam za te pytania, po prostu jeszcze nie rozliczałem się z forexa, ale teraz już będę musiał :)

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

Sumujesz wszystko, o ile wszystko było w PLN.

Awatar użytkownika
pki
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: pki »

Moje wyniki są obecnie na tyle dobre, że mogę sobie wreszcie pozwolić na odejście z pracy. Zanim jednak to zrobię, chciałbym dowiedzieć się kilku kwestii odnośnie "takiej działalności". Mam 26 lat, kawaler, więc w momencie zakończenia pracy na etacie, wszystkie moje ubezpieczenia (emerytalne, rentowe, chorobowe, zdrowotne) przestają być opłacane.

Oczywiście będę sobie opłacać prywatne ubezpieczenie, ale w razie hospitalizacji chcę być ubezpieczony w NFZ-ecie.
Jaki sposób "życia z forex-u" będzie najbardziej opłacalny, aby mimo wszystko mieć chociaż to ubezpieczenie zdrowotne i odprowadzać jak najmniejsze podatki od zysków kapitałowych?

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Podatki i tak zaplacisz na poziomie 19%. A nfz mozesz oplacic sam, no problemo.

MastaMari
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: MastaMari »

Witam czy przy rozliczaniu sie z Zysków czy Strat musimy jakoś to udowodnić ? tzn statement z konta roczny czy coś innego jest nam potrzebne oczywiście przy założeniu ze mamy konto u brokera zagranicznego i nie wystawia on nam PITu

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Do pitu nic nie dołączasz. Takie dokumenty potrzebujesz w przypadku kontroli.

Wuza
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Wuza »

Chciałbym spytać o to czy mamy tutaj jakiegoś prawnika biegłego w zakresie podatków lub doradce podatkowego ;)

Część osób pewnie zna moją "historię" część nie więc streszczę na szybko zanim zadam pytanie ~

W Maju tego roku udało mi się wygrać konkurs organizowany przez Admiral Markets ~
Nagrodą główną było 10 000 oddane w zarządzanie, po upływie pół roku i spełnieniu warunków dotyczących obrotu itp wypracowany zysk zostanie mi wypłacony na założone w AM nowe konto z którego to mogę przelać daną kwotę na dowolne konto bankowe.
Pół roku o którym mowa minęło wczoraj, wypracowana kwota to 65 616 $.
I tu pojawia się zasadnicze pytanie, jak opodatkować powyższe pieniądze w tej sytuacji ?
Posiadam umowę w języku angielskim oraz przetłumaczoną na język Polski z poświadczeniem tłumacza przysięgłego plus dostępny statement za okres powyższego okresu, lecz to jedyne dokumenty która poświadczają powyższą sytuację.
Interpretacja brokera jest taka, że kwota powinna być opodatkowana tak jak nagroda pieniężna gdyż konto jak i początkowe 10 000 $ zawsze były właśnością brokera, tak samo jak i wypracowany zysk a kwota która zostanie mi przekazana to nagroda za uzyskany wynik.
Dodatkowo AM zabiera dla siebie 20% zysku co jak się domyślam ma związek z tym, że to broker płaci podatek od zysku na rynku forex gdyż konto fizycznie należy do niego.

Nie jestem upoważniony do przytoczenia umowy z AM w tym miejscu więc wkleję tylko odnoszący się do powyższej sytuacji fragment.

Umowa i warunki są takie same jak w poprzednich konkursach AM z lat wcześniejszych lecz z informacji brokera wynika, że wcześniej nikt z grona zwycięzców nie miał okazji martwić się kwestiami podatkowymi ;) więc nie posiadają wykładni opartej na prawdziwym przypadku.

To receive the bonus client is obliged to register new real account with Admiral Markets AS (further referred to as “Trading Account”). Profit made on the Managed Account will be the subject of the bonus which will be granted to Trading Account. Bonus will be deposited at the client’s real account within 7 business days from the period when Managed Account became inactive.

Z góry dziękuję za pomoc :)

ODPOWIEDZ