OzFX Squeeze-More Strategy
- magictrader
- Pasjonat
- magictrader
- Pasjonat
Dokladnie o to mi chodzi!!! Nie ma sensu czekac na 200p tylko brac powiedzmy 60, tym bardziej jesli to 60 moze nam dac tak samo zarobic!!!jaguarII pisze:prawdą jest że system Oz należy do tych który generuje dużą no może dość dużą skuteczność...więc nie ma potrzeby sensu zabiegać o 300 pipsów czy nawet 200 pipsów bo takie rajdy zdarzaja sie doprawdy z rzadka i nie ma sensu czekać na te xxx pipsy ,
Z calym szacunkie Jaguar, ale maksymalizacja RR nie tylko NIGDY nie mija sie z celem, ale powinna ZAWSZE byc celem kazdego tradera, ktorego celem jest zarabianie. Czasami odnosze wrazenie, ze dla niektorych licza sie pipsy...jaguarII pisze: systemu wynika że najbardziej opcjonalne (częste TP) wahają sie właśnie miedzy +50 i +100 i tu nalezy szukać odpowiedniego MM...stosowanie RR 3:1 a nawet 2:1 przy takich wahaniach troche mijają sie z celem..
A ja powiem ze sram na wyniki w pipsach bo one nic nie mowia... Ktos ma 1000pipsow ktos ma 100, powiecie ze ten 1. jest duzo lepszy, a mozliwe ze zarobil duzo mniej niz 2. Dla mnie liczy sie wynik w procentowy, jak ktos lubi grac dla pipsow, niech gra, ja gram dla kasy...
Wracajac do maksymalizacji SL - nalezy dazyc do minimalizacji sl i maksymalizacji TP, przy zachowaniu jak najwyzszej skutecznosci. Moze to banal, ale od tego trzeba wyjsc.
Ja nie neguje, ze sprawdza sie niezle, tylko nie rozumiem czemu nie dazyc zeby sprawdzalo sie duzo lepiej niz niezle. A pokazujac ze wystarczy grac ze sztywnym sl=tp=50 osiagnie sie lepszy wynik niz dzielenie pozycji na 2 udowodnilem ze do optymalnosci temu rozwiazaniu jest baaardzo daleko.jaguarII pisze: i na razie sprawdza sie nieźle ..RR tego MM jest 1,5:1 i wydaje sie że przy tych wahaniach +50-+100 oraz skutecznośći bliskiej 70 %jest to dość optymalne...
Mysle ze to obecne 14% (caly czas opieram sie na mojej kalkulacji) ma potencjal na ponad 20%, ale jak kogos zadowala 14% to ok. Ja wychodze z zalozenia ze im wiecej tym lepiej

Cos chyba kiepsko u Ciebie z liczeniem...galileo pisze: no ale wtedy mamy np 50/100 czyli np na 10 transakcji przy 50 % skuteczności wychodzi nam +250/-500 czyli mamy -250 pipsów przy takim ustawieniu powinnismy miec 70 % abysmy mogli wyjść na plus w tym przypadku na +50 pipsów,stosowanie zas sl=tp to ma wtedy szanse...szacunkowo wynika ze squeeze ma skuteczność >60 % więc nalezy dostosować do niego MM a nie odwrotnie
Po 1 to byloby +500p/-250p czyli ogolnie +250p przy skutecznosci 50%
Po 2 to wyraznie napisalem ze w takiej strategii wazne jest precyzyjne wejscie.
Jesli chodzi o g/u to zamiast sl/tp 50/100 sugerowalbym raczej 30/60 (tu opieram sie na atr)
To tyle odniesien do tego co napisaliscie... Nie chcecie nic poprawiac - spoko, ja tylko rzucilem temat, nie bede go na sile ciagnal.
Chcialem tylko dodac ze jeszcze niedawno gralem bardzo podobnie do was i uwazalem ze to bardzo dobry sposob. Ale spedzilem sporo czasu na analizie i teraz juz wiem ze Van Tharp piszac
mial calkowita racje... Mimo ze podczas czytania nie ukrywam ze myslalem "co on pierdoli! oczywiscie ze jest inaczej".1. podczas budowy systemu transakcyjnego 50% czasu powinienes poswiecic na MM, a np 10% na wejście (tymczasem wiekszosc graczy skupia sie glownie na wejsciu); 2) dzielenie pozycji na czesci to bardzo glupi sposob zabijania zyskow';
Po prostu potrzebowalem czasu zeby byc w stanie to zrozumiec...
Tyle ode mnie. Pozdro i wielu % (niekoniecznie pipsow

- magictrader
- Pasjonat
skoro cziasz sie na shora to dawaj pdoglad na 1h i wbijaj tego shorta.... to zarobisz troche pipsow wiecej:] nie przegap najdogodniejszego momentumario77 pisze:Wszedłem podobnie jak magictrader short na EUR/USD, ale long na USD/JPY. Pierwsze pozycje w obu zamknęły się na TP, zobaczymy jak drugie. Teraz czaję się na shorta na GBP/USD
Skills pay the bill's