OzFX Squeeze-More Strategy

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
magictrader
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: magictrader »

przed świętowaniem jeszcze short na EUR/USD i long na USD/CHF.

umika3
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: umika3 »

Jesteś pewien tego shorta ??? Niby wskaźniki tak sugerują ale to co ostatnio wyprawiało sie na EUR/USD troche budzi wątpliwości?!?
"Samobójstwo nie jest kwestią wyboru, następuje, gdy cierpienie przekracza siły do walki z nim"

Awatar użytkownika
magictrader
Pasjonat
Pasjonat

oczekuję słabych danych ze strefy Euro.

jaguarII
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jaguarII »

short na EUR/USD trąci troche fałszywym sygnałem podobnbie jest na USD/CHF ten long jeszcze chyba nie ma sily przebicia...ale monitoruje te pary i zobaczymy co z tego wyniknie... :D

Yankee
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Yankee »

jaguarII pisze:prawdą jest że system Oz należy do tych który generuje dużą no może dość dużą skuteczność...więc nie ma potrzeby sensu zabiegać o 300 pipsów czy nawet 200 pipsów bo takie rajdy zdarzaja sie doprawdy z rzadka i nie ma sensu czekać na te xxx pipsy ,
Dokladnie o to mi chodzi!!! Nie ma sensu czekac na 200p tylko brac powiedzmy 60, tym bardziej jesli to 60 moze nam dac tak samo zarobic!!!
jaguarII pisze: systemu wynika że najbardziej opcjonalne (częste TP) wahają sie właśnie miedzy +50 i +100 i tu nalezy szukać odpowiedniego MM...stosowanie RR 3:1 a nawet 2:1 przy takich wahaniach troche mijają sie z celem..
Z calym szacunkie Jaguar, ale maksymalizacja RR nie tylko NIGDY nie mija sie z celem, ale powinna ZAWSZE byc celem kazdego tradera, ktorego celem jest zarabianie. Czasami odnosze wrazenie, ze dla niektorych licza sie pipsy...
A ja powiem ze sram na wyniki w pipsach bo one nic nie mowia... Ktos ma 1000pipsow ktos ma 100, powiecie ze ten 1. jest duzo lepszy, a mozliwe ze zarobil duzo mniej niz 2. Dla mnie liczy sie wynik w procentowy, jak ktos lubi grac dla pipsow, niech gra, ja gram dla kasy...
Wracajac do maksymalizacji SL - nalezy dazyc do minimalizacji sl i maksymalizacji TP, przy zachowaniu jak najwyzszej skutecznosci. Moze to banal, ale od tego trzeba wyjsc.
jaguarII pisze: i na razie sprawdza sie nieźle ..RR tego MM jest 1,5:1 i wydaje sie że przy tych wahaniach +50-+100 oraz skutecznośći bliskiej 70 %jest to dość optymalne...
Ja nie neguje, ze sprawdza sie niezle, tylko nie rozumiem czemu nie dazyc zeby sprawdzalo sie duzo lepiej niz niezle. A pokazujac ze wystarczy grac ze sztywnym sl=tp=50 osiagnie sie lepszy wynik niz dzielenie pozycji na 2 udowodnilem ze do optymalnosci temu rozwiazaniu jest baaardzo daleko.
Mysle ze to obecne 14% (caly czas opieram sie na mojej kalkulacji) ma potencjal na ponad 20%, ale jak kogos zadowala 14% to ok. Ja wychodze z zalozenia ze im wiecej tym lepiej :D

galileo pisze: no ale wtedy mamy np 50/100 czyli np na 10 transakcji przy 50 % skuteczności wychodzi nam +250/-500 czyli mamy -250 pipsów przy takim ustawieniu powinnismy miec 70 % abysmy mogli wyjść na plus w tym przypadku na +50 pipsów,stosowanie zas sl=tp to ma wtedy szanse...szacunkowo wynika ze squeeze ma skuteczność >60 % więc nalezy dostosować do niego MM a nie odwrotnie :P
Cos chyba kiepsko u Ciebie z liczeniem...
Po 1 to byloby +500p/-250p czyli ogolnie +250p przy skutecznosci 50%
Po 2 to wyraznie napisalem ze w takiej strategii wazne jest precyzyjne wejscie.
Jesli chodzi o g/u to zamiast sl/tp 50/100 sugerowalbym raczej 30/60 (tu opieram sie na atr)

To tyle odniesien do tego co napisaliscie... Nie chcecie nic poprawiac - spoko, ja tylko rzucilem temat, nie bede go na sile ciagnal.
Chcialem tylko dodac ze jeszcze niedawno gralem bardzo podobnie do was i uwazalem ze to bardzo dobry sposob. Ale spedzilem sporo czasu na analizie i teraz juz wiem ze Van Tharp piszac
1. podczas budowy systemu transakcyjnego 50% czasu powinienes poswiecic na MM, a np 10% na wejście (tymczasem wiekszosc graczy skupia sie glownie na wejsciu); 2) dzielenie pozycji na czesci to bardzo glupi sposob zabijania zyskow';
mial calkowita racje... Mimo ze podczas czytania nie ukrywam ze myslalem "co on pierdoli! oczywiscie ze jest inaczej".
Po prostu potrzebowalem czasu zeby byc w stanie to zrozumiec...

Tyle ode mnie. Pozdro i wielu % (niekoniecznie pipsow :) )

Awatar użytkownika
magictrader
Pasjonat
Pasjonat

zamknąłem wcześniejszego shorta na EUR/USD i longa na USD/CHF.
Swoje dały zarobić.

mario77
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: mario77 »

Wszedłem podobnie jak magictrader short na EUR/USD, ale long na USD/JPY. Pierwsze pozycje w obu zamknęły się na TP, zobaczymy jak drugie. Teraz czaję się na shorta na GBP/USD 8)

baczniew
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: baczniew »

mario77 pisze:Wszedłem podobnie jak magictrader short na EUR/USD, ale long na USD/JPY. Pierwsze pozycje w obu zamknęły się na TP, zobaczymy jak drugie. Teraz czaję się na shorta na GBP/USD 8)
skoro cziasz sie na shora to dawaj pdoglad na 1h i wbijaj tego shorta.... to zarobisz troche pipsow wiecej:] nie przegap najdogodniejszego momentu
Skills pay the bill's

mario77
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: mario77 »

Na razie m30 i h1 są pod 20 stocha, więc sytuacja niedokońca jasna. Trzeba poczekać, aż sytuacja się bardziej wyklaruje, do tego zniesienia fibo jako wsparcia. Do rana raczej nic z tego niebędzie. Za to na edku kreuje się long. Na razie do poniedziałku odpuszczam trading :564:

ODPOWIEDZ