HFT- handel wysokich częstotliwości - pytania

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
green7
Maniak
Maniak

Re: HFT- handel wysokich częstotliwości - pytania

Nieprzeczytany post autor: green7 »

zz pisze:
green7 pisze:[ HFT NIE KUPI NICZEGO CZEGO NIE MOŻE NATYCHMIAST! ODSPRZEDAĆ.
No...,wreszcie do Ciebie dotarło....// co to są REALNE PRAWA WŁASNOŚCI..!!!//
Pytanie do Ciebie..,jeżeli się obciąży to jeszcze podatkiem 20 pipsów od każdej transakcji //bez względu czy transakcja jest zyskowna czy stratna/// to większy realną płynność czy ,wprost przeciwnie?.
Jak zwykle nie odpowiedziałeś na pytanie: KTO KUPI TE TWOJE OBLIGACJE OD HFT ??

A co do podatku - a co to ma przepraszam do rzeczy ?
Temat dotyczy HFT. I jeśli już to mówimy o podatkach od tychże transakcji. A te niczym specjalnym nie grożą. Przekonamy się niebawem: bo jak już pisaliśmy włosi takowy podatek wprowadzili.

Ty oczywiście wrzucasz w swojej ignorancji wszystkie podatki do jednego wora.
Podatek od HFT to nie jest to samo co podatek FTT który chce wprowadzić UE. O FTT tu nie dyskutuje bo to oczywiste, że zwiększy on koszty transakcyjne.

Podatek od HFT utnie tylko HFT - bo opiera się np. na opodatkowaniu zleceń słanych na giełdę w małych odstępach czasu, więc nie dotknie innych uczestników rynku.
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

ZielonaMgielka pisze:Po co ograniczac wyobraznie do 20 pipsow? ... Moze od razu 100.
Czemu maja sluzyc takie puste, nadmuchane do granic mozliwosci dywagacje?
Niczemu to nie służy. Jak zz nie zacznie odpowiadać na pytania tylko dalej będzie powtarzał jedno i to samo to czeka go urlop.

Awatar użytkownika
Microbi
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Microbi »

Cyb pisze:
ZielonaMgielka pisze:Po co ograniczac wyobraznie do 20 pipsow? ... Moze od razu 100.
Czemu maja sluzyc takie puste, nadmuchane do granic mozliwosci dywagacje?
Niczemu to nie służy. Jak zz nie zacznie odpowiadać na pytania tylko dalej będzie powtarzał jedno i to samo to czeka go urlop.
Nie odpowie :-) ja dalej czekam już jakoś z kilka miesięcy i cisza :-)

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

green7 pisze: Podatek od HFT utnie tylko HFT - bo opiera się np. na opodatkowaniu zleceń słanych na giełdę w małych odstępach czasu, więc nie dotknie innych uczestników rynku.
Nie czytałeś tego co pisałem wcześniej,nie jest istotne czy ktoś jest właścicielem realnej wartości ,jedną milisekundę ,czy nap. trzyma inwestycję 30 lat..i jest właścicielem realnej wartości trzydzieści lat...
Postarajcie się to w końcu k....a, zrozumieć,bo ja już nie mam sił to tłumaczyć...
Pozdrawiam
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

Zrozum że HFT nie odkupi od ciebie niczego, dopóki nie znajdzie się frajer na finalizacje transakcji.. Czyli zamiast transakcji z punktu A do punktu B mamy transakcje A - Hft - B. Hft samo w sobie nigdy nic nie sprzedaje ani nie kupuje ( mowa o dluzszym terminie ) bo i po co ? Czyli nigdy nie dojdzie do sytuacji gdzie całość transakcji to bedzie A- Hft.... kumasz ?

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

Ja ,już nie wiem jak to mam tłumaczyć,
Cyb,powiedz to tym co mieli już złożone transakcje na FX regulowanym podczas interwencji Szwajcarskiego Banku Centralnego i mieli poślizg na rynku 20-30 pipsów,do tych co składali w tym czasie zlecenia rynkowe do brokerów FX na rynku nie regulowanym ,i mieli poślizg na 150-180 pipsów...

Pozdrawiam

Ps, oczywiście że podałem sytuację skrajną,jednak ta sytuacja skrajna oddaje głębię problemu.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
ZielonaMgielka
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: ZielonaMgielka »

zz pisze:Ja ,już nie wiem jak to mam tłumaczyć,
Cyb,powiedz to tym co mieli już złożone transakcje na FX regulowanym podczas interwencji Szwajcarskiego Banku Centralnego i mieli poślizg na rynku 20-30 pipsów,do tych co składali w tym czasie zlecenia rynkowe do brokerów FX na rynku nie regulowanym ,i mieli poślizg na 150-180 pipsów...

Pozdrawiam

Ps, oczywiście że podałem sytuację skrajną,jednak ta sytuacja skrajna oddaje głębię problemu.
ZZzz... Przeciez tak dzialaja rynki wiec pozwol ze przedstawie Ci ten sam scenariusz tylko w warzywniaku (karpie i rzepak juz byly) :)

Stoisz w kolejce po pomidory i nagle klient przed toba (SNB?) decyduje sie na kupno calej oferty pomidorow wiec to chyba oczywiste ze ty go juz nie dostaniesz....
Fama sie niesie i sasiadujacy sprzedawcy takze podnosza ceny pozostalych zapasow tego warzywa z ta roznica ze maja je jeszcze w ofercie.

Interwencja nastapila w interbanku (pierwszy warzywniak) a DOM Futures (drugi warzywniak) zyl wlasnym zyciem.

Gdzie widzisz problem?
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2013, 22:48 przez ZielonaMgielka, łącznie zmieniany 1 raz.

green7
Maniak
Maniak

zz pisze:
green7 pisze: Podatek od HFT utnie tylko HFT - bo opiera się np. na opodatkowaniu zleceń słanych na giełdę w małych odstępach czasu, więc nie dotknie innych uczestników rynku.
Nie czytałeś tego co pisałem wcześniej,nie jest istotne czy ktoś jest właścicielem realnej wartości ,jedną milisekundę ,czy nap. trzyma inwestycję 30 lat..i jest właścicielem realnej wartości trzydzieści lat...
Postarajcie się to w końcu k....a, zrozumieć,bo ja już nie mam sił to tłumaczyć...
Dalej mieszasz podatek od HFT z podatkiem FTT (czyli podatkiem od wszystkiego).
Czym się różni ? Zobacz na przykład włoski: tam podatek ma obowiązywać jeśli wyślesz po sobie zlecenia w odstępstwie mniejszym niż 0,5 sekundy. I to można nazwać podatkiem od HFT. I o takim podatku tu piszemy: zobacz na temat tego wątku i nie mieszaj pojęć.
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: daromanchester »

zz rozwalasz mnie ;)
Operatorzy High Frequency chwalą się, że zwiększają płynność na rynku [łatwiej inwestorom zawierać transakcje]. Ale dzieje się tak tylko w okresie stabilności na rynku. W czasach niestabilności działają wręcz przeciwnie. W okresie mocnych spadków systemy High Frequency nie mają komu odsprzedać akcji, co jeszcze bardziej zwiększa wahania cen.
http://wyborcza.biz/Gieldy/1,122116,114 ... c_sie.html
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

green7
Maniak
Maniak

daromanchester pisze:zz rozwalasz mnie ;)
Operatorzy High Frequency chwalą się, że zwiększają płynność na rynku [łatwiej inwestorom zawierać transakcje]. Ale dzieje się tak tylko w okresie stabilności na rynku. W czasach niestabilności działają wręcz przeciwnie. W okresie mocnych spadków systemy High Frequency nie mają komu odsprzedać akcji, co jeszcze bardziej zwiększa wahania cen.
http://wyborcza.biz/Gieldy/1,122116,114 ... c_sie.html
Ano właśnie. Dodałbym jeszcze, że wprowadzenie HFT zwiększyło liczbę momentów kiedy rynek jest niestabilny. Wystarczy obejrzeć wykres do którego link wrzuciłem wcześniej (nota bene zrobiony przez nanex wspomniany w artykule) pokazujący, że jak drastycznie wzrosła dzienna zmienność po wprowadzeniu HFT.
Green
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ