Może to nie ten dział, ale myślę, że ten temat jest mocno skorelowany z forexem. Co sądzicie o handlu wysokich częstotliwości? Nie za bardzo go rozumiem. Nie wiem czego liczą się tam milionowe sekundy, a jedna tysięczna sekundy, to przegrana, czy to nie wyolbrzymienie?
Jestem ciekaw, czy ta ostatnia awaria na NASDAQ nie była spowodowana właśnie tymi robotami i zamiast obsunięcia cen, po prostu wyłączyli giełdę, wyjęli kabel z gniazdka i po problemie. Kto może korzystać z systemu HFT, jak z tego korzystać?
Pytania mogę być dla niektórych banalne, więc proszę o wyrozumiałość.
Pozwolę sobie przytoczyć pewien cytat na temat jak taki algorytm działa:
09:31:00.00 – Aktualna cena jest na poziomie $21.00. Inwestor wysyła zlecenie zakupu 5000 akcji firmy XYZ.
09:31:00.01 – Zanim zlecenie zostaje wysłane do arkusza zleceń, algorytmy HFT mają podgląd na nadchodzące zlecenia
09:31:00.05 – Wiedząc o nadchodzący zleceniu, algorytm HFT skupuje wszystkie dostępne akcje po cenie $21.00, automatycznie wystawiając je na sprzedaż po cenie $21.01
09:31:00.30 – Zlecenie trafia na rynek i zostaje wykonane po cenie 21.01, na czym algorytm zarobił $0.01 od akcji, czyli $50 w tym przypadku
Kwota $0.01 na akcję nie wydaje się zbyt wielka. Gdy jednak w taki sposób algorytm wykona obrót w wysokości kilkuset lub kilku milionów akcji – zysk zaczyna być już znaczący.Co ciekawsze, algorytm nie musi sprzedać akcji z zyskiem! Wystarczy, że zamknie pozycję bez straty, ponieważ dzięki rabatom na koszty transakcji, firma generująca duży obrót otrzymuje od giełdy zwrot opłat.
I teraz pytanie, kto te 50$ dostaje? Zapewne taki HFT jest niedostępny dla normalnych graczy.
Na TVN Player jest odcinek o tym w Tajemnice korporacji.
Co o tym sądzicie?
Pozdrawiam.