HFT- handel wysokich częstotliwości - pytania

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
sureshot
Pasjonat
Pasjonat

Re: HFT- handel wysokich częstotliwości - pytania

Nieprzeczytany post autor: sureshot »

green7 pisze: A moim zdaniem HFT nie wnosi wartości dodanej, to tylko czysta spekulacja, podatek więc co najwyżej ją ukróci, i społeczeństwu nie zaszkodzi.
czy ja czytam to co czytam ?? no to chyba tylko zostalo ci przypuscic jakis atak na serwer nawigatora i ukrocic czysta spekulacje, bo chyba to forum jest jej wylacznie poswiecone ...:):)

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

Dokładnie sureshot,płynność ,jest największym bogactwem świata i tworzy najcenniejszą wartość dodaną.
Dopiero na tym można budować wszystko inne od produkcji leków,po świadczenia emerytalne.
Gren,jesteś mocno rozkojarzony,przeczytaj to jeszcze raz.
Pozdrawiam
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

sureshot pisze:
green7 pisze: A moim zdaniem HFT nie wnosi wartości dodanej, to tylko czysta spekulacja, podatek więc co najwyżej ją ukróci, i społeczeństwu nie zaszkodzi.
czy ja czytam to co czytam ?? no to chyba tylko zostalo ci przypuscic jakis atak na serwer nawigatora i ukrocic czysta spekulacje, bo chyba to forum jest jej wylacznie poswiecone ...:):)
A dlaczego niby miałbym chcieć ją ukrócić ? Nigdzie chyba takiej chęci nie wyraziłem ....
Piszę jedynie, że wprowadzenie opodatkowania nie spowoduje jak wieszczy ZZ upadku społeczeństwa, i wszystkich innych nieszczęść z plagami egipskimi włącznie.
A najlepszy na to dowód to wprowadzenie podatku Belki: czy zauważasz jakoś upadek naszego społeczeństwa, i gospodarki z tego powodu ?
Bo ja jakoś nie .... choć oczywiście podatku nie popieram.
zz pisze:Dokładnie sureshot,płynność ,jest największym bogactwem świata i tworzy najcenniejszą wartość dodaną.
Dopiero na tym można budować wszystko inne od produkcji leków,po świadczenia emerytalne.
Taaa... wprowadźmy HFT a od razu powstaną u nas firmy produkujące leki, samochody, samoloty i promy kosmiczne. Jakbym był złośliwy tobym napisał, że to ostatnie by Ci się szczególnie przydało, no ale przecież złośliwy nie jestem :mrgreen:
ZZ rzucasz jakimiś teoriami, ale jak zwykle nie potrafisz ich uzasadnić.
Green
Obrazek
Obrazek

zz
Maniak
Maniak

green7 pisze:
Bo ja jakoś nie .... choć oczywiście podatku nie popieram.
zz pisze:Dokładnie sureshot,płynność ,jest największym bogactwem świata i tworzy najcenniejszą wartość dodaną.

ZZ rzucasz jakimiś teoriami, ale jak zwykle nie potrafisz ich uzasadnić./quote]

Spokojnie gren,zobaczysz,ręczę na 100%...,
z tym że nie możesz porównywać skali podatku Belki płaconego raz w roku,tylko //powtarzam tylko// od zyskownych transakcji,od podatku FTT-HFT płaconego od każdej transakcji,bez wzgledu ,czy miałeś zyskowną transakcję,czy stratną transakcję,ten podatek musisz zapłacić,jest on nieporównywalnie gorszy.
Gren,a co ja mam udowadniać?,jeżeli nie możesz zrozumieć najprostszej rzeczy ,że tylko na gigantycznej płynności można coś zbudować,a brak płynności jest katastrofą,// można to zaobserwować ,co się dzieje,jak w niektórych godzinach na rynku gdy spada płynność,a teraz wyobrazić sobie co się stanie,jak na płynność nie spadnie na 1 godzinę ,tylko na 24 godziny na dobę,masz odpowiedż gotową,co się będzie działo//
Myślę że każdy normalny trader to rozumie.
Pozdrawiam

Ps,patrząc,tak bardziej ogólnie,myślę że ta żeż na naszej giełdzie też jest związana z potencjalnym w przyszłości spadkiem płynności na GPW,po zmianie przepisów o OFE,to jest taki mały wycinek,lecz obrazuje i wyjaśnia problem.
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
ZielonaMgielka
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: ZielonaMgielka »

ZZ... Moglbys mi wytlumaczyc lopatologicznie jak zwyklemu Kowalskiemu dlaczego czeka nas katastrofa kiedy/jesli blackboxy zaczna sie pakowac?

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

zz pisze: Spokojnie gren,zobaczysz,ręczę na 100%...,
z tym że nie możesz porównywać skali podatku Belki płaconego raz w roku,tylko //powtarzam tylko// od zyskownych transakcji,od podatku FTT-HFT płaconego od każdej transakcji,bez wzgledu ,czy miałeś zyskowną transakcję,czy stratną transakcję,ten podatek musisz zapłacić,jest on nieporównywalnie gorszy.
Taki podatek jest i obecnie. Choćby pod postacią prowizji u każdego z brokerów ECN, czy prowizji na GPW. HFT zwykle ma korzystniejsze warunki niż inwestorzy indywidualni więc wprowadzenie podatku dla nich wyrówna opłaty. Choć ogólnie nie popieram podatków - to jednak wprowadzenie takowego nie spowoduje upadku cywilizacji jak wieszczysz.
zz pisze: Gren,a co ja mam udowadniać?,jeżeli nie możesz zrozumieć najprostszej rzeczy ,że tylko na gigantycznej płynności można coś zbudować,a brak płynności jest katastrofą,// można to zaobserwować ,co się dzieje,jak w niektórych
Tak - zupełnie nie potrafię zrozumieć powiązania pomiędzy płynnością a produkcją leków.
zz pisze: Ps,patrząc,tak bardziej ogólnie,myślę że ta żeż na naszej giełdzie też jest związana z potencjalnym w przyszłości spadkiem płynności na GPW,po zmianie przepisów o OFE,to jest taki mały wycinek,lecz obrazuje i wyjaśnia problem.
Tylko nie mów mi, że jakbyśmy na GPW mieli już to HFT, czy też większą płynność to rzeźi by nie było :)
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

A czy taka płynność wpłynie znacząco na uprawę rzepaku oraz na populację karpi ? Chciałbym poznać zależność ( tak samo jak tą z lekami ).

zz
Maniak
Maniak

Cyb pisze:A czy taka płynność wpłynie znacząco na uprawę rzepaku oraz na populację karpi ? Chciałbym poznać zależność ( tak samo jak tą z lekami ).
Oczywiście że tak,płynność zwiększa bezpieczeństwo wszystkich uczestników rynku ,od producentów rzepaku ,poprzez pośredników ,a na instytucjach ubezpieczeniowych i finansowych kończąc.
Produkujesz rzepak,wczoraj był po 400 Euro,dzisiaj masz płatności,podatki i musisz pilnie dzisiaj sprzedać swój rzepak,
wystawiasz po 400 Euro,lecz siadła płynność i wisi zlecenie na kupi po 200 Euro..// nie ma arbitrażystów,nie ma HFT które grają na 1 ticka ,nie ma inwestowania w ramach spredu i tysiąca takich spraw.
W tym momencie może się okazać że za cały rok ciężkiej pracy dostaniesz zapłatę w postaci bankructwa...
Kolega,sam to przechodził na GPW w 1999 roku ,na obligacjach 10 letnich,były dzień wcześniej po 850 zł sztuka,wystawił po 849 zł,nagle siadła płynność,i cena kupna wisiała po 670 zł...
Pozdrawiam

Ps,Gren,Sorry,co miałem powiedzieć Tobie ,to powiedziałem,lepiej nie wytłumaczę.

ZielonaMgielka,nie wiem co nas czeka,nawet jednak zakładając że nic się nie stanie /// w co nie wierzę // to z wyliczeń Banku Centralnego Holandii ,wynika że sam podatek FTT-HFT spowoduje tylko przy 40 transakcjach rocznie spowoduje spadek emerytur o 5% czy 8% dokładnie nie pamiętam,więc samo to spowoduje dziadostwo,a teraz pomyśl co będzie jak będziesz zawierał 400 i więcej transakcji.
Ostatnio zmieniony 06 wrz 2013, 15:11 przez zz, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

A populacja karpi ?

Awatar użytkownika
ZielonaMgielka
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: ZielonaMgielka »

Drastyczny spadek emerytur to mniejszy popyt na karpia w okresie swiatecznym :)

Strach myslec do czego to prowadzi...

ODPOWIEDZ