Wuza Daytrading, 10k $ Real, podsumowanie str. 79

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Wuza
Pasjonat
Pasjonat

Re: Wuza Daytrading, 10k $ Real.

Nieprzeczytany post autor: Wuza »

Wuza pisze:
Wuza pisze:Stan konta 77,762 $

Aktualnie otwarte pozycje

Usd/Jpn Long - średnia cena 97,28
Eur/Jpn Long - średnia cena 129,83
Eur/Usd Short sell limit otwarty przy 1,3360, kolejne powyżej w okolicy 1,34

E/J out +12, +81 pips
część U/J out + 6, +26 pips Średnia cena reszty pozycji 97,62 Buy Limity w okolicy 97,0 ~

Eur/Usd Short - średnia cena 1,3392

W międzyczasie U/J buy limit 0,9707 zamknięty na +30

Stan konta 79 351 $

Usd/Jpn Long średnia cena 97,4 ~
Eur/Usd Short średnia cena 1,34075 ~

Awatar użytkownika
devport
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: devport »

Wydaje mi się, że Eur/Usd kieruje się do 1,3460 i tam bym szukał Short'a ;]
Obecnie przebił opór 1,3420 co dalej powinien działać jak wsparcie... ;] zobaczymy w środę co pokaże.
Ogólnie świetnie Ci idzie i tak trzymać ;)
Wracam po latach przerwy....

Wuza
Pasjonat
Pasjonat

devport pisze:Wydaje mi się, że Eur/Usd kieruje się do 1,3460 i tam bym szukał Short'a ;]
Obecnie przebił opór 1,3420 co dalej powinien działać jak wsparcie... ;] zobaczymy w środę co pokaże.
Ogólnie świetnie Ci idzie i tak trzymać ;)
Test 1,346 jest jak najbardziej w zasięgu ~ Sell limit mam przy 1,3458 ~

Inna sprawa to fakt, że raczej nie gram długoterminowo i do tego czasu 3-4 razy może się zmienić jeszcze ta ekspozycja ~

Usd/Jpn najniższe wejście zamknięte + 34 pipsy ~ Buy Limit ponowenie w okolicy 97,0

Wuza
Pasjonat
Pasjonat

Dzisiaj bez nowych wejść jak narazie ~

Usd/Jpn Long - średnia cena - 97,62
Eur/Usd Short - średnia cena 1,3404 ( tu delikatny profit wzięty z jednej pozycji więc średnia niższa niż wcześniej )

Usd/Jpn bez limitów na tę chwilę

Eus/Usd Sell limit 1,3458 + wyżej.

Stan konta - 79 594 $

Trochę poza tradingiem )

Oficjalnie zakochałem się ;)
http://www.highsnobiety.com/2013/06/29/ ... edition-1/
W sprzedaży od września 2013 ~ katalogowo 220 tyś zł, za 2 lata pewnie do wyjęcia z gwarancją używany będzie w okolicy 100-120 tyś, Black series dosyć szybko tracą na wartości :)

Awatar użytkownika
ZomG
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: ZomG »

Dzień dobry.

Może zechciałbyś powiedzieć nam coś o sobie? Przeczytałem właśnie Twój wątek, starając się stworzyć sobie wyobrażenie nt. przebytej przez Ciebie drogi i samego Ciebie, ale przydatne do tego informacje są dość szczątkowe...

Tak więc zadam Ci kilka pytań, na które, mam nadzieję, zechcesz odpowiedzieć (publicznie czy prywatnie, to już Twoja decyzja), a może i dodać coś od siebie. Oczywiście nie bardzo szczegółowe i szanujące Twoją prywatność, w granicach możliwości ;)

1. Uczyłeś się przede wszystkim sam, z książek, z forum(...ów ;) )? A może za całą Twoją wiedzę odpowiedzialny jest wspomniany mentor?

2. Czy metodę stworzyłeś sam (tzn. czy sam wybrałeś i „zmiksowałeś” dostępne elementy), czy może jest ona skądś zapożyczona? Jeśli tak, to czemu wybrałeś akurat te narzędzia lub czemu zapożyczyłeś akurat tę strategię? A może nie jest to jedna metoda albo wręcz jej nie masz, tj. nie masz precyzyjnych zasad postępowania?

3. Masz IQ 197,3, doktorat z matematyki albo jesteś superfizykiem? Chodzi mi o określenie (bez fałszywej skromności z Twojej strony) Twoich możliwości intelektualnych na tle populacji ;) , czy wyróżniasz się z tłumu pod tym względem.

4. Czy w przeszłości podejmowałeś się jakichś zajęć, które kształtowały Twoją psychikę bądź intelekt w sposób pozytywny? Granie na skrzypcach, łamanie zabezpieczeń bankowych, ...?

5. Bardzo często wspominasz o danych fundamentalnych, jednocześnie twierdzisz, że jedynie wytrącają rynek z marazmu, dodają mu werwy, płynności, ale nie zmieniają trendów. Czy nie ma tu sprzeczności?

Myślę, że pod wieloma względami nadajesz się na nasz lokalny autorytet (choć to nieco boli, bo masz tyle lat, co ja ;) ), stąd moja ciekawość.

Pozdrawiam!

Karamba

Nieprzeczytany post autor: Karamba »

Kluczowy poziom dla USD/JPY 97,65. Sygnał kupna będzie zamknięcie powyżej tej ceny na koniec dnia. Otwarcia i zamknięcia w tym tygodniu oscylują wokół tego poziomu, teraz była akcja i zaraz kontra. Zaznaczyłem to na rysunku.Taki bym widział scenariusz dla tej pary.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

anonim09383

Nieprzeczytany post autor: anonim09383 »

u/j też się skłaniam ku wzrostom ale i zamierzam wejść na dłuższy termin buy, wuza a co myślisz o gbp/usd na dłuższy termin wydaje się być wzrost. Napisz proszę o swoich przemyśleniach odnoście przeczucia chce widzieć jak Ty myślisz

Wuza
Pasjonat
Pasjonat

ZomG pisze:Dzień dobry.

Może zechciałbyś powiedzieć nam coś o sobie? Przeczytałem właśnie Twój wątek, starając się stworzyć sobie wyobrażenie nt. przebytej przez Ciebie drogi i samego Ciebie, ale przydatne do tego informacje są dość szczątkowe...

Tak więc zadam Ci kilka pytań, na które, mam nadzieję, zechcesz odpowiedzieć (publicznie czy prywatnie, to już Twoja decyzja), a może i dodać coś od siebie. Oczywiście nie bardzo szczegółowe i szanujące Twoją prywatność, w granicach możliwości ;)

1. Uczyłeś się przede wszystkim sam, z książek, z forum(...ów ;) )? A może za całą Twoją wiedzę odpowiedzialny jest wspomniany mentor?

2. Czy metodę stworzyłeś sam (tzn. czy sam wybrałeś i „zmiksowałeś” dostępne elementy), czy może jest ona skądś zapożyczona? Jeśli tak, to czemu wybrałeś akurat te narzędzia lub czemu zapożyczyłeś akurat tę strategię? A może nie jest to jedna metoda albo wręcz jej nie masz, tj. nie masz precyzyjnych zasad postępowania?

3. Masz IQ 197,3, doktorat z matematyki albo jesteś superfizykiem? Chodzi mi o określenie (bez fałszywej skromności z Twojej strony) Twoich możliwości intelektualnych na tle populacji ;) , czy wyróżniasz się z tłumu pod tym względem.

4. Czy w przeszłości podejmowałeś się jakichś zajęć, które kształtowały Twoją psychikę bądź intelekt w sposób pozytywny? Granie na skrzypcach, łamanie zabezpieczeń bankowych, ...?

5. Bardzo często wspominasz o danych fundamentalnych, jednocześnie twierdzisz, że jedynie wytrącają rynek z marazmu, dodają mu werwy, płynności, ale nie zmieniają trendów. Czy nie ma tu sprzeczności?

Myślę, że pod wieloma względami nadajesz się na nasz lokalny autorytet (choć to nieco boli, bo masz tyle lat, co ja ;) ), stąd moja ciekawość.

Pozdrawiam!
Postaram się odpowiedzieć po kolei i wyczerpująco )

1.Uczyłem się przede wszystkim na własnych błędach i sukcesach, książki to dobra rzecz na początek, wiedza ZAWSZE daje przewagę i nie ma znaczenia czy chodzi tu o trading czy o wiedzę na temat malarstwa lub kina która kiedyś może Ci się przydać w najgłupszej sytuacji. Wiedza to czysty kapitał i tyle. Co do różnych informacji z forum itp, wszędzie można znaleść coś wartościowego, ciężej oddzielić jednak wiedzę wartą przyswojenia od bełkotu ludzi którzy nie mają pojęcia o tym co piszą, ot takie realia współczesnego internetu.
Co do mentora, nie pokazał mi on żadnego magicznego sytemu, zmienił za to całkowicie moje podejście do tradingu, ugruntował kilka zasad których staram się nie łamać i to wiele zmieniło.
Myślę, że najwięcej ukryte jest w psychice i tym jak jesteśmy w stanie się zmotywować, w marcu kończę 25 lat i chciałbym móc powiedzieć sobie, że rozwinąłem się przez ten rok, że mam już jakiś plan na swoje życie itp.

2. Nie mam precyzyjnych zasad postępowania w rozumieniu tego co większość ludzi rozumie jako system. Nie da się mojego tradingu zautomatyzować gdyż nie jest to zero jedynkowy system na zasadzie ta średnia tu druga tam lub ten wskaźnik tak a tamten inaczej i wtedy otwieramy pozycję.
To jak gram opiera się o czyste Price action z dodatkami fibo, pivotów i elliota. Najważniejszym elementem "systemu" jest dla mnie coś co ciężko opisać, "czucie" rynku, po pewnie kilku tysiącach godzin przed wykresami po prostu czasami coś widzisz i to wydaje się to oczywsite.

3. Hmm w 3 klasie podstawówki byłem 13 w Polsce w jakimś konkursie matematycznym ( nazywał się chyba Kangur ?) i zaliczyłem tydzień koloni matematycznej w nagrodę :P To tak w formie żartu, skończyłem zarządzanie ze specjalizacją z Logistyki Menadżerskiej na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu i to tyle jeżeli chodzi o wykształcenie ocierające się chociaż o świat finansów. Nigdy nie brałem udziału w żadnym kursie na temat forexu, giełdy itp.
Co do IQ to też raczej w formie żartu bo nie wierzę w miarodajność testów dostępnych w internecie ale wypadało to w okolicy 145-148 zależnie od testu.

4. To pytanie zbija mnie z tropu ) Raczej nie mam takich doświadczeń o jakie Ci chodzi, poza tradingiem interesuje się głównie sportem, grywam w tenisa i jeżdżę na rowerze 30-40km kilka razy w tygodniu. Kocham rywalizację więc każde zajęcie w którym nie można być lepszym od kogoś lub od swoich poprzednich rekordów jest dla mnie zwyczajnie nudne.

5.Fundamenty czy Analiza techniczna, to zawsze będzie pytanie na które nie ma jasnej odpowiedzi. Ja staram się grać w zgodzie z tym co widzę z technicznej perspektywy. Są jednak takie wydarzenia fundamentalne które potrafią zamieniać trendy, różnego rodzaju polityki luzowania pieniężnego itp. Nie widzę natomiast sensu w zmienianiu zdania co do tego co widzimy na rynku po każdych z publikowanych dziesiątek mniej lub bardziej ważnych danych dziennie.
Inna sprawa to fakt, że nawet takie fundamentalne czynniki przeważnie "zgrywają" się z technicznymi poziomami.
Jako przykład, dziś jesteśmy dokładnie tam gdzie 19 czerwca przed pierwszymi słowami wujka Bena o zmniejszeniu wielkości skupu obligacji przez USA. Z technicznego punktu widzenia możliwy jest dla mnie spike up w okolice 1,346 lub nawet 1,35 ale długoterminowo widzę spadki i to spore, zobaczymy dziś o 20 co na to fundamenty i nadzieje na Tapper we wrześniu.

@ Karamba )
U mnie ten poziom to 97,57 ale niewielka to różnica, dzisiaj mamy jednak dzień w którym starałbym się nie celować w tylko takie techniczne podejście. Poczekajmy na FOMC Minutes o 20 :)

Wuza
Pasjonat
Pasjonat

marcin.in00 pisze:u/j też się skłaniam ku wzrostom ale i zamierzam wejść na dłuższy termin buy, wuza a co myślisz o gbp/usd na dłuższy termin wydaje się być wzrost. Napisz proszę o swoich przemyśleniach odnoście przeczucia chce widzieć jak Ty myślisz
Myślę aktualnie o tym jakie piwko wypić oglądając dzisiaj Legie w lidze mistrzów i na jakiej trybunie pojawić się we wtorek w Warszawie ;)

Na funcie widzę raczej spadki niż dalsze wzrosty, korekta w dół byłaby zdrowa dla wzrostów w dłuższym terminie ale nie analizuję tej pary zbyt mocno, pisałem już kiedyś o tym, że mam co do Gbp/Usd mieszane uczucia, tak jak i złoto nie jest to instrument na którym chce grać.

Wuza
Pasjonat
Pasjonat

Wieczorny update ~

Stan konta 79 666$

Eur/Usd Short średnia cena 1,3397 ~
Usd/Jpn Long średnia cena 97,65

Obie pozycje z większą ekspozycją niż przed FOMC, część z mniejszym targetem, część chyba jednak będę chciał zostawić
długoterminowo.

Czas na jakieś screny :)

Eur/Usd
eurusd22.08.13.jpg
Aktualna sytuacja z małym opisem.
1. Jasna sprawa, ostatnie szczyty, przełamanie tego poziomu to droga do testu 1,346 - 1,35.
2. Poziom istotny dla dalszych spadków, zamknięcie h1 poniżej 1,334 otworzy drogę do testu 1,32 lub niżej.
3. Pierwszy ważniejszy opór nad aktualną ceną, rozsądne miejsce do dobranie S lub wejścia w świeże Shorty.
4. Strefa która może dać odbicie w górę jeżeli jej obszar spenetrują cienie świec które zamkną się mimo to powyżej 1,334
5. Daily pivot z wczoraj, idealne odbicie po typowej dla FOMC Minutes zawierusze przez pierwsze minuty.

W dłuższej perspektywie widzę znaczne spadki na Eur/Usd, jeżeli ktoś chciałby zagrać długoterminowo to warto zaczekać do zamknięcia tygodniowej świeczki, tutaj zamknięcie poniżej 1,334 to już wyraźny sygnał do spadków.

Co do Usd/Jpn tutaj poza aspektem technicznym znaczną rolę grać powinny fundamenty, szczególnie w perspektywie dłuższej niż kilka dni. Słowa Abe i Kurody o tym, że zrobią wszystko co trzeba aby osiągnąć cel inflacyjny oraz wspomnienie o możliwości zwiększenia programu luzowania dają jasny obraz tego jaki może być kierunek dla par z Jenem. Dodatkowo delikatnie optymistyczne dla dolara FOMC Minutes z dzisiaj mogą dać nowe high na U/J w dłuższej perspektywie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ