ZomG pisze:Dzień dobry.
Może zechciałbyś powiedzieć nam coś o sobie? Przeczytałem właśnie Twój wątek, starając się stworzyć sobie wyobrażenie nt. przebytej przez Ciebie drogi i samego Ciebie, ale przydatne do tego informacje są dość szczątkowe...
Tak więc zadam Ci kilka pytań, na które, mam nadzieję, zechcesz odpowiedzieć (publicznie czy prywatnie, to już Twoja decyzja), a może i dodać coś od siebie. Oczywiście nie bardzo szczegółowe i szanujące Twoją prywatność, w granicach możliwości
1. Uczyłeś się przede wszystkim sam, z książek, z forum(...ów

)? A może za całą Twoją wiedzę odpowiedzialny jest wspomniany mentor?
2. Czy metodę stworzyłeś sam (tzn. czy sam wybrałeś i „zmiksowałeś” dostępne elementy), czy może jest ona skądś zapożyczona? Jeśli tak, to czemu wybrałeś akurat te narzędzia lub czemu zapożyczyłeś akurat tę strategię? A może nie jest to jedna metoda albo wręcz jej nie masz, tj. nie masz precyzyjnych zasad postępowania?
3. Masz IQ 197,3, doktorat z matematyki albo jesteś superfizykiem? Chodzi mi o określenie (bez fałszywej skromności z Twojej strony) Twoich możliwości intelektualnych na tle populacji

, czy wyróżniasz się z tłumu pod tym względem.
4. Czy w przeszłości podejmowałeś się jakichś zajęć, które kształtowały Twoją psychikę bądź intelekt w sposób pozytywny? Granie na skrzypcach, łamanie zabezpieczeń bankowych, ...?
5. Bardzo często wspominasz o danych fundamentalnych, jednocześnie twierdzisz, że jedynie wytrącają rynek z marazmu, dodają mu werwy, płynności, ale nie zmieniają trendów. Czy nie ma tu sprzeczności?
Myślę, że pod wieloma względami nadajesz się na nasz lokalny autorytet (choć to nieco boli, bo masz tyle lat, co ja

), stąd moja ciekawość.
Pozdrawiam!
Postaram się odpowiedzieć po kolei i wyczerpująco )
1.Uczyłem się przede wszystkim na własnych błędach i sukcesach, książki to dobra rzecz na początek, wiedza ZAWSZE daje przewagę i nie ma znaczenia czy chodzi tu o trading czy o wiedzę na temat malarstwa lub kina która kiedyś może Ci się przydać w najgłupszej sytuacji. Wiedza to czysty kapitał i tyle. Co do różnych informacji z forum itp, wszędzie można znaleść coś wartościowego, ciężej oddzielić jednak wiedzę wartą przyswojenia od bełkotu ludzi którzy nie mają pojęcia o tym co piszą, ot takie realia współczesnego internetu.
Co do mentora, nie pokazał mi on żadnego magicznego sytemu, zmienił za to całkowicie moje podejście do tradingu, ugruntował kilka zasad których staram się nie łamać i to wiele zmieniło.
Myślę, że najwięcej ukryte jest w psychice i tym jak jesteśmy w stanie się zmotywować, w marcu kończę 25 lat i chciałbym móc powiedzieć sobie, że rozwinąłem się przez ten rok, że mam już jakiś plan na swoje życie itp.
2. Nie mam precyzyjnych zasad postępowania w rozumieniu tego co większość ludzi rozumie jako system. Nie da się mojego tradingu zautomatyzować gdyż nie jest to zero jedynkowy system na zasadzie ta średnia tu druga tam lub ten wskaźnik tak a tamten inaczej i wtedy otwieramy pozycję.
To jak gram opiera się o czyste Price action z dodatkami fibo, pivotów i elliota. Najważniejszym elementem "systemu" jest dla mnie coś co ciężko opisać, "czucie" rynku, po pewnie kilku tysiącach godzin przed wykresami po prostu czasami coś widzisz i to wydaje się to oczywsite.
3. Hmm w 3 klasie podstawówki byłem 13 w Polsce w jakimś konkursie matematycznym ( nazywał się chyba Kangur ?) i zaliczyłem tydzień koloni matematycznej w nagrodę

To tak w formie żartu, skończyłem zarządzanie ze specjalizacją z Logistyki Menadżerskiej na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu i to tyle jeżeli chodzi o wykształcenie ocierające się chociaż o świat finansów. Nigdy nie brałem udziału w żadnym kursie na temat forexu, giełdy itp.
Co do IQ to też raczej w formie żartu bo nie wierzę w miarodajność testów dostępnych w internecie ale wypadało to w okolicy 145-148 zależnie od testu.
4. To pytanie zbija mnie z tropu ) Raczej nie mam takich doświadczeń o jakie Ci chodzi, poza tradingiem interesuje się głównie sportem, grywam w tenisa i jeżdżę na rowerze 30-40km kilka razy w tygodniu. Kocham rywalizację więc każde zajęcie w którym nie można być lepszym od kogoś lub od swoich poprzednich rekordów jest dla mnie zwyczajnie nudne.
5.Fundamenty czy Analiza techniczna, to zawsze będzie pytanie na które nie ma jasnej odpowiedzi. Ja staram się grać w zgodzie z tym co widzę z technicznej perspektywy. Są jednak takie wydarzenia fundamentalne które potrafią zamieniać trendy, różnego rodzaju polityki luzowania pieniężnego itp. Nie widzę natomiast sensu w zmienianiu zdania co do tego co widzimy na rynku po każdych z publikowanych dziesiątek mniej lub bardziej ważnych danych dziennie.
Inna sprawa to fakt, że nawet takie fundamentalne czynniki przeważnie "zgrywają" się z technicznymi poziomami.
Jako przykład, dziś jesteśmy dokładnie tam gdzie 19 czerwca przed pierwszymi słowami wujka Bena o zmniejszeniu wielkości skupu obligacji przez USA. Z technicznego punktu widzenia możliwy jest dla mnie spike up w okolice 1,346 lub nawet 1,35 ale długoterminowo widzę spadki i to spore, zobaczymy dziś o 20 co na to fundamenty i nadzieje na Tapper we wrześniu.
@ Karamba )
U mnie ten poziom to 97,57 ale niewielka to różnica, dzisiaj mamy jednak dzień w którym starałbym się nie celować w tylko takie techniczne podejście. Poczekajmy na FOMC Minutes o 20