Pogaduchy przy porannej kawie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

Re: Pogaduchy przy porannej kawie

Nieprzeczytany post autor: Mighty Baz »

mike_05 pisze:Fibo, LT, opory, wsparcia, pivoty, to też wszystko do kosza?
jeśli s/r jest w okolicach zniesień fibo to jest jako tako miarodajny sygnał do zajęcia ew pozycji, co do lini LH - mam mieszane uczucia :roll:

jeszcze definicja by MB: s/r jest poziomem, na którym rozgrywał sie wcześniej dramat detalistów, czyli konsola dobrze widoczna na m30/h1, wizualizowana czymś podobnym do symbolu "+" na h4 lub d1
DAYTRADER
powodzenia, kilometrow pips wam zycze

259
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: 259 »

movinghead pisze:Fajny Trójkąt ale osobiście Formacjom bym nie ufał, na GPW mają rację bytu i lubią się sprawdzać ale na FX formacje zwłaszcza na wykresie tygodniowym lubią się mijać z celem, i bardzo często są niedokańczane..
Abstrahując zupełnie od rysunku nie mogę się w pełni z tym zgodzić.
Owszem, AT nie działa na walutach tak dobrze jak na rynku akcji, wynika to z kilku fundamentalnych różnic pomiędzy tymi dwoma rynkami, niektóre z nich opisałem tutaj: http://forex-nawigator.biz/forum/pogadu ... ml#p499088

Tym niemniej jest w użyciu tak jak linijka i cyrkiel na mapie choćby po to żeby zorientować się skąd i dokąd można coś pociągnąć.
Nawigator na statku może rzucić okiem na mapę i przyrządy i zazwyczaj wystarczy mu to żeby wiedzieć co potrzebuje ale i tak narysuje na tej mapie to co trzeba bo co innego mieć przeświadczenie, a co innego sprawdzić czy na pewno, a na morzu trzeba wiedzieć na pewno, a nie mieć tylko przekonanie. I to z detalami. Tym bardziej, że musi to potem przedstawić i kapitanowi i sternikowi w takiej postaci żeby wszyscy do doskonale to zrozumieli. Tak jak dział analiz w banku przekazuje swoje analizy strategom którzy potem podejmują na tej podstawie decyzje które z kolei przekazują do wykonania do dealing roomu. Tekst plus mapa = wykres.

Wykresy od dziennego w górę są pilnie obserwowane przez tych którzy dla których istotne są ruchy trwające znacznie dłużej niż 48 godzin i znacznie większe niż 100-200 pip. I to nie są bierne pieniądze jak w przypadku detalistów - to są pieniądze które potrafią naprawdę ruszyć rynkiem.
Wykresy tygodniowe są bardzo istotne dla strategii średnio i długoterminowych.
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

Alex, zrób sobie przerwę od pisania, czasem to pomaga złapać dystans do własnych uwag czy "przemyśleń". :wink:
DAYTRADER

PaDo
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: PaDo »

259 pisze:A to jest mój indeks jena który robię z rozkładu tych samych par walut G7.
Coś mi to przypomina, można by tu namalować parę rzeczy. Coś... byczego?
Zostawiam wam saute - każdy może bazgrać co mu się podoba :-)
Od dawna poszukuje indexu jena wiec mam prozbę w jaki sposób wydobyc wykres JPY swiecowy i umiescic w innym oknie
Szczyt impulsu nie jest szczytem fali
Nie widzisz z bliska spójrz z daleka
Strach jest zabójcą umysłu

259
Maniak
Maniak

egon pisze:Od dawna poszukuje indexu jena wiec mam prozbę w jaki sposób wydobyc wykres JPY swiecowy i umiescic w innym oknie
Dla każdego słupka zsumuj oddzielnie O, H, L, C ze wszystkich istotnych krosów jena (ja biorę z krosów walut G7), a następnie podziel każdą z tych sum przez ilość tych krosów - prosta średnia. W efekcie otrzymasz nowe wartości OHLC reprezentujące nowy słupek indeksu. I tak dla każdego słupka z interesującego Cię zakresu historii.
Zapisz to do własnego pliku historii, a wykres możesz zobaczyć poprzez Open Offline i wybierając z listy ten plik historii.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

259
Maniak
Maniak

Mighty Baz pisze:Alex, zrób sobie przerwę od pisania, czasem to pomaga złapać dystans do własnych uwag czy "przemyśleń". :wink:
Bardzo chętnie :-)

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Witam wszystkich.

Mike05 napisał do mnie prywatnie, że jego konto zostało zbanowane tu na forum. Jest wkurzony i rozżalony, że mimo swojego wkładu w forum został źle potraktowany.

Prosił mnie, żebym zawarł tę informację tu na forum, bo nie zniknął bez powodu, a ma jakieś niedokończone sprawy i konwersacje.

Gdyby ktokolwiek szukał z nim kontaktu, proszę o PW, prześlę namiar.

Pozdrawiam serdecznie
Marcin

Awatar użytkownika
DigitalSmoke
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: DigitalSmoke »

Stforex pisze:Witam wszystkich.

Mike05 napisał do mnie prywatnie, że jego konto zostało zbanowane tu na forum. Jest wkurzony i rozżalony, że mimo swojego wkładu w forum został źle potraktowany.

Prosił mnie, żebym zawarł tę informację tu na forum, bo nie zniknął bez powodu, a ma jakieś niedokończone sprawy i konwersacje.

Gdyby ktokolwiek szukał z nim kontaktu, proszę o PW, prześlę namiar.

Pozdrawiam serdecznie
Marcin
Bardzo, bardzo, wielka szkoda, ale tego można było się spodziewać, nowy admin bardzo ostro traktuje niezadowolonych.

Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

a z jakiego powodu zostal zbanowany?
Akurat mike_05 wrzucił tutaj na forum masę ciekawych info, kompletnie tego nie rozumiem, czyżby nowy właściciel wprowadza nowa politykę i chce wykurzyć wartościowych użytkowników?
Kolego, zdaje sobie sprawę, że po akwizycji portalu kasa ma się zwrócić, ale to my robimy ci łaskę i dokonujemy wpisów ZA DARMO, dzięki którym ilość wejść jest wysoka.
DAYTRADER

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Myślę, że Mike nie będzie miał nic przeciw, jeśli wrzucę fragment wiadomości, którą otrzymałem:
zostałem zbanowany za polemikę z Dragonem na nawigatorze.
Chodziło o odrzucanie kilkakrotne mojego wniosku o pochwalę dla ciebie za post na BRE. Zrobił to Ink. Gostek już kiedyś usuwał moje posty bez przyczyny "po uważaniu".
Przeglądając forum trafiłem na to:
http://forex-nawigator.biz/forum/regula ... ml#p602946
http://forex-nawigator.biz/forum/pochwa ... ml#p608947

Zablokowany