Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Re: Wszystkie pytytania dozwolone-Dla początkujących Forexow

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Witaj,

Pierwsze pytanie lepiej bezpośrednio zadać supportowi brokera. Mają go w języku polskim więc nie powinno być problemu.
Asset pisze: Drugie pytanie: Jaki lewar powinienem wybrać?
Skoro pytasz to znaczy, że możesz nie do końca wiedzieć jak działa lewar... Warto o nim dokładnie poczytać, potestować i zrozumieć zasadę jego działania.

Wg mnie im większy tym lepszy, bo mniej środków angażujemy do otwarcia pozycji. Pytanie tylko czy umiejętnie się nim posługujemy...
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

movinghead
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: movinghead »

słyszałem że XeMarkets to shit jako marka ale to może być tylko plotka, 100 Euro depozytu na starcie "na koszt firmy" to dobry bajer do przyciągania klientów, jak dla mnie gra za depo spadające z nieba jest odpowiednia dla doświadczonych którzy będą potrafili z takiego bonusu zrobić coś, polityka takiej zorganizowanej akcji promocyjnej polega na tym że oni Ci dadzą te 100 euro, ale wiedzą że na 100 procent je przegrasz więc wróci do nich z powrotem :) Jak chcesz przegrywać jak profesjonalista, weź sobie nie wiem BOSSA FX (ja mam) np jak dla nowego założysz mikroloty 100 zł depo i ogień na tłoki, Alior Trader (ale podobno mają problemy z platformą), Admiral Markets, FXCM, zresztą sobie zobacz jest dział z firmami brokerskimi i wątkami dotyczących bezpośrednio ich.

Jeśli chodzi o lewar, wybierz jaki chcesz ale im niższa tym więcej pieniędzy będzie CI potrzebne na depozyt ponieważ gdy masz dźwignię 1:100, to Twój depozyt wynosi 1% kwoty potrzebnej do zajęcia danego LOTA.

Na prosty język znaczy to tyle co:

wysoki lewar - niski depozyt (i wąski margines błędu a co za tym idzie strata 25 pipsów i gryziesz glebę przy dźwigni 1:500 na EURUSD przykładowo)

niski lewar - wysoki depozyt potrzebny do zającia pozycji (ale za to szeroki margines błedu dla jednej pozycji za całość depozytu)

musisz sam wiedzieć czego chcesz, my Ci nie powiemy co jest lepsze, dla scalperów 1:500 będzie okej
ale dla midtermowców i longtermowców to samobójczy krok i wybiorą np 1:100 lub mniej :)

Powadzi
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Powadzi »

Witam,

przeczytałem jak narazie 120 stron tego wątku, ale nie znalazłem jeszcze na wszystkie pytanie odpowiedzi, a przeczytanie kolejnych 250 stron "chwilę" zajmie. Zaczynam stawiać pierwsze kroki na MT4 u BreForex (oczywiście konto demo). Narazie dużo czytam i tylko "bawię" się wykresami i je analizuję, ale nie chciałbym od początku wpoić sobie jakiś złych nawyków. Dlatego proszę o odpowiedź:

1. Czy jest sens szukać formacji wykresu (np podwójny szczyt/dni, głowa z ramionami etc) na 1m i 5m ? Czy jednak to zbyt szybki interwał, aby można było mówić o tworzeniu się formacji?
2. Bardzo podobne do powyższego. Czy jest sens analizować formacje świec (młot, objęcia etc) na interwale 1m i 5m?

Ostrzegam, że będę miał więcej pytań ;]

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Czy jest sens... Trudno powiedzieć. Sens będzie wtedy kiedy będziesz umiał to wykorzystać i odpowiednio szybko reagować na dziejące się rzeczy na tak niskich interwałach. Mówi się, że formacje (klasycznej AT czy świecowe) na niskich TF są mniej wiarygodne. Myślę, że nie o wiarygodność tu chodzi ale o to jakiego zakresu ruchu można spodziewać się po ich wystąpieniu.

Niskie TF sprawiają, że będziesz miał bardzo dużo sygnałów kupna/sprzedaży i jednocześnie będziesz musiał poprawnie i szybko na nie reagować. Wg mnie na początku nauki gry na FX będzie to dla Ciebie bardzo trudne.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Powadzi
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Powadzi »

Dzięki za odpowiedź.

I drugie pytanie mam odnośnie wskaźników.
Może najpierw opiszę jak planuję/wolę grać, aby jakoś pod to dopasować wskaźniki. Nie planuję zostawiać otw pozycji na następny dzień. Chciałbym otwierać pozycje na max 1-2h (z zamiarem nauki w przyszłości skalpowania, ale to przyjdzie z czasem). Nie jestem pazerny i zadowala mnie każdy zysk, byleby był zyskiem. Nie boję się i nie irytuję się, gdy zatrzymuje się wykres na S/L. Gram na platformie od Bre z depo 2tys zł. Gram tylko w wolne dni, gdy wiem, że dysponuję czasem w granicach 5-6h.
I teraz pytanie. Jakie wskaźniki dla powyższego sposobu gry polecacie? RSI + SMA wystarczy, czy aż za dużo?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nie ma czegoś takiego jak polecane wskaźniki dla gry pozycjami na 1-2h. Zadajesz niewłaściwe pytania ;). Na PW podeślę Ci link do artykułu o wskaźnikach.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

movinghead
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: movinghead »

Powadzi pisze:Dzięki za odpowiedź.

I drugie pytanie mam odnośnie wskaźników.
Może najpierw opiszę jak planuję/wolę grać, aby jakoś pod to dopasować wskaźniki. Nie planuję zostawiać otw pozycji na następny dzień. Chciałbym otwierać pozycje na max 1-2h (z zamiarem nauki w przyszłości skalpowania, ale to przyjdzie z czasem). Nie jestem pazerny i zadowala mnie każdy zysk, byleby był zyskiem. Nie boję się i nie irytuję się, gdy zatrzymuje się wykres na S/L. Gram na platformie od Bre z depo 2tys zł. Gram tylko w wolne dni, gdy wiem, że dysponuję czasem w granicach 5-6h.
I teraz pytanie. Jakie wskaźniki dla powyższego sposobu gry polecacie? RSI + SMA wystarczy, czy aż za dużo?
No to ja coś od siebie o wskaźnikach - również przeczytałem artykuł który przesłał Ci raposo

po 1. Żaden wskaźnik nie zagwarantuje że transakcja przebiegnie pomyślnie
po 2.Użycie 2 wskaźników da Ci tyle co użycie jednego na dodatek będą Ci dawały sprzeczne sygnały i będziesz musiał filtrować który z nich jest dobry
po 3. Wyliczenia wskaźnika bazują na ilości poprzednich okresów a wyniki są zależne od używanego interwału.
po 4.Wskaźnik to reprezentacja graficzna bazująca na wzorze gdzie uwzględnia się cenę.

Jeżeli miałbym Ci zdefiniować średnie kroczące to jest to akurat jest wygładzona kopia trendu jeżeli przykładowo użyjesz 80 czy 50 czy 30 okresowej średniej.

Dodatkowo jest tam opcja przesunięcia średniej o ilość okresów - przykładowo jeżeli ustawisz średnią na 1 okres i przesuniesz np. o 5 okresów to będzie to kopią wykresu przesuniętą w czasie o 5 okresów naprzód.

Średnia jest dobra ponieważ możesz spoglądać na to co się aktualnie dzieje bez patrzenia na wykres wstecz (skoro wykres średniej jest kopią, pokazuje te same miejsca co wykres jeżeli spojrzałbyś na niego wstecz.

Jeżeli już bierzemy pod uwagę oscylator to oscylator nie jest szklaną kulą rynku i nie pokazuje Ci że coś spadnie lub wzrośnie
oscylator pokazuje tempo bicia serca rynku. Jeżeli rozpoznajesz trend, to oscylator punktami wyprzedania i wykupienia pokazuje Ci miejsca nierównowagi w trendzie, na tej nierównowadze właśnie zarabiasz. Miejsce wykupienia i wyprzedania rynku zwiększa szanse na to że nastąpi impuls, bądź korekta.

Oscylatory ogółem zostały wymyślane pod grę w konsolidacji bo nikt nie wiedział jak sobie poradzić z takimi momentami, bo w trendzie już od dawien dawna były używane metody gry z trendem z użyciem średniej, oraz pod wsparcie i opór.

Według mnie tak samo średnia jak i oscylator nadaje się do wychwytywania tejże nierównowagi w trendzie.
Średnia była znana już 50 lat temu ale w konsolidacji średnia sobie nie radziła w chwili gdy nastąpiła konsolidacja
stąd właśnie wzięły się oscylatory które nadal pozwalały w takich momentach zarabiać.

Plus oscylatora to to że pozwala Ci grać i w konsoli i w trendzie.
Plus średniej to to że widzisz cały wykres i nie potrzebujesz okna dodatkowego na oscylator :mrgreen:
bo w konsoli średnią zbyt wiele nie zdziałasz.

Dodam jeszcze że nie warto grzebać w ustawieniach oscylatorów bo to nie ma sensu
jak zmienisz ilość okresów to tylko zapis graficzny będzie dawał więcej sygnałów albo
wygładzi linię i będziesz dostawał jeden sygnał a porządny.

CENA jest CENĄ ustawienie wskaźnika nie ma na nią wpływu.

pozdrawiam.

Awatar użytkownika
bfx
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: bfx »

Witam. Pomoże mi ktoś połączyc platforme mt4 z Myfxbook.com?
Zarejestrowałem się na stronie. Chyba muszę uzupełnic to poniżej ale nie wiem jak :/
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Ty też jesteś Bogiem! Tylko uświadom to sobie, sobie"

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
bfx
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: bfx »

Jakbym go rozumiał to bym nie pytał :D
To może tak:
w FTP serwer- mam wpisac: ftp.myfxbook.com:21 ?
FTP ścieżka- mam zostawic puste.
FTP login- to login do myfxbook ?
FTP hasło- hasło do myfxbook ?
Rachunek- nr rachunku u brokera ?
"Ty też jesteś Bogiem! Tylko uświadom to sobie, sobie"

ODPOWIEDZ