Mój pierwszy milion

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
silveRbull
Pasjonat
Pasjonat

Re: Mój pierwszy milion

Nieprzeczytany post autor: silveRbull »

Witam

Zagranie na break-out na parze NZD/USD. Niezbyt fortunne zagranie bo jeszcze nie nastąpił pull-back. Liczę na dotarcie ceny do najbliższego S/R.

Powody:
-Przebicie S/R
-momentum
-zwyżkująca średnia
-Niski S/L
-Warunek 3:1

Przeszkody:
-brak czasu
-oczekiwanie na pullback

Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
silveRbull
Pasjonat
Pasjonat

Witam

Coś dzisiaj nie mogę znaleźć okazji do grania, przez to popełniłem byka i zamiast na parze AUD/USD otworzyć longa, zrobiłem to na EUR/USD przez co zaraz wybiło mi SL-a kilka pipów. Cóż w takiej sytuacji trzeba zająć się czymś innym....

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
silveRbull
Pasjonat
Pasjonat

Mój pierwszy milion

Witam

Cel na parze NZD/USD osiągnięty, zysk + 47 euro (jakieś 40 pips)

Pozdrawaim

Awatar użytkownika
meylo
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: meylo »

Damfry pisze:Tak się tu zapuściłem z nudów, i jak bym siebie widział dawno dawno temu :D..... z tego co widziałem planujesz grać na różne koncepcje LT/FIBO SR i inne rożne rzeczy, jeśli mógłbym coś poradzić- im mniej danych do analizy tym lepiej dla Twojej głowy.
Te wszystkie rożne systemy mają jedną wspólną wadę-nie one poruszają rynkiem.
Kreślisz je Ty i tylko Ty je widzisz.
Nie twierdze, że nie zarobisz na którymś z nich... Owszem zarobisz, ale czysto statystycznie.
Jeśli masz czas i na prawdę chcesz się nauczyć forexu i go rozumieć, siądź przed gołym wykresem bez żadnych kresek fibo czy średnich i popatrz co rynek każdego dnia w roku- dzień w dzień wykonuje. Zobaczysz to na każdym TFie, że pewna cecha jest identyczna. Wpierw wypatrz tą cechę na jednym TFie np h1, gdy zobaczysz co chce CI przekazać, będziesz widział to na każdym TFie i zrozumiesz, że rynek jest schematyczny i nic nie jest ważne nawet dane ekonomiczne. Dane są różne, a rynek zawsze robi swoje i ma je głęboko w....

Mi zajęło kilka lat dojście do tego etapu, bo zawracałem sobie głowę właśnie fajnie wyglądającymi systemami, które nie tłumaczyły żadnego ruchu (prócz zasady wejdź bo system każe).
Wybacz, że wlazłem z butami i panoszę się z radami.....
Po prostu wiem, że można marnować lata (jak ja :D) i zrozumieć, że rynek opiera decyzje tylko i wyłącznie na podstawie wykresu. Lub wierzyć, że moją starannie wyznaczona LT czy inny system właśnie poruszył rynkiem :D

Znając życie będziesz chciał pozostać przy tym co wymyśliłeś (któż nie chciał z nas dowieść swego) ale za jakiś czas sobie o mnie przypomnisz- że był taki jeden "mundrolek" co mówił o czystym wykresie. Pytanie czy nie szkoda czasu? :)
Każdy jest kowalem własnego losu- ja mowie na bazie własnego doświadczenia i wielu innych traderów- których też nie słuchałem :D
Pozdrawiam i powodzenia.

Mądrze mówicie Damfry...
In uptrending markets, buy weakness as it returns to strength.
In downtrending markets, sell strength as it returns to weakness.
https://www.myfxbook.com/members/meylo/meylo/11290261
https://www.forexfactory.com/meylo#acct.33-tab.overview-explorer.252829

Awatar użytkownika
silveRbull
Pasjonat
Pasjonat

Witam

Dla kolegi Damfry zagranie na Sell, na parze AUD/USD pod formację świecową Engulfing z uwagą na to co dzieje się na niższych TF-ach:

Powody otwarcia transakcji:

-Formacja świecowa Engulfing
- Niski SL
-Spełniony warunek 3:1
-Przestrzeń dla ceny

Przeszkody:
-emocje

Uwagi:
-Formacja Engulfing jest z definicji paternem na niższych TF-ach negującym bieżący kierunek trendu, albo jak kto woli zanegowaniem sekwencji PA.
-SL został ustawiony powyżej fibo 61,8% bieżącego impulsu spadkowego. Cofnięcie się ceny powyżej tego poziomu jest z kolei zanegowaniem momentum spadkowego. Ustawienie SL jest zatem zasadne. Obawiam się tylko czy za wskaźnik nie przyjąć fibo 78,6% bo daje większe bezpieczeństwo bezsensownego wybicia SL-a. Tak przynajmniej wynika z moich pomiarów.
-Aczkolwiek cena jest zawsze ceną i może zrobić wszystko bez względu na cokolwiek, samo zagranie według mnie jest o dużym prawdopodobieństwie sukcesu (do zgarnięcia około 100 pipsów).
-W zasadzie powinienem zagrać nie tyle na wybicie z sekwencji tylko na pullbacku ażeby zminimalizować ewentualne straty (ochrona kapitału!), ale z czasem kiepsko, dlatego złożyłem Sell Stop. Teraz wszystko w rękach rynku....

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
silveRbull
Pasjonat
Pasjonat

Witam

Mamy kolejny dzień i na dobry początek transakcja na parze AUD/USD zakończyła się niepowodzeniem :p . Co się stało? Analizując obraz po burzy stwierdziłem, że można było zarobić na tej parze gdyby nie kilka błędów. Oto one:

1. Złamanie zasady i zejście do M15 w celu udowodnienia czegoś tam.
2. Chciwość - zlekceważyłem najbliższy poziom S/R na M15 przez co transakcja planowana była w oparciu o błędne założenia - strata jakieś 30 Euro.
3. Źle ustawiony SL - setup z H4 a SL według M15 (paranoja) :oops:
4. Lekkomyślność - zignorowałem przestawienie SL na BE - strata - 50 euro
5. Zbyt długie przetrzymanie pozycji - cena co najmniej dwa razy umożliwiła mi wyjście z pozycji na zero.

Jak to wszystko poprawić... Otóż mniej analizy para-lizy, a zamiast tego kilka kresek oraz "tak - wchodzę", albo "nie - wchodzę". Póki co do podsumowania pierwszej dekady pozostało mi jeszcze dwie transakcje.....

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
silveRbull
Pasjonat
Pasjonat

Witam

Ok. wczoraj jeszcze otworzyłem dwie transakcje, z czego jedna bezsensowna a druga przy większym wolumenie w celu dywersyfikacji tej poprzedniej. Tak więc stuknęło pierwsze dziesięć transakcji i pora na podsumowanie. Generalnie realna skuteczność wyniosła 50% i byłaby lepsza co najmniej jeszcze o 20% - 30% gdyby nie problemy z zarządzaniem pozycją. W kilku przypadkach został źle ustawiony SL, w kilku innych źle były prowadzone pozycje oraz źle dobrany TP. Raz nawet niezabezpieczyłem TP-fitu. Kilkakrotnie dały znać o sobie emocje przez co dwa razy bezsensownie otworzyłem dwie pozycje a jeden raz zamknąłem przedwcześnie. Depozyt wyszedł na zero- w sumie 1002,79. Na pocieszenie jest to, że przede mną jeszcze 90 trejdów podczas których wszystkie niedociągnięcia wyjdą na wierzch i będę wiedział co jest do poprawy.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Zwróć uwagę ile miałeś zysku a ile opłat :). To tak na przyszłość.

Awatar użytkownika
silveRbull
Pasjonat
Pasjonat

Witam

Kolejne dziesięć zagrań pomniejszyło mój depozyt o 9 euro. Opłaty jakie poniosłem z tytułu transakcji wyniosły jakieś 50 euro. W sumie kilka zagrań było niepotrzebnych, kilka zostawiłem samym sobie i cena mi zawróciła wybijając BE. Nie mam co publikować, wstyd i nic więcej. Trzeba się bardziej przyłożyć i pilnować ceny. Do kolejnych zagrań przygotowuję się, ale biorę już pod uwagę poziomy popytu i podaży, przez co skłaniam się do zleceń oczekujących i gry na wybicia. Jestem jeszcze w trakcie przyswajania wiedzy na ten temat, ale pewne kroki mam już za sobą. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
silveRbull
Pasjonat
Pasjonat

Witam

Wygląda na to, że na pewien czas muszę zawiesić swój dziennik. Obecny sposób zagrań do niczego nie prowadzi. Cena ciągle oscyluje wokół zera, a nawet jest pod presją ujemnego salda i ostatnio depozyt zmniejszył się o połowę. Muszę teraz zweryfikować swoje założenia i zacząć z innej perspektywy. Tak więc kolejne screeny pojawią się tutaj kiedy przewartościuje swoje poglądy, ale na to potrzebuję troszkę czasu. :D

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ