Korelacja par

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
JAREK67
Maniak
Maniak

Re: Korelacja par

Nieprzeczytany post autor: JAREK67 »

personov pisze:Faktycznie wychodzi na to, że to to samo jakbyś otworzył jedną pozycję na GBPCAD płacąc tym samym tylko jeden spread. Ale czyż takie właśnie rozbieżności korelacji na GBPJPY i CADJPY nie mogą być wyznacznikiem zajęcia pozycji na GBPCAD ?
Można spróbować takiej stratagji jaka stosujesz, ale zamiast dwóch pozycji otwierasz jedną na GBPCAD. Ciekaw jestem wyników i powiązań jakie wystąpią.
Myslałem i o tym. Ale bardziej interesuje mnie czy mozna znależć takie dwa instrumenty gdzie "jeden chodzi wokół drugiego" To byłby najlepszy sposób. Ewentualnie skanowanie rynku i automatyczna zmiana takich par. Ale to raczej utopia ;)

kiker
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: kiker »

Dysponujesz moze jakms osobnym wskaznikiem do mierzenia koleracji ktory moglbys tu podac czy masz go w robocie i on sam robi pomiar.Bo z tego co widze zle obliczam.

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: personov »

Inne podejście do tematu. Sposób, który Ci proponowałem kilka postów wcześniej. Badasz rozbieżności na GBPDJPY i CADJPY, a otwierasz tylko jedną pozycję na GBPCAD.
Wykres świecowy ( kolory intensywne ) - GBPJPY
Wykres świecowy ( kolory blade ) - CADJPY
Wykres liniowy fioletowy - GBPCAD
Otwieram wykres jak dwa pierwsze rozjadą się na co najmniej 25 pips, zamykam jeśli odległość ta się zmniejszy przynajmniej do 10 pips ( można też czekać do 0 ).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Solą życia jest kasa.

JAREK67
Maniak
Maniak

kiker pisze:Dysponujesz moze jakms osobnym wskaznikiem do mierzenia koleracji ktory moglbys tu podac czy masz go w robocie i on sam robi pomiar.Bo z tego co widze zle obliczam.
pisałem już o tym 2 razy ;)
To żadna tajemna formuła:
zmiana danego instrumentu -- ratio_= (Close[0]-Close[1])/Close[1]
i np. jesli ratio CADJPY = 0.3 a ratio GBPJPY = 0.1 => (0.3-0.1 = 0.2) CAD urósł bardziej niż GBP.
0.2 >0.1 (0.1 to pierwszy próg aktywacji zagrań) czyli gram S na CAD i L na GBP.
Cały ten pomysł ma jedną wadę. Nigdy nie wiadomo kiedy pary przestaną "chodzić" razem. Zakładam oczywiście czysto mechaniczne podejście, nie wdając się w zagadnienia fundamentalne.
Dlatego szukam innego sposobu na wykorzystanie spredu (między instrumentami) do tradingu.

-- Dodano: pt 31-05-2013, 17:02 --
personov pisze:Inne podejście do tematu. Sposób, który Ci proponowałem kilka postów wcześniej. Badasz rozbieżności na GBPDJPY i CADJPY, a otwierasz tylko jedną pozycję na GBPCAD.
Wykres świecowy ( kolory intensywne ) - GBPJPY
Wykres świecowy ( kolory blade ) - CADJPY
Wykres liniowy fioletowy - GBPCAD
Otwieram wykres jak dwa pierwsze rozjadą się na co najmniej 25 pips, zamykam jeśli odległość ta się zmniejszy przynajmniej do 10 pips ( można też czekać do 0 ).
Zasadnicza sprawa to punkt odniesienia od którego mierzony jest rozjazd. Bo nie masz na myśli chyba mierzenia odległości prosto z ekranu? Jesli dobrze kojarzę to jest jakiś wskaźnik Overlay ?
I druga rzecz to dobór instrumentów, które będa chciały się rozjeżdżać i zjeżdżać. ;)
Ta metoda ma niestety te same mankamenty jak gra na dwóch parach. Spred jest oczywiście liczony tylko raz.

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

Chwilę mnie tu nie było i proszę: otwieram navi i trafiam od razu na posta gdzie o mnie piszą :)

Jarek: ogólnie koledzy mają rację. Otwarcie GBPJPY CADJPY (jedna short druga long) to to samo co zagranie GBP/CAD.
Jak sobie rozpiszesz to na ilości poszczególnych walut które sprzedajesz/kupujesz to szybko stanie się to jasne ....

Co nie przeczy temu, że używając Twojej metody znajdziesz dobre punkty wejścia i będziesz zarabiał. Zamiast jednak otwierać pozycje na 2 parach, otwórz jedną na GBP/CAD, będziesz miał zapewne niższe koszty spreadu.

A co do trialarb to fakt. Było to możliwe. Baa... zdaje się, że możliwe jest nadal, z tym że rzeczywiście nie dla maluczkich jak my.
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

Obrazek

tu taki trochę inny arbitraż ćwiczę. 4 Pary dolara, robot pracuje na każdej z nich. Autorem jest Yury Reshetov.
http://www.mql4.com/ru/users/Reshetov
bardzo ciekawy gostek. Bardzo matematyczne podejście do ekg. Robi teorie w zasadzie do gry bez ceny :) bo ona jest pochodną. Najważniejsze są różnice.

Jak kto chętny, to na PW prześlę ea.

-- Dodano: śr 05-06-2013, 15:20 --

ciekawostka, wczorajsze zapuszczenie na innej instalacji
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Tu widać jak expert sobie radzi.
arb3.png

JAREK67
Maniak
Maniak

mike_05 pisze:Tu widać jak expert sobie radzi.
arb3.png
Mike, a może poszlibyśmy trochę w tym kierunku.
http://www.trade2win.pl/MatLab/124-RSI- ... -data.html
Na tej stronie jest parę fajnych pomysłów.
Np. to http://www.trade2win.pl/MatLab/127-Mode ... i-EMA.html
Co prawda w MatLabie (nie znam zupełnie), ale mozna byłoby coś przełożyć do metatradera.
Zarzucam temat. Zanim się za to sam wezmę może mnie ktoś skutecznie zniechęci. ;)

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Dziś jakieś niekontrolowane działanie nastąpiło na robocie, o g. 00:00 pozamykał wszystkie pozycje. Następnie prze cały czas w logu są informacje, że usiłuje zamykać pozycje, których już nie ma. Od 04:00 zaczął ponownie otwierać. Nie wiem jaka przyczyna, ale podejrzewam, ze jest to związane z przerwą połączenia z serwerem broka. Jeszcze to przeanalizuje.

-- Dodano: pt 07-06-2013, 16:57 --
JAREK67 pisze:
mike_05 pisze:Tu widać jak expert sobie radzi.
arb3.png
Mike, a może poszlibyśmy trochę w tym kierunku.
http://www.trade2win.pl/MatLab/124-RSI- ... -data.html
Na tej stronie jest parę fajnych pomysłów.
Np. to http://www.trade2win.pl/MatLab/127-Mode ... i-EMA.html
Co prawda w MatLabie (nie znam zupełnie), ale mozna byłoby coś przełożyć do metatradera.
Zarzucam temat. Zanim się za to sam wezmę może mnie ktoś skutecznie zniechęci. ;)
Jeżeli już, to raczej za %R bym się zabrał. Jest bardziej miarodajny. A na marginesie, ta optymalizacja a w zasadzie jej wynik to jest kicha. Przypadkowe dane bez żadnego ciągu. Pokazując wynik optymalizacji skutecznej, powinno na obrazku by wyraźnie widoczna "wyspa", a nie takie karpaty jak jest. Takie wyniki, to skutkują tym, ze małe odchylenie parametru i wtopa. dobrze zoptymalizowany parametr powinien dawać w miarę łagodną zmianę +/- od najlepszego wyniku.

-- Dodano: pt 07-06-2013, 17:01 --

Wyjaśniło sie to wywalenie arbitrażu. Pracował na wersji 482 i w nocy było przełączanie softu u broka, więc nie było connect. Pote się pojawił i ok 15-tej zaczął wołać o upgrade i że stara wersja.

JAREK67
Maniak
Maniak

Niby chodzi. Ale pewnie jak go bym odpalił w realu to zaraz by poleciał w MC :)
Tak czy inaczej za ostro gra.

http://www.myfxbook.com/pl/members/Trej ... 422/576211

Obrazek
how to take screenshots

ODPOWIEDZ