DayTrading: Piątek 12.04.2013

Dyskusje na temat aktualnej sesji: komentarze, analizy, opinie.

Prognoza EURUSD na dzisiaj

Czas głosowania minął 12 kwie 2013, 23:35

Wzrost
17
44%
Bez zmian
4
10%
Spadek
18
46%

Liczba głosów: 39

metro

Re: DayTrading: Piątek 12.04.2013

Nieprzeczytany post autor: metro »

Nie wiem po co rysujecie na wykresie nieskończone formacje, chyba tylko żeby potwierdzić to, co chcecie widzieć. Ani to nie pomaga wam ani tym, którzy was czytają. Formacja albo jest albo jej nie ma, a nie że się coś tworzy. Jak się utworzy, to wtedy można narysować. Zresztą RGR jest bardzo zwodniczą formacją i nie wiem, skąd u was takie przywiązanie do niej. Z wszystkich tych formacji tylko parę jest moim zdaniem użytecznych.
atlanticos pisze:na m15 juz mamy pinbar stopy zapewne wycięte i zdziwienie będzie po weekendzie
Na podstawie M15 wróżysz duże spadki? Powodzenia :) Jeśli chcecie cokolwiek zarobić w tym biznesie, czas przestać dziubać w minutowych interwałach i czasem zerknąć na większe. Bo teraz to wygląda tak: zajęliście pozycję krótką (nie wiem dlaczego i wy też pewnie nie wiecie) i teraz, żeby potwierdzić ją przeszukujecie interwały i szukacie jakiś pinbarów, RGR (których nie ma) i innych rzeczy. I choćby pojawiło się na m1 obwieszczacie kataklizm po weekendzie. Ja to widzę tak:

- W tej chwili na D1 przebiliśmy LT spadkową i co najważniejsze przetestowaliśmy kluczowy poziom (wsparcia).
eurusddaily.png
- Na M15 mamy potwierdzenie - po mocnym momentum cena została zatrzymana i przy dużej walce zrobiło się podwójne dno. Poza tym teście widać, że cena zrobiła nowe HH HL.
eurusdm15.png
Tu jeszcze jedna uwaga - analiza techniczna (jak i sam trading) nie musi być trudna. Ja za pomocą 3 kresek wiem więcej niż niektórzy z wskaźnikową choinką na wykresach. I dzięki prostocie nie gubię się w tym, co robię.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Bemowo

Nieprzeczytany post autor: Bemowo »

metro pisze:Nie wiem po co rysujecie na wykresie nieskończone formacje, chyba tylko żeby potwierdzić to, co chcecie widzieć. Ani to nie pomaga wam ani tym, którzy was czytają. Formacja albo jest albo jej nie ma, a nie że się coś tworzy. Jak się utworzy, to wtedy można narysować. Zresztą RGR jest bardzo zwodniczą formacją i nie wiem, skąd u was takie przywiązanie do niej. Z wszystkich tych formacji tylko parę jest moim zdaniem użytecznych.
atlanticos pisze:na m15 juz mamy pinbar stopy zapewne wycięte i zdziwienie będzie po weekendzie
Na podstawie M15 wróżysz duże spadki? Powodzenia :) Jeśli chcecie cokolwiek zarobić w tym biznesie, czas przestać dziubać w minutowych interwałach i czasem zerknąć na większe. Bo teraz to wygląda tak: zajęliście pozycję krótką (nie wiem dlaczego i wy też pewnie nie wiecie) i teraz, żeby potwierdzić ją przeszukujecie interwały i szukacie jakiś pinbarów, RGR (których nie ma) i innych rzeczy. I choćby pojawiło się na m1 obwieszczacie kataklizm po weekendzie. Ja to widzę tak:

- W tej chwili na D1 przebiliśmy LT spadkową i co najważniejsze przetestowaliśmy kluczowy poziom (wsparcia).
eurusddaily.png
- Na M15 mamy potwierdzenie - po mocnym momentum cena została zatrzymana i przy dużej walce zrobiło się podwójne dno. Poza tym teście widać, że cena zrobiła nowe HH HL.
eurusdm15.png
Tu jeszcze jedna uwaga - analiza techniczna (jak i sam trading) nie musi być trudna. Ja za pomocą 3 kresek wiem więcej niż niektórzy z wskaźnikową choinką na wykresach. I dzięki prostocie nie gubię się w tym, co robię.
Pytanie tylko jake stop lossy Twoja strategia uznaje za optymalne i co ile pipsów jesteś w stanie otwierać - dokładać kolejną pozycję?
Wydaje mi się, że w pewnych okolicznościach przyrody używając właśnie choinki można widzieć więcej.
Ale tego już nie będę udowadniał.

spontfx
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: spontfx »

Witam wekendowo
W wolnej chwili popijajac kawunie pozwolilem sobie spojrzec spokojnie na wykres edka

Moje przemyslenia sa takie
3-4 dni powinnismy sie cofnac z minimem 1.2944 w najgorszym wypadku 1.29
Nie wiedze jakos poglebiania minimow ale dalsze podchodzenie ku polnocy.

Mysle ze koniec czerwca zobaczymy 1.35

metro

Bemowo pisze:Pytanie tylko jake stop lossy Twoja strategia uznaje za optymalne i co ile pipsów jesteś w stanie otwierać - dokładać kolejną pozycję?
Nie pokazałem wejścia tylko ogólną sytuacje, która moim zdanie dyskwalifikuje w tej chwili krótkie pozycje. Nie stosuje sztywnych stop-losów a raczej wiem, ile mogę stracić i tak dobieram moment wejścia, żeby nie stracić więcej, jeśli mój pomysł nie wypali. Jakby jednak to przeliczyć to średni stop loss mam na poziomie 10-20 pipsów. A dokładam co tyle pipsów co ile jest okazja do tego.
Bemowo pisze: Wydaje mi się, że w pewnych okolicznościach przyrody używając właśnie choinki można widzieć więcej.
Ale tego już nie będę udowadniał.
Rynek to nie przyroda. Dlaczego nie chcesz udowadniać? Przedstaw w jakich, chętnie się dowiem czegoś nowego. Bo w tej chwili to wygląda tak, jakbyś sam nie wiedział.

Awatar użytkownika
profession
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: profession »

Bemowo pisze:Z wszystkich tych formacji tylko parę jest moim zdaniem użytecznych.
Które są twoim zdaniem użyteczne?
Austryjacka Szkoła Ekonomii jest sednem.

metro

Podwójne dno/szczyt (i ich wariacje), trójkąty (i ich wariacje). Reszta moim zdaniem działa słabo a RGR ma ten problem, że łatwo go zobaczyć tam, gdzie go nie ma. I co najważniejsze - formacja musi być w pełni utworzona i przetestowana.

Awatar użytkownika
atlanticos
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: atlanticos »

metro pisze: Rynek to nie przyroda. Dlaczego nie chcesz udowadniać? Przedstaw w jakich, chętnie się dowiem czegoś nowego. Bo w tej chwili to wygląda tak, jakbyś sam nie wiedział.
napisze krótko - to że jakiejś metody nie znasz lub nie stosujesz a robią to inni nie oznacza że Twoja jest jedyną nieomylną... Powie Ci to każdy, a jeśli uważasz inaczej to albo zaczynasz dopiero na forexie albo właśnie kończysz i jeszcze o tym nie wiesz... Tu nie ma nieomylnych. Ja widzę wykresy Nowego i przecieram oczy ale nie krytykuje jego metodologii bo jej nie rozumiem lub nie znam, mogę sie z jego analiza zgadzać lub nie ale nie z metodami. Skąd wiesz że nie obserwuję d1 czy w1 na wykresie...a co do rgr'ow to piszac ze sie tworzy napewno nie wchodze w pozycje...to jest zwrocenie uwagi innych na fakt ze taka formacja moze wystapic a nie ze juz wystapila... kazdy kto sie tym interesuje i na tym zna wie kiedy w takim przypadku zajac pozycje np na retescie i potwierdzeniu PA.... To jest projekcia, wizja... Nie utworzy sie to bedzie inny moment na wejscie i kolejna analiza czy wizja... :564:

i nie napisalem krotko :d
"Audaces fortuna iuvat" - Wergiliusz
Poprowadzę Twój rachunek. Szczegóły na priv

metro

atlanticos pisze: to że jakiejś metody nie znasz lub nie stosujesz a robią to inni nie oznacza że Twoja jest jedyną nieomylną...
Nie muszę znać konkretnej metody, żeby wiedzieć jak działają wskaźniki. Bawiłem się nimi trochę na początku mojej drogi ale szybko porzuciłem, bo na nich zarabia się ochłapy w porównaniu z PA. Ale jak już napisałem, chętnie się dowiem czegoś nowego. Jeśli ktoś rozumie co robi, to i umie wytłumaczyć.
atlanticos pisze:Skąd wiesz że nie obserwuję d1 czy w1 na wykresie...
Ja tego nie zauważyłem, żebyś dzielił się spostrzeżeniami z tych interwałów. I nie jest tak, że każdy ma jakąś racje dzięki swojej metodzie. (chyba że mamy inne targety) W danej chwili mylę się albo ja, albo Ty. Uważasz, że spadnie Edek - ok. Ja uważam wręcz przeciwnie. Nie musimy się wspierać - niedługo rynek sam nas osądzi.
atlanticos pisze:a co do rgr'ow to piszac ze sie tworzy napewno nie wchodze w pozycje...to jest zwrocenie uwagi innych na fakt ze taka formacja moze wystapic a nie ze juz wystapila...
No dobrze, ale jaki to ma sens? Bo to, że może to bardzo fajnie. Za miesiąc też może się zrobić RGR no i co z tego? Wystarczy jak się zasygnalizuje obecność formacji po jej utworzeniu, żeby nie robić zamieszania.

slo
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: slo »

metro pisze:Nie wiem po co rysujecie na wykresie nieskończone formacje, chyba tylko żeby potwierdzić to, co chcecie widzieć. Ani to nie pomaga wam ani tym, którzy was czytają. Formacja albo jest albo jej nie ma, a nie że się coś tworzy. Jak się utworzy, to wtedy można narysować. Zresztą RGR jest bardzo zwodniczą formacją i nie wiem, skąd u was takie przywiązanie do niej. Z wszystkich tych formacji tylko parę jest moim zdaniem użytecznych.

eurusddaily.png
eurusdm15.png
Bo widzisz, ty uważasz że będą wzrosty, oczywiście że będą, ale zanim wystąpi takie zdarzenie możemy i trochę wzrosnąć, i trochę spaść, a o tym informują nas te mniejsze interwały i RGRy na TF5, wymieniamy się poglądami i doświadczeniem a nie przedstawiamy jedyną słuszną idee, i dlaczego akurat to Twoja metoda jest tą the best?,
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

metro

Pozwolisz, że odpowiem tym, co już napisałem.
slo pisze:i dlaczego akurat to Twoja metoda jest tą the best?
metro pisze:W danej chwili mylę się albo ja, albo Ty. Uważasz, że spadnie Edek - ok. Ja uważam wręcz przeciwnie. Nie musimy się wspierać - niedługo rynek sam nas osądzi.
slo pisze:RGRy na TF5,
Problem polega na tym, że tego RGR jeszcze nie ma i prawdopodobnie nie będzie.
slo pisze:Bo widzisz, ty uważasz że będą wzrosty, oczywiście że będą, ale zanim wystąpi takie zdarzenie możemy i trochę wzrosnąć, i trochę spaść,
No oczywiście, to też już napisałem. Wszystko zależy od targetu. Tutaj co poniektórzy po pinie na m15 (w powietrzu) wróżą spadki na 150 pipsów. I to wywołało moją dyskusję.

Zablokowany