BO & FBO

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
zaccny
Pasjonat
Pasjonat

Re: BO & FBO

Nieprzeczytany post autor: zaccny »

czlowiek uczy sie na bledach:)

Awatar użytkownika
mryko
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: mryko »

zaccny pisze:czlowiek uczy sie na bledach:)
Czasami uczy czasami nie 8)
Sky is the limit

Awatar użytkownika
Damfry
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Damfry »

radoslav47 pisze:Zaccny - też to obserwowałem, ale jak widać ta ostania m15 to po prostu była zmyłka, żeby zamknąć świecę H1 jako PB, dać ludziom wejśc w shorty i polecieć w górę.
Gdy zamknęli owe h1 wiedziałeś, że to zmyłka?

Awatar użytkownika
MaciejK
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: MaciejK »

Jeśli chodzi o AUDCAD zaznaczyłem strefę, na której szukałbym ewentualnie FBO. Poprawcie mnie jeśli zrobiłem to źle.
Widać, że cena ma już problem z wejściem w nią. Świeca z godz. 22 skończy się prawdopodobnie jako PB. Na wykresie m15 już widać dwa długie knoty robiące FBO. Pytanie czy to dobre przesłanki do wejścia w S, czy czekać raczej na dojście do górnej granicy strefy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: czerwinek »

jeżeli chodzi o aud/cad to ja bym się wstrzymał aż konkretnie dadzą znać co chcą zrobić, dzisiaj miałem mało czasu na grę i niestety poległem trochę bo grałem całkiem bez sensu, sam nie wiem czemu zamiast się wstrzymać trochę mnie zbiło dzisiaj te brakujące 2 pipsy do tp na gbp/cad i tak to się zaczęło :)
Widzę że dyskusje o PB jest, ja z moich obserwacji napiszę że na Pb trzeba ogólnie uważać to znaczy według mnie ważne jest co tworzy ten PB czyli jakie świece jeżeli tworzy je jakaś świeca momo to jest OK a jeżeli nie to często są to fałszywe sygnały, doatkowo pb muszą potwierdzić na późniejszej świecy często przebiją dla ściemy Pb o kilka pipsów i jadą nie tam gdzie chcemy. Sam czasem daję się nabrać na to. Dzisiaj na aud/cad tam gdzie wchodził zaccny to M15 ktore tworzyło PB nie zrobiło momo dla poprzeniej świecy i raczej nie miało szans bo ta wcześniejsza świeca była mocno na up, czyi faktycznie można przyjąć że zrobili ściemę i chcieli naciągnac trochę ludzi na shorta
„Istnieje różnica między znajomością drogi, a podążaniem nią” – Morfeusz

Awatar użytkownika
MaciejK
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: MaciejK »

czerwinek pisze:jeżeli chodzi o aud/cad to ja bym się wstrzymał aż konkretnie dadzą znać co chcą zrobić, dzisiaj miałem mało czasu na grę i niestety poległem trochę bo grałem całkiem bez sensu, sam nie wiem czemu zamiast się wstrzymać trochę mnie zbiło dzisiaj te brakujące 2 pipsy do tp na gbp/cad i tak to się zaczęło :)
Widzę że dyskusje o PB jest, ja z moich obserwacji napiszę że na Pb trzeba ogólnie uważać to znaczy według mnie ważne jest co tworzy ten PB czyli jakie świece jeżeli tworzy je jakaś świeca momo to jest OK a jeżeli nie to często są to fałszywe sygnały, doatkowo pb muszą potwierdzić na późniejszej świecy często przebiją dla ściemy Pb o kilka pipsów i jadą nie tam gdzie chcemy. Sam czasem daję się nabrać na to. Dzisiaj na aud/cad tam gdzie wchodził zaccny to M15 ktore tworzyło PB nie zrobiło momo dla poprzeniej świecy i raczej nie miało szans bo ta wcześniejsza świeca była mocno na up, czyi faktycznie można przyjąć że zrobili ściemę i chcieli naciągnac trochę ludzi na shorta
Czerwinek, w zasadzie wyprzedziłeś moje pytanie kiedy poznać kiedy PB jest fałszywy/prawdziwy. Dzięki za to wyjaśnienie :)

Apropos sytuacji na AudCad, to siedzę w S 1.06483, tp 1.06043 mniej więcej od czasu mojego poprzedniego postu. Czas pokaże co z tego wyjdzie.

Awatar użytkownika
Damfry
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Damfry »

czerwinek pisze:jeżeli chodzi o aud/cad to ja bym się wstrzymał aż konkretnie dadzą znać co chcą zrobić, dzisiaj miałem mało czasu na grę i niestety poległem trochę bo grałem całkiem bez sensu, sam nie wiem czemu zamiast się wstrzymać trochę mnie zbiło dzisiaj te brakujące 2 pipsy do tp na gbp/cad i tak to się zaczęło :)
Tak dla odświeżenia wiedzy i nieco akademicko polecę :)
Na łopatologiczny rozum chodzi, że PB jest święcą z wickiem-który pokazuje kierunek strat, a kolejna ma się zamknąć ciałem w kierunku zysków. I najlepszym miejscem do tego jest Jakieś ZL (która stworzyła kiedyś BO) czy jak to się potocznie mówi, świece 2x większej od poprzedniej.
Czyli wracając do omawianego przykładu z PINEM, brakło nam dwóch elementów. ZL i świecy z ciałem (w tym przypadku spadkowym) Zgadza się? czy się mylę proszę o ewentualne sprostowanie :)

ALe OK, nasuwa mi sie kolejne pytanie, załóżmy że występuje FBO na poziomie ZL, Często po takim FBO jest świeca momentum (czyli nasze ciało w kierunku zysków). Świece momentum to ogromne świeczki i wiemy, że stają się momentum po zamknięciu. Tu moje pytanie, kiedy wsiadasz do pociągu który już odjechał?
No chyba, że to nie musi być świeca momentum, byle zamknęła się w kierunku?

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

ja dam mój rysunek jaka dla mnie jest idealna sytuacja, jeżeli znajdziecie przykład gdzie to nie zadziałało to dajcie znać :)

Czyli jeszcze raz, pierwsze co musimy mieć to BO, nastepnie musimy mieć FBO i po tym FBO najlepiej jak na świecy M15 (zależności na jakim interwale gramy, ale w intraday M15 jest dobre tak mi się wydaje) wystepuje MOMO (ZL) i wtedy potwierdzenie i po potwierdzeniu wchodzimy, TP wedlug mnie sprawdzi się w 90% jak nie lepiej.
Może ktoś jeszcze inny sygnały zna o wysokiej skuteczności to niech da znać. Każde inne wejście ma mniejsze szanse powodzenia. A i tak wchodzimy inaczej bo nie ma cierpliwości to czekania i tutaj z tym trzeba walczyć, mam jeszcze jeden model który często się sprawdza ale to może innym razem, ten zrzut jest dla mnie najpewniejszy, na dzisiejsze czasy :)

Aha i jeszcze tak mi się wydaje że często jeżeli zrobią jakieś momo lub ZL lub dłuższą świece a jej nie potwierdzą to własnie często wychodzi że to ściema czyli szukanie ludzie aby wbili się w ruch a oni zaraz potem ich przygaszą.
Właśnie dzisiaj tak mi się wydaje była taka sytuacja na GBP/CAD dali sygnał wstepny na longa ale go nie potwierdzili i jadą w dół ale obserwuję i zobaczę co zrobią.

EDIt:
Według mnie na gbp/cad szansa na 30 pipek, nie jest oczywiście to wejście zgodne z tym co dzisiaj dałem, ale jak gdzie takie coś znajdziecie to dajcie znać :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
mosek
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: mosek »

Często się sprawdza też zagranie od Tp do zl, przynajmniej ja tak też zagrywam.
'Chwytamy trend za jaja i wykręcamy tak, że się zesra pipsami. Nasz plan to trzymać się planu. Przejdziemy przez sesję jak gówno przez rurę.'

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

to już inna sprawa jeżeli na tym BO zrobią fajne FBO i zawrotkę to może być nowe low i tak często jest ale nad tym jeszcze pracuje.

Na gbp/cad według mnie dali potwierdzenie na sell dużo nie jest do ugrania ale zawsze coś zobaczymy

ODPOWIEDZ