Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców
Re: Wszystkie pytytania dozwolone-Dla początkujących Forexow
hahahaaa krótko i prawdziwie powiedziane 

Witam,
Nie jestem pewny czy dobrze zrobiłem wszystko.
Muszę otworzyć pozycje na parze walutowej z stop-lossem i take-profitem.
Podać wielkość depozytu, wielkość spreadu, wartość jednego pipsa.
kupiłem parę walutowa EUR/USD
sprzedaż: 1.3000, kupno: 1.3002
1 Lot
Stop loss ( 1.2994 ) Take profit ( 1.3006 )
dźwignia 1:10
Saldo 10 000 USD
Opisując to następująco:
Otworzyłem pozycję długą EUR/USD kupując 1 lot waluty bazowej ( EUR ) po kursie 1.3000.
( Ustawiając stop loss ( 1.2994 ) i take profit na poziomie ( 1.3006 )
Pozycja po pewnym czasie zostaje automatycznie zamknięta po kursie 1.3006
Spread przy zakupie wynosił 2 pipsy
Wartość jednego pipsa ? ( Zarobiłem 4 pipsy to 4 x 0.0001 x 10000 = 4 zł ) nie wiem czy to dobrze obliczyłem
Wielkość depozytu zabezpieczającego ( tutaj nie wiem ile wynosi i jak to obliczyć )
Grałem na platformie MetaTrader 4
Nie jestem pewny czy dobrze zrobiłem wszystko.
Muszę otworzyć pozycje na parze walutowej z stop-lossem i take-profitem.
Podać wielkość depozytu, wielkość spreadu, wartość jednego pipsa.
kupiłem parę walutowa EUR/USD
sprzedaż: 1.3000, kupno: 1.3002
1 Lot
Stop loss ( 1.2994 ) Take profit ( 1.3006 )
dźwignia 1:10
Saldo 10 000 USD
Opisując to następująco:
Otworzyłem pozycję długą EUR/USD kupując 1 lot waluty bazowej ( EUR ) po kursie 1.3000.
( Ustawiając stop loss ( 1.2994 ) i take profit na poziomie ( 1.3006 )
Pozycja po pewnym czasie zostaje automatycznie zamknięta po kursie 1.3006
Spread przy zakupie wynosił 2 pipsy
Wartość jednego pipsa ? ( Zarobiłem 4 pipsy to 4 x 0.0001 x 10000 = 4 zł ) nie wiem czy to dobrze obliczyłem
Wielkość depozytu zabezpieczającego ( tutaj nie wiem ile wynosi i jak to obliczyć )
Grałem na platformie MetaTrader 4
1 pips na EUR/USD przy 0.1 lota wynosi 1 USD (wyraża się go w walucie kwotowanej, czyli drugiej w parze). 2 pipsy = 2 USD * aktualny kurs USD/PLN to ponad 6 zł. Analogicznie dla 1.0 lota będzie to 10 razy więcej, czyli ponad 60 zł.
Wolumen transakcji to 100 000 jednostek waluty bazowej. Waluta bazowa to pierwsza w parze więc 100 000 EUR. Dźwignia 1:10 powoduje, że musisz zaangażować depozyt zabezpieczający 10 razy mniejszy
10 000 EUR. * aktualny kurs EUR/PLN = coś ponad 41 000 zł.
Wolumen transakcji to 100 000 jednostek waluty bazowej. Waluta bazowa to pierwsza w parze więc 100 000 EUR. Dźwignia 1:10 powoduje, że musisz zaangażować depozyt zabezpieczający 10 razy mniejszy

ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
-
- Bywalec
Witam
Jestem nowy na forum i żóltodziobem jeśli chodzi o grę na rynku forex. Czytam opinie i komentarze fachowców na różnych stronach i wśród ich wypowiedzi często gęsto widnieje wyrażenie iż dana para walutowa jest "wykupiona/wyprzedana". W związku z tym mam pytanie: co wskazuje na to że dana para jest wykupiona lub wyprzedana? Czy istnieja jakiś wskaźnik, oscylator lub co kolwiek innego, co mówi nam o wykupieniu/wyprzedaniu pary?
Jestem nowy na forum i żóltodziobem jeśli chodzi o grę na rynku forex. Czytam opinie i komentarze fachowców na różnych stronach i wśród ich wypowiedzi często gęsto widnieje wyrażenie iż dana para walutowa jest "wykupiona/wyprzedana". W związku z tym mam pytanie: co wskazuje na to że dana para jest wykupiona lub wyprzedana? Czy istnieja jakiś wskaźnik, oscylator lub co kolwiek innego, co mówi nam o wykupieniu/wyprzedaniu pary?
Rozumiem,
a w przypadku pary walutowej EUR/AUD
przykładowo zarobiłem 1 pips ( kurs AUD/EUR wynosi 1.03 )
to wartość 1 pipsa dla 0,1 lota wynosi 1,03 $ tak ?
A w tym przypadku kapitał zabezpieczający ( rachunek w USD )
dla 0,1 lota przy zakupie po kursie 1,3000 wynosi 1300 EUR ( przy kursie EUR/USD 1,3 ) depozyt zabezpieczający wynosi 1690 $ ?
dla 0,1 lota przy zakupie po kursie 1,3000 wynosi 1300 EUR ( przy kursie EUR/USD 1,3 ) depozyt zabezpieczający wynosi 1690 $ ?
-
- Pasjonat
tak. istnieją. np. oscylator stochastyczny i inne..Czy istnieja jakiś wskaźnik, oscylator lub co kolwiek innego, co mówi nam o wykupieniu/wyprzedaniu pary?
zapamiętaj taką zależność:a w przypadku pary walutowej EUR/AUD
-waluta bazowa mówi o tym ile potrzeba na depozyt zabezpieczający
-waluta kwotowana mówi nam o wartości 1 pipsa
a teraz patrz niżej na przykłady i wszystko będzie jasne:
para EUR/AUD (dla 1 lota)
depozyt zabezpieczający 100.000 EUR, 1pips=10 AUD
para EUR/PLN
depozyt zabezpieczający 100.000 EUR, 1pips=10 PLN
para USD/CHF
depozyt zabezpieczający 100.000 USD, 1pips=10 CHF
wyjątkiem są pary z jenem japońskim (JPY)
Jeżeli masz konto w PLN to musisz wartość 100.000EUR pomnożyć przez kurs EUR/PLN, a jak 100.000USD to przez kurs USD/PLN
No a jak korzystasz z dźwigni to oczywiście ten depozyt zabezpieczający będzie odpowiednio niższy.
UWAGA. bo w książce G. Zalewskiego(Kontrakty terminowe i forex. Teoria i praktyka), która jest dość popularna i często jest jedną z początkowych źródeł wiedzy o futures i forex, JEST BŁĄD, na temat wyliczania depozytu zabezpieczającego an fx. Może to wprowadzać wielu początkujących w manowce.

O wykupienieu/wyprzedaniu informują nas wskaźniki z kategorii oscylatorów, jak wspomniany stochastyczny, RSI, ROC, CCI...aszur25472 pisze:Witam
Sugerują, że już jest coś tak drogie/tanie, że marna szansa aby dalej rosło/taniało w pewnej perspektywie czasowej - tyle w teorii

Tu już kolega Ci odpowiedział...nietojest pisze:Rozumiem,
na czym polega wyjątek? )wyjątkiem są pary z jenem japońskim (JPY)
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
-
- Pasjonat
np.na czym polega wyjątek? )
para JPY/PLN
depozyt zabezpieczający 10.000.000 JPY,
para USD/JPY
wartość 1 pipsa = 1000 JPY
-
- Bywalec
Witam
Dzięki wielkie za wskazówki i informacje dotyczace wykupienia/wyprzedania.
Jest jeszcze jedna rzecz, która mnie nurtuje. Teoretycznie liczba zleceń na forex jest nieograniczona, lecz liczba graczy nie (np. przez ilość osób na świecie mających dostęp do internetu). Czy istnieje jakaś strona, czy wskaźnik który obrazuje ilość zleceń/graczy w danym momencie, którzy mają otwarte pozycje na danej parze w podziale na pozycje długie i krótkie?
Oczywiscie zdaję sobie sprawę że wczoraj np. ktoś kupował/sprzedawał parę GBP/USD, a dzisiaj robi to samo na EUR/USD, ale wydaje mi się że gracze z dłuższym stażem mają okreslone "swoje" pary na których zawierają transakcje, więc można byłoby w jakimś przyblizeniu określić jaki jeszcze potencjał jest na rynku czy juz go nie ma.
Jeśli się myle to mnie wyprostujcie, a jeśli mój tok rozumowania jest w miarę poprawny to prosiłbym o radę w tym temacie.
Jest jeszcze jedna rzecz, która mnie nurtuje. Teoretycznie liczba zleceń na forex jest nieograniczona, lecz liczba graczy nie (np. przez ilość osób na świecie mających dostęp do internetu). Czy istnieje jakaś strona, czy wskaźnik który obrazuje ilość zleceń/graczy w danym momencie, którzy mają otwarte pozycje na danej parze w podziale na pozycje długie i krótkie?
Oczywiscie zdaję sobie sprawę że wczoraj np. ktoś kupował/sprzedawał parę GBP/USD, a dzisiaj robi to samo na EUR/USD, ale wydaje mi się że gracze z dłuższym stażem mają okreslone "swoje" pary na których zawierają transakcje, więc można byłoby w jakimś przyblizeniu określić jaki jeszcze potencjał jest na rynku czy juz go nie ma.
Jeśli się myle to mnie wyprostujcie, a jeśli mój tok rozumowania jest w miarę poprawny to prosiłbym o radę w tym temacie.
http://www.dukascopy.com/swiss/english/ ... sentiment/aszur25472 pisze:Witam
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów