Gra pozycjami przeciwstawnymi zamiast SL/TP - 'hedge'

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Re: Gra pozycjami przeciwstawnymi zamiast SL/TP - 'hedge'

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

Skrót myślowy przyjacielu, rozpatrywane przezemnie przypadki zakłdają maksymalne wykorzystania dzwigni, powinieneś sie kapnąć a nie drążyć szczegóły, chociaż oczywistym jest iż robisz to umyślnie, nie widze sensu kontynuowania w tym wątku tematu dzwigni i jej dosłownego lub pośredniego znaczenia wiec zakończmy na tym, offtop bedzie kasowany wiec prosze trzymać sie tematu hedga ;)

-- Dodano: czw 10-01-2013, 22:43 --
David_Plavko pisze:O jakim trzymaniu w nieskończoność mówimy, jeśli pozycję zajmować możemy tylko rok... dodatkowo swap po ~300 dniach da nam stratę praktycznie nie do odrobienia samą pozycją...
to zależy od swapów, swapy mogą być jeszcze dodatnie lub niewielkie

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

Ależ oczywiste jest że mniejszy lewar nas tu nie uchroni. Skoro mamy mniejszy lewar, to użyty margin jest o wiele większy. A to użyty margin jest bazą do obliczania MC / SO. Jedynym "plusem" w tej sytuacji jest fakt, że po SO zostaje więcej depo.

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Zle sie wyrazilem, chodziło mi tylko o wielkość pozycji a nie o lewar u brokera, czyli zakładając ze lewarujemy pozycje max 1:10 to wcale nie ma to wpływu na lewar który udostępnia nam broker i może byc tam i 1:500, a tak jak piszesz nawet lepiej aby u brokera było dostępne wiecej bo wymagany margin jest mniejszy

JAREK67
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: JAREK67 »

Ink. pisze:Zle sie wyrazilem, chodziło mi tylko o wielkość pozycji a nie o lewar u brokera, czyli zakładając ze lewarujemy pozycje max 1:10 to wcale nie ma to wpływu na lewar który udostępnia nam broker i może byc tam i 1:500, a tak jak piszesz nawet lepiej aby u brokera było dostępne wiecej bo wymagany margin jest mniejszy
Kiedys cos na ten temat pisałem (ale wcięło post chyba). Lewarem nazywamy to co nam proponuje broker, a dźwignią to relację środków przeznaczonych na otwieranie pozycji w stosunku do posiadanego kapitału. Im większy lewar i im mniejsza dźwignia tym szansa na przetrwanie rośnie. :)
A może tylko egzekucja przesuwa się w czasie.
:think:

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: matka »

Ink. pisze:swapy mogą być jeszcze dodatnie
który broker daje dodatni swap na dwóch przeciwstawnych pozycjach? bo chyba o takiej sytuacji jest cały czas mowa
Obrazek
Unfortunately, more to come

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

matka pisze:
Ink. pisze:swapy mogą być jeszcze dodatnie
który broker daje dodatni swap na dwóch przeciwstawnych pozycjach? bo chyba o takiej sytuacji jest cały czas mowa
Boże widzisz i nie grzmisz,

wystarczy aby swap był dodatni lub niewielki na pozycji stratnej ktorą mamy x dni pozycjami, przeciwną pozycją możemy sobie np skalpować, polbanda kiedyś taki sposob gry opisywał z tego co pamietam

widze że tobie matka muszę wszystko bardzo dokładnie tłumaczyć jak dziecku bo czegoś nie napisze ( bo w domyśle jest to oczywiste jak np swap dodatni, oczywiste jest iż nie może być w obie strony bo FX był by bankomatem ) to ty odrazu sie czepiasz i zbędnie tworzysz spam w wątku

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: matka »

Ink. pisze:wystarczy aby swap był dodatni lub niewielki na pozycji stratnej ktorą mamy x dni pozycjami, przeciwną pozycją możemy sobie np skalpować, polbanda kiedyś taki sposob gry opisywał z tego co pamietam
Mój kolejny post wylądował w koszu http://forex-nawigator.biz/forum/spam-t22547.html spróbuje więc jeszcze raz, może tym razem się uda trafić w temat ;)

Dzięki teraz już wiem, że pisząc dwie pozycje przeciwstawne chodziło Ci o to, że jedna z nich jest tak naprawdę wieloma pozycjami, nazywanymi skalpowaniem. Myślę że jednak warto takie rzeczy uszczegóławiać, na pewno jest więcej takich przypadków ograniczonych forumowiczów jak ja a jednak każdy chciałby zrozumieć o co chodzi. Myślę że to jak najbardziej mieści się w ramach tematu wątku, zaraz się przekonamy ;)
Obrazek
Unfortunately, more to come

Awatar użytkownika
ZielonaMgielka
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: ZielonaMgielka »

Polbanda stosuje hedge i calkiem niezle zaczynal potrajajac depo od poczatkowego 1000USD. Niestety pozniej to juz tylko mieszanka zlych wejsc, ucinania zyskow, trzymania strat i martyngalu. Czesto widze jak amatorzy tej metody zapominaja o tym ze podstawa jest umiejetnosc do przyznania sie do bledu i wziecia straty a tutaj mamy pekajace w szwach equity zbudowane na skalpach i 20 nog na duzym minusie przeradzajacych sie w dlugoterminowe pozycje.

Jako ze Ekspedient Warzywniaka zostal zbanowany z niewiadomych mi powodow daje linka do publicznego dziennika z jego stopki.

http://www.mt4i.com/users/polbanda

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Polbanda ma to do siebie że rzadko wytrzymuje z przestrzeganiem przyjetych zasad dłużej niż tydzień :)

Awatar użytkownika
DigitalSmoke
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: DigitalSmoke »

Wygląda na to że Polbanda stracił już nad tym kontrolę i ujemny float zżera mu cały profit. Ciekawe czy uda mu się z tego jakoś wykręcić? Jednak krótki SL ma tę zaletę, że lepiej można kontrolować sytuację, ale to tylko moja opinia.

ODPOWIEDZ