Ja wszedłem dopiero na korekcie po 1.32138 z nieco mniejszym TP (nie mogłem się oprzeć pokusie wyłączenia budzika

Tak TP było wyznaczone na tą strefę. Oczywiście trochę niżej.MaciejK pisze:Marcin, czy Twoje TP to ZL down na 4h na poziomie 1.32342?
Witam, dawno tu nie się nie udzielałem
Wg mnie ten wyższy poziom był już testowany i idealnie zadziałał na S - natomiast ten niższy - tj. tam gdzie jest zaznaczona ta strefa też już był testowany ale odbicie od niego nie było tak duże jak przy tym wyższym - dodatkowo cena szybko wróciła ponownie do tej strefy (oczywiście cały czas mowa o wykresie W1). Dlatego piszę, że to ostatnia linia obrony dla S bowiem szybko wrócili do niej odbijając się niżej na 1,2700 i być może tym samym odwrócili trend długoterminowy na UP. Ważna będzie ta strefa - albo będzie na niej BO albo być może FBO i powrót w dół - wtedy z kolei decydującą strefą będzie ta w okolicach 1,2700. Wg mnie na tej strefie zobaczymy niebawem długą świeczkę - tylko trudno wyczuć w którą stronę.Damfry pisze:pyt nr 1. Co klasyfikuje właśnie ten poziom, a nie jeden wyżej i parę świec wcześniej jako ostatnią linie obrony dla S?
Wg mnie jeśli świeca np. h1 zamyka się w np. strefie możliwego odbicia na zl i jest to pełna świeca to istnieje większe prawd. tego, że ta zl zadziała niż świeca miałaby długi knot ale ciało nadal w kolorze przeciwnym do zakładanego działania zl. Np. zl UP a zamyka się w jej okolicach h1 czerwona z długim dolnym knotem - wtedy możliwe jest jeszcze dojście niżej do zl i tym samym możliwe przebicie poziomu. A gdy mamy pełną świecę to to, że na kolejnej będzie ruch przeciwny jest większe.Damfry pisze:ptt nr 1a. Czasami na wyznaczonym poziomie gdy cena do niego dochodzi i lekko odbija, zamyka świece z małym knotem zajmujesz w niedalekim czasie pozycje.
Cena najczęściej dojrzewa w okolicach godz. 7-9 rano. I już wtedy najczęściej mamy uformowany cień na D1 i wstępnie określony kierunek przez kolor D1. Ale wiadomo, że to nie tylko jedyne powody - inne to tak jak piszesz - konkretne zachowanie rynku - np. pojawiają się dłuższe świeczki m15 w danym kierunku i dodatkowo cena ciągle uderza w górne ograniczenia świeczki tak jak to było dzisiaj rano. Bo jest oczywiste, że jak cena co rusz o parę - o jeden, dwa pipsy atakuje szczyty aktualne - tzn. atakuje i wraca do bazy - to chce iść do góry - nie ma sensu jej zawracać - należy się tylko podłączyć do tego ruchu i czekać na profit - a MM robi resztę.Damfry pisze:Gdzie ja nic nie widzę jeszcze praktycznie do wejścia, bo moim zdaniem cena jeszcze nie "dojrzała", Twoje zlecenie już jest. Co daje przekonanie, że można wchodzić w rynek?
Nie zawsze - najczęściej na podstawie tego co wcześniej napisałem - ale to jeszcze niepełny opisDamfry pisze:pyt nr 2. Czy kierunek rynku oceniasz/wyznaczasz na przełomie kliku świec świeżo powstałych?
Najczęściej zwracam uwagę na poziomy, które są w bezpośredniej bliskości poziomu zl - oczywiście na poziomy s/r też patrzę - trudno mi określić konkretną odpowiedź na to pytanie bo rynek i układ poziomów codziennie się zmienia.Damfry pisze:pyt nr 3. Jakie masz podejście, do poziomów wewnątrz wcześniejszego ruchu w trendzie? wiadomo że rynek chodzi od góry do dołu (w sensie ogólnym góra/dół) i przeważnie odwiedza extremum dolne i górne zanim będzie kontynuować ruch, czy zwracasz uwagę na wewnętrzne poziomy, czy raczej je ignorujesz wiedząc, że rynek prędzej spróbuje pójść dalej niż odwracać.