Droga do zwycięstwa - part 2

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
MaciejK
Gaduła
Gaduła

Re: Droga do zwycięstwa - part 2

Nieprzeczytany post autor: MaciejK »

Marcin, czy Twoje TP to ZL down na 4h na poziomie 1.32342?

Ja wszedłem dopiero na korekcie po 1.32138 z nieco mniejszym TP (nie mogłem się oprzeć pokusie wyłączenia budzika :) )

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

MaciejK pisze:Marcin, czy Twoje TP to ZL down na 4h na poziomie 1.32342?
Tak TP było wyznaczone na tą strefę. Oczywiście trochę niżej.

Dzisiejsze podsumowanie - miało nie być gry ale nadarzył się ładny układ rano i nie mogłem się oprzeć :D

Obrazek
photo storage

pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt 8)
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Obrazek
upload pic

Obrazek
photo hosting sites

Co jest bardziej prawdopodobne pewnie okaże się w ciągu tych kilku dni pozostałych do końca roku.
No pain - No gain

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

1/4 S po 32076 tp na 31270.
No pain - No gain

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Trochę duży spread dzisiaj.
No pain - No gain

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nie wygląda to najlepiej.
No pain - No gain

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Liczyłem, że ta zl z h1 da zarobek - niestety się przeliczyłem.

Obrazek
free photo hosting

Ale i tak nieźle jak na świąteczny trading. :)

Rynek postanowił iść w górę - teraz się głowię co z tym zrobić. :D
No pain - No gain

Awatar użytkownika
Damfry
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Damfry »

klonmarcin pisze:Obrazek
upload pic

.
Witam, dawno tu nie się nie udzielałem :)
Przyszły mi do głowy Marcinie takie pytania, dotyczące tego zrzutu i zaznaczonego poziomu.
pyt nr 1. Co klasyfikuje właśnie ten poziom, a nie jeden wyżej i parę świec wcześniej jako ostatnią linie obrony dla S?
ptt nr 1a. Czasami na wyznaczonym poziomie gdy cena do niego dochodzi i lekko odbija, zamyka świece z małym knotem zajmujesz w niedalekim czasie pozycje.
Gdzie ja nic nie widzę jeszcze praktycznie do wejścia, bo moim zdaniem cena jeszcze nie "dojrzała", Twoje zlecenie już jest. Co daje przekonanie, że można wchodzić w rynek? Sam fakt iż cena nie przeszła poziomu? Czy jakieś specyficzne zachowanie rynku?
pyt nr 2. Czy kierunek rynku oceniasz/wyznaczasz na przełomie kliku świec świeżo powstałych?
pyt nr 3. Jakie masz podejście, do poziomów wewnątrz wcześniejszego ruchu w trendzie? wiadomo że rynek chodzi od góry do dołu (w sensie ogólnym góra/dół) i przeważnie odwiedza extremum dolne i górne zanim będzie kontynuować ruch, czy zwracasz uwagę na wewnętrzne poziomy, czy raczej je ignorujesz wiedząc, że rynek prędzej spróbuje pójść dalej niż odwracać.
Będę wdzięczny za odpowiedz, chce sobie skonfrontować Twoje obserwacje z własnymi :)

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Obrazek
upload photos

Wieczorem podsumowanie i wtedy odpowiem.

ps. zamknąłem połowę pozycji - reszta leci.
No pain - No gain

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Dzisiejsze podsumowanie:

Staram się nie ryzykować ponad miarę w tę ostatnie dni roku - bowiem mogą się różne dziwne rzeczy dziać z ceną. Dzisiaj było ryzyko na normalnym poziomie tzn. 1/4 pozycji - tj. ~1,25% ryzyka - cofka tylko o niespełna 2p - tzn. tyle maksymalnie pozycja była na minusie. :D co mnie bardzo cieszy bo rzadko się zdarza.

Obrazek
image upload

Teraz odpowiedzi:
Damfry pisze:pyt nr 1. Co klasyfikuje właśnie ten poziom, a nie jeden wyżej i parę świec wcześniej jako ostatnią linie obrony dla S?
Wg mnie ten wyższy poziom był już testowany i idealnie zadziałał na S - natomiast ten niższy - tj. tam gdzie jest zaznaczona ta strefa też już był testowany ale odbicie od niego nie było tak duże jak przy tym wyższym - dodatkowo cena szybko wróciła ponownie do tej strefy (oczywiście cały czas mowa o wykresie W1). Dlatego piszę, że to ostatnia linia obrony dla S bowiem szybko wrócili do niej odbijając się niżej na 1,2700 i być może tym samym odwrócili trend długoterminowy na UP. Ważna będzie ta strefa - albo będzie na niej BO albo być może FBO i powrót w dół - wtedy z kolei decydującą strefą będzie ta w okolicach 1,2700. Wg mnie na tej strefie zobaczymy niebawem długą świeczkę - tylko trudno wyczuć w którą stronę.
Damfry pisze:ptt nr 1a. Czasami na wyznaczonym poziomie gdy cena do niego dochodzi i lekko odbija, zamyka świece z małym knotem zajmujesz w niedalekim czasie pozycje.
Wg mnie jeśli świeca np. h1 zamyka się w np. strefie możliwego odbicia na zl i jest to pełna świeca to istnieje większe prawd. tego, że ta zl zadziała niż świeca miałaby długi knot ale ciało nadal w kolorze przeciwnym do zakładanego działania zl. Np. zl UP a zamyka się w jej okolicach h1 czerwona z długim dolnym knotem - wtedy możliwe jest jeszcze dojście niżej do zl i tym samym możliwe przebicie poziomu. A gdy mamy pełną świecę to to, że na kolejnej będzie ruch przeciwny jest większe.
Damfry pisze:Gdzie ja nic nie widzę jeszcze praktycznie do wejścia, bo moim zdaniem cena jeszcze nie "dojrzała", Twoje zlecenie już jest. Co daje przekonanie, że można wchodzić w rynek?
Cena najczęściej dojrzewa w okolicach godz. 7-9 rano. I już wtedy najczęściej mamy uformowany cień na D1 i wstępnie określony kierunek przez kolor D1. Ale wiadomo, że to nie tylko jedyne powody - inne to tak jak piszesz - konkretne zachowanie rynku - np. pojawiają się dłuższe świeczki m15 w danym kierunku i dodatkowo cena ciągle uderza w górne ograniczenia świeczki tak jak to było dzisiaj rano. Bo jest oczywiste, że jak cena co rusz o parę - o jeden, dwa pipsy atakuje szczyty aktualne - tzn. atakuje i wraca do bazy - to chce iść do góry - nie ma sensu jej zawracać - należy się tylko podłączyć do tego ruchu i czekać na profit - a MM robi resztę.
Damfry pisze:pyt nr 2. Czy kierunek rynku oceniasz/wyznaczasz na przełomie kliku świec świeżo powstałych?
Nie zawsze - najczęściej na podstawie tego co wcześniej napisałem - ale to jeszcze niepełny opis :D Granie na przełom poziomu może być trochę czasochłonne ale nie neguję, że bardzo profitowe - bo ja też z tego korzystam.
Damfry pisze:pyt nr 3. Jakie masz podejście, do poziomów wewnątrz wcześniejszego ruchu w trendzie? wiadomo że rynek chodzi od góry do dołu (w sensie ogólnym góra/dół) i przeważnie odwiedza extremum dolne i górne zanim będzie kontynuować ruch, czy zwracasz uwagę na wewnętrzne poziomy, czy raczej je ignorujesz wiedząc, że rynek prędzej spróbuje pójść dalej niż odwracać.
Najczęściej zwracam uwagę na poziomy, które są w bezpośredniej bliskości poziomu zl - oczywiście na poziomy s/r też patrzę - trudno mi określić konkretną odpowiedź na to pytanie bo rynek i układ poziomów codziennie się zmienia.

8)
No pain - No gain

ODPOWIEDZ