Traiding EA czy manualny?.Który lepszy?.
Re: Traiding EA czy manualny?.Który lepszy?.
Wam tu jeszcze wszystkim nie znudzilo sie sypac argumentami i dowodami co jest lepsze manual czy automat? tszeba zaczynac od tego ze kazdy robot to poprostu tasama manualna strategija tylko pszelozona na kod, jak niebyloby jej to i tego EA nie byloby, osobiscie ja uwazam to glupie pytac co jest lepsze, jaki sposob. EA chandluja tylko tacy ktuzy nie maja czas na obserwowanie albo wlasnie nie moga ogarnac wszystkiego naraz i poprostu musza cos przelozyz na automata zebym zdjac natezenie fizyczne.
Ta deskusja mialaby sens jakbym jakis sztuczny intelekt wymyszlil EA i chandlowal, wtedy mozna gadac i dyskutowac, a tak to coby nie bylo to wszystko wymyszlone i zrobione czlowiekiem.
Ta deskusja mialaby sens jakbym jakis sztuczny intelekt wymyszlil EA i chandlowal, wtedy mozna gadac i dyskutowac, a tak to coby nie bylo to wszystko wymyszlone i zrobione czlowiekiem.
Nie jestem polakiem, przepraszam za mój polski:)
Nie wyciagniesz według mnie wiecej, ale moge sie mylic . Matka cos pisał o 55-60% ze jemu tyle wystarcza i w to bym uwierzył. A czemu? Bo posługując sie statystyka, wskaznikami nie dasz rady przekroczyc tego progu. Przy wskaznikach jest problem nawet przy 50%. Jesli byłoby inaczej byłby to dowód na to ze forex jest przewidywalny z poziomu matematyki i statystki i to bardzo, tylko czemu w takim razie tak malo osob na nim zarabia. Oczywiscie jesli tp=sl. Probowalem dziesiątki gotowych systemow wskaznikowych i zawsze jesli trzymalbym sie w 100% zalozen systemu a nawet sam probowal udoskonalic to wynik koncowy jest przesadzony. Jak jest ze statystyka na fx niestety nie wiem bo nie potrafie porogramowac a to jest potrzebne do gruntownego sprawdzenia swoich pomysłow, probowalem kiedys recznie liczyc kolor swieczek pod rzad, proporcje knotów, długosci fal, oddalenie ceny w pipsach od srednich, sprawdzac te same godziny kazdego dnia. Czasami trafilo sie przypadek ze cos sie sprawdzalo 11 razy pod rzad ale jak poszerzysz probke danych to wynik blednie.Ciekawy pisze:ScarFace nie czytałem wszystkich postówbo mi się nie chce ale na jakiej podstawie uważasz, że EA na edku może mieć co najwyżej 65% skuteczności? bardzo mnie to ciekawi...
Pozdrawiam
W tym temacie było poruszane tyle watków ze czujny rozmowca zawsze znajdzie cos co do czego mozna sie przyczepic, mozemy rozmawiac bez konca, ale widze ze niktorym sie to nie podoba

Byłem skłonny przyznac ze obie metody sa rowne sobie, bo tak na prawde nie widzialem najlepszych z najlepszych wsrod traderow i automatow. Ale od poczatku mojej przygody z fx do tej pory dałem 9 osoba rachunek w zarzadzanie, tak sie sklada ze pol na pol manualiscie i zautomatyzowani. Nie mowie ze przewaga byla miazdzaca manualistow, najwiekszy problem byl ze przy wyzszych kwotach siadaly im nerwy i jak pisalem przyznaje ze ea ma w niektorych momentach przewage nad czlowiekiem. Ale nigdy zaden robot nie mial takiej skutecznosci, ani takich seri wejsc jak ludzie grajacy z palca

Mój poprzedni post to był żart, przepraszam jeśli ktoś się nie zorientował.
ScarFace być może nie pamiętasz ale Yogi swoim "dziennikiem" udowodnił że potrafi tylko szkolić, do dziś nie wiadomo z czego, chyba chodziło o forex
A na nim, jak trafnie zauważył wcześniej kolega, rację ma ten kto ma statement, nie ten kto najbardziej krzyczy. Stawiasz tezy ale nie masz nic na ich poparcie, wygląda to bardzo niewiarygodnie. Spróbujmy trzymać się faktów a dyskusja będzie znów interesująca.
ZielonaMgielka no właśnie wyściubiam i nic się nie zmieniło. Wszyscy znając wspaniałych traderów, genialne zagrania i nie muszę im wierzyć ale tak jest.
ScarFace być może nie pamiętasz ale Yogi swoim "dziennikiem" udowodnił że potrafi tylko szkolić, do dziś nie wiadomo z czego, chyba chodziło o forex

ZielonaMgielka no właśnie wyściubiam i nic się nie zmieniło. Wszyscy znając wspaniałych traderów, genialne zagrania i nie muszę im wierzyć ale tak jest.
- ZielonaMgielka
- Maniak
Matka moze nie zauwazyles ale to ty kwestionujesz wszystkich wokol kurczowo trzymajac sie tego jak wspaniale sa osiagniecia dzisiejszych EA. Juz kiedys sie nauczylem zeby nie popadac z Toba w dlugie dyskusje bo zachowujesz sie jak fanatyk , nie jak sceptyk i po prostu lubisz odbijac pileczki krytykujac i nie dajac nic od siebie. 
Wesolych!

Wesolych!
Ostatnio zmieniony 21 gru 2012, 12:03 przez ZielonaMgielka, łącznie zmieniany 6 razy.
Matka a co z dziennikiem klona, masz wejscia live, masz cala historie? Czepiasz sie zawsze tego czego uczepic sie najłatwiej. Mam wrazenie ze wszystko co piszesz w tym temacie trzeba traktowac jak żart, nie tylko ostatni post. Nie obraz sie, to tez był żart 

Tam jest ponad 100 stron a to jak widzę tylko druga część, gdzie ta historia? Czepiam się tego co piszesz bo chcę dojść do sedna, może faktycznie masz rację.ScarFace pisze:masz cala historie
Matka nie widzisz ze ty mnie a ja ciebie probuje do czegos przekonac, a tak naprawde mamy oba rozne doswiadczenia i na ich podstawie wyrabiamy sobie zdanie. Dlatego strone wczesniej stwierdzilem ze nie ma sensu tego dalej ciagnac i przyznalem ze obie metody sa siebie rowne, po co dalej meczyc temat. Tak konieczniesz chcesz zeby stanelo na twoim
Swieta ida, lepiej sie na nich skupic. Wesolych swiat wszystkim.

ScarFace, jeśli chodzi o dziennik dla automatów to jest już taki. Dałem tam link do podglądu strategii i planuję pod koniec lutego napisać jakieś podsumowanie. Jest to strategia, która potrzebuje czasu bo maksymalny stratny miesiąc był 3k pipsów, a ogólnie stratnych miesięcy było trochę i też występowały seriami, więc może nawet i 3 miesiące będą za krótkie, żeby cokolwiek powiedzieć. Maksymalny zyskowny miesiąc miał 25k pipsów i było też całkiem sporo takich po 10k, 15k, 20k... Także nawet jak system traciłby przez 6 miesięcy po 3k to i tak jest w stanie wyjść na spory plus po jednym dobrym miesiącu. Pytanie tylko, czy mimo sporych szans na powodzenie, biznes wypali 

-
- Stały bywalec
rayzeel
Dobrze się ogląda techniczne/statystyczne podejście do zarabiania na rynku Forex. Po cichu liczę, że dobrze wszystko policzyłeś i zaprogramowałeś , a w przyszłym roku podyskutujemy o skuteczności Twojego EA.
Liczę też, że Twój statement z EA (oby jak najdłuższy) będzie fajnym argumentem w takich dyskusjach.
Dobrze się ogląda techniczne/statystyczne podejście do zarabiania na rynku Forex. Po cichu liczę, że dobrze wszystko policzyłeś i zaprogramowałeś , a w przyszłym roku podyskutujemy o skuteczności Twojego EA.
Liczę też, że Twój statement z EA (oby jak najdłuższy) będzie fajnym argumentem w takich dyskusjach.
rayzeel pisze:ScarFace, jeśli chodzi o dziennik dla automatów to jest już taki. Dałem tam link do podglądu strategii i planuję pod koniec lutego napisać jakieś podsumowanie. Jest to strategia, która potrzebuje czasu bo maksymalny stratny miesiąc był 3k pipsów, a ogólnie stratnych miesięcy było trochę i też występowały seriami, więc może nawet i 3 miesiące będą za krótkie, żeby cokolwiek powiedzieć. Maksymalny zyskowny miesiąc miał 25k pipsów i było też całkiem sporo takich po 10k, 15k, 20k... Także nawet jak system traciłby przez 6 miesięcy po 3k to i tak jest w stanie wyjść na spory plus po jednym dobrym miesiącu. Pytanie tylko, czy mimo sporych szans na powodzenie, biznes wypali
Trzymam kciuki rayzeel i jestem ciekaw jak się dalej sytuacja rozwinie.
Jaki interwał - D1 czy wyżej?