Pogaduchy przy porannej kawie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
259
Maniak
Maniak

Re: Pogaduchy przy porannej kawie

Nieprzeczytany post autor: 259 »

Stforex pisze:Czytam po raz kolejny książkę, którą przeczytałem jakiś czas temu... czytam to samo, a jakbym czytał co innego.
Ha ha, jakbym czytał o zagrywkach na złocie :-)
Zwracam uwagę na pkt 3 i 4 - jak nagle zmienia się gra w coś co nie ma nic wspólnego ani z "twardymi" fundamentami ani z techniką ale za to ma olbrzymi (choć krótkotrwały) wpływ na rynek. I jak szybko następuje "przełączenie" z jednego trybu w drugi i odwrotnie.
Dlatego kiedyś mówiłem, że warto słuchać rynku ;-)
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

259
Maniak
Maniak

_/_/Dariusz_/_/ pisze:Niektórzy analitycy ostrzegają, że Jen może się w krótkiej perspektywie umocnić ze względu na ciężkie doświadczenia Shinzo Abe nowego lidera partii i przyszłego i byłego premiera, natomiast BOJ będzie starał się wdrażać luzowanie wraz z FED, czyli najwcześniej w styczniu a raczej drugiej połowie.

Opozycja będzie wyciągać tzw. trupy z szafy żeby udowodnić, że poprzednio jak i teraz nic dobrego nie zrobił.
Wyobraź sobie że zadzwonił do mnie "analityk" mojego broka i z pół gdoziny mnie tym zanudzał.
A jak "głębokie" były tego jego analizy... że Japnia jest zadłużona ponad 200% PKB - jak zwróciłem mu uwagę, że zadłużenie Japonii ma zupełnie inną strukturę niż reszta świata (lwia cześć to oszczędności obywateli) więc ten wskaźnik na niewiele się przydaje zaczął coś bąkąć o poszukiwaniu lepszego wskaźnika...

Ale tak czy inaczej - pytanie które sobie wszyscy zadają to czy to "już" czy jeszcze nie.
W nocy był ewidentny przestrzał więc krótkoterminowo to "już" już było ;-)
Ale patrząc nieco dużej... patrząc daleko wszyscy wydają się być zgodni: jen będzie słabł.
Ale powiedzmy, że mnie nie interesuje jen za trzy miesiące. Raczej ze dwa tygodnie.
Im szybszy i dalszy ruch tym większa pokusa kasowania zysków. I dzisiaj mieliśmy to na większości par. Czy na tym się zakończy czy nie?
Może nie ale ja bym nie spodziewał się głębszej korekty. Dlaczego? Bo brak powodów do kupowania jena. Za to są powody do sprzedawania. Co oznacza, że odbicia będą okazją do sprzedawania drożej.
Ale z drugiej strony znika bezpośredni smaczek jakim była kampania wyborcza. Teraz będziemy mieli bardziej nudne czasy.
Więc może nie będzie już tak dynamicznych ruchów? Może.
Z tego wychodzi mi strategia: kupować dołki na krosach jenowych ale nie spodziewać się już dramatycznych wzrostów.
Testowanie ostatnich szczytów? Tak. Wybicie? To zależy od pary ale generalnie tak. Dalszy rajd? Z tym nieco gorzej. Jest jeszcze trochę miejsca ale nie za dużo. Ze 80-150 pip powyżej ostatniego szczytu w zależności od pary.

W załączeniu mój indeks jena. tegoroczny dołek przebity. Jak również wsparcie na jakim był oparty. Zostało trochę do zeszłorocznego dołka. Jest spora szansa na test tego dołka. Dlatego pisałem o 80-150 pip. Może gdzieniegdzie więcej w zależności od naturalnej zmienności rynku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

marekdt
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: marekdt »

EUR French 12-Month BTF Auction -0.012%
EUR French 3-Month BTF Auction -0.026%
EUR French 6-Month BTF Auction -0.015%
Trochę artów o Francuskim straszaku było w weekend... ciekawe czy pograją Francji na bondach :) ze świeczek pasowałoby, żeby było przełamanie właśnie teraz hehe :)
----
EUR French 12-Month BTF Auction 0.005% -0.012%
EUR French 3-Month BTF Auction -0.015% -0.026%
EUR French 6-Month BTF Auction -0.006% -0.015%

-- no brak reakcji...
No to może pół godziny później - Draghi speaks - 15:30...
Ciekawe co tym razem oznajmi...
Do tej pory rynki raczej reagowały spadkami ... a teraz?
Quo Vadis? Już wiesz ?
"Rynek nagradza cierpliwych"
↱↴↱↴ więc siedź na dupie i czekaj↱↴↱↴↴↴

259
Maniak
Maniak

A dlaczego miałaby być jakakolwiek reakcja?

Awatar użytkownika
niemiaszek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: niemiaszek »

DOLLAR-YEN: In the wake of the "convincing election win" by Japan's LDP, which
"paves the way" for LDP head Shinzo Abe to become the next PM, Bob Lynch of HSBC
notes that dollar-yen gapped higher in early Asian action, (high o/n at Y84.48)
but then the yen recovered (current level Y83.78). With the BOJ decision looming
(2 day meeting ends Dec 30), the yen is unlikely to strengthen too much, in that
the market looks for further easing measures (HSBC's Japan economist expects
another Y10trn to be added to the asset purchase program). Lynch says "key
resistance" for dollar-yen "should be in the Y85.00 to Y85.50 area, defined by
the psychological Y85 threshold and the Y85.53 peak from April 2011." Buying
interest should emerge on dips below Y83.00, he says.
... zbieraj pips do pipa bo jak nie to z depo będzie lipa... G."niemiaszek"

259
Maniak
Maniak

Ryzyko jest takie, że jak "wszyscy" nastawią się na dalsze luzowanie w tym tygodniu i go nie dostaną to zaczną szybciej likwidować pozycje.
Zwłaszcza, że to już naprawdę ostatni tydzień tego roku.
A jak już wcześniej o tym dyskutowaliśmy, jest mała szansa na to żeby BoJ zrobił cokolwiek spektakularnego w tym tygodniu.

259
Maniak
Maniak

Tak naprawdę jedyna rzecz na którą rynki jeszcze oczekują w tym roku to zakończenie cyrku z "podatkowym urwiskiem" jak to ktoś ostatnio przetłumaczył.
Żeby wszystko odbyło się zgodnie w wymaganiami formalnymi, Kongres musi przegłosować odpowiednie rzeczy do 21 Grudnia.
Ale... nie jest wykluczone, że znajdą i na to obejście ;-)

Awatar użytkownika
mryko
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: mryko »

A podobno w "obejściach" to Polacy są niedoścignieni i nie mają sobie równych... 8)
Sky is the limit

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Tymczasem BRE proponuje wyższy rating kredytowy dla Polski...

Gerard Depardeu opuszcza Francję ze względów podatkowych... Podobno w Szwecji niegdyś jedna pisarka płaciła więcej podatku dochodowego niż wynosiły jej dochody (bodaj 102%). Welfare state... you work for others welfare :roll:

Coś o ECB było, ale nie mam już siły dzisiaj zgłębiać.

W Hiszpanii związki chcą protestować... ogólnokrajowo.
URE zatwierdził obniżkę cen gazu dla przemysłu o 2-4 proc., a dla detalu ok. 10 proc.
od Obserwator Finansowy
WOW, chyba pierwszy taki nowy rok od dawna :564:

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

Witam po przerwie.Po pierwsze: żyje. :lol:
Reszta czas okaże. Fachowcy mówią, ze akcja wyjątkowo udana. Trzeba im wierzyć, bo takiego zagęszczenia profeski na 1 m2, jak tutaj, nigdy nie spotkałem.
Życzyłbym równego profesjonalizmu wszystkim.

A przy okazji porannej kawy, Wesołych Świat!
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.

Zablokowany