Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
MarkoS
Gaduła
Gaduła

Re: Wszystkie pytytania dozwolone-Dla początkujących Forexow

Nieprzeczytany post autor: MarkoS »

Jaroslav pisze:
MarkoS pisze::mikolaj: :mikolaj: :mikolaj: Witam
Dzięki za info- młody niech się uczy na demo - poczeka
Gosc chce juz w liceumie na Bently podjezdzac :wink: Jak zwykle myszle ze "kurde trace tylko czas a juzbym mogleby miljonami przewracac" Bez obraz :D
:mikolaj: :mikolaj: :mikolaj: Witam
Moje pytanie było w sprawie mojego dziecka,niech młody uczy się od najmłodszych lat.

Jaroslav
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Jaroslav »

MarkoS pisze:
Jaroslav pisze:
MarkoS pisze::mikolaj: :mikolaj: :mikolaj: Witam
Dzięki za info- młody niech się uczy na demo - poczeka
Gosc chce juz w liceumie na Bently podjezdzac :wink: Jak zwykle myszle ze "kurde trace tylko czas a juzbym mogleby miljonami przewracac" Bez obraz :D
Moje pytanie było w sprawie mojego dziecka,niech młody uczy się od najmłodszych lat.
:D :D :D
Nie jestem polakiem, przepraszam za mój polski:)

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Polecam jeden trejd dziennie jednym mikrolocikiem na jednej parze walutowej. Oprócz tego proponuję śledzić złoto, ropę, obligacje niemieckie i amerykańskie..
zastanawiam się mocno nad polityką SL, mam wrażenie że wąski stop poza tym że chroni od strat, chroni również od zysków,
Czym jest SL? Ucięciem nadmiernych strat... Ale nikt Ci nie broni grać 1 mikrolotem z zapasem 1000 pips. Nikt nie powiedział, że to są nadmierne straty. W takiej skali, jak na dłoni widać, że się pomyliłeś i łatwo zahedżować w odpowiednim momencie. W ten sposób margines 1000 pips (przykładowo) pozostaje w dużej mierze jedynie hipotetyczny.

Przy EUR USD, oprócz kalendarza makro, zachęcam do przejrzenia:
http://www.federalreserve.gov/
http://www.ecb.int/home/html/index.en.html
http://www.tradingeconomics.com/

Awatar użytkownika
rootec
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: rootec »

thnx :)

z tymi mikrolotami to racja, samo "inwestowanie" małych kwot w stosunku do depo to już zabezpieczenie przed stratą a przecież nie nastawiam się wcale na zyski od początku, czasami nawet tak proste rzeczy trzeba palcem pokazać ;)

z tym kalendarzem makro to na początek mam zamiar b. ważne dane omijać z otwartymi pozycjami z daleka zwyczajnie i obserwować, zauważyłem już raz czy dwa razy zjawisko dyskontowania, chyba tydzień temu, rynek czekał na jakieś ważne dane ze stanów ok 14.30 a już godzinę wcześniej nagle cena wykonała spore ruchy, miałem wrażenie że pokazała dane, eurousd poleciał trochę w dół, a dane ze stanów były bardzo pozytywne,
mam nadzieję że to nie tylko moja wyobraźnia :D

mówisz poważnie z tym jednym trejdem dziennie?? myślałem bardziej o 3-5

tradingeconomics <----- wow, ale danych
"A co, jeżeli rzeczywistość tak naprawdę jest iluzją i nic nie istnieje? - Cóż, w takim razie zdecydowanie przepłaciłem mój nowy dywan. "

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

mam zamiar b. ważne dane omijać
Rozsądnie, ale... wszystko zależy od horyzontu czasowego inwestycji. Jeśli Twój margin na pozycję wynosi 1000 pips, a zakładany czas transakcji to 2 tyg czy 2 mies, to ważnych danych nie unikniesz raczej. Pojedyncze odczyty mają znaczenie głównie w DT bo są szokiem dla zmienności. Płynięcie z dłuższym trendem natomiast to kierowanie się raczej wypadkową różnych czynników. Pojedyncze złe odczyty są zwyczajnie skupowane i traktowane jako lepsza cena na dołączenie do pociągu.
Jeśli natomiast rozważasz grę intraday, czyli otwieram-zamykam w tym samym dniu, to rozsądnie jest omijać takie odczyty. Jeśli masz jakieś "rewolucyjne koncepcje" dot rozgrywania danych, to polecam przełączać się na konto demo by je przetestować :).
rynek czekał na jakieś ważne dane ze stanów ok 14.30 a już godzinę wcześniej nagle cena wykonała spore ruchy

Rynek mógł też dyskontować sytuację za tydzień ;). Różne mogą być przyczyny takich ruchów. Czasem na chwilę przed "spodziewanym wydarzeniem" pojawi się jakaś plotka lub informacja nieoczekiwana, na którą rynek reaguje... albo jakiś ważniak coś powie ponurego.
mówisz poważnie z tym jednym trejdem dziennie?? myślałem bardziej o 3-5
No pewnie :). Snajper czy rewolwerowiec. Sam musisz się określić..
Inna sprawa to ekspozycja = suma pozycji. 3 x 1/3 to 1 pozycja czy 3? ;) Proste schematy są proste, ale zawsze jest jakieś ale.

Pozdrawiam i powodzenia.

Awatar użytkownika
MarkoS
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: MarkoS »

Wszystkie te dane może są czytelne dla ,,Starych wyjadaczy'' dla początkujących to czarna magia ,jak się przez to przebić ?
Co powoduje zwyżki a co spadki ? Może kilka podpowiedzi - byłbym wdzięczny i pewnie nie tylko ja.
Pozdrawiam

saek1985
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: saek1985 »

Witam.

Zastanawiam się jak istotny wpływ ma wielkośc pozycji na płynność transakcji i ewentualne poślizgi. Chodzi mi o platformę ECN. Niech będzie eur usd. Czy są jakieś wielkości lotów poza zasięgiem takiego rynku? Przypuszczam że poślizg może wystąpić nawet przy niewielkiej pozycji, ale chodzi mi o jakiś zakres wielkości lotów z jakimi nie powinno być większych problemów. Można to jakoś określić?

Jaroslav
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Jaroslav »

saek1985 pisze:Witam.

Zastanawiam się jak istotny wpływ ma wielkośc pozycji na płynność transakcji i ewentualne poślizgi. Chodzi mi o platformę ECN. Niech będzie eur usd. Czy są jakieś wielkości lotów poza zasięgiem takiego rynku? Przypuszczam że poślizg może wystąpić nawet przy niewielkiej pozycji, ale chodzi mi o jakiś zakres wielkości lotów z jakimi nie powinno być większych problemów. Można to jakoś określić?
Wielkosc lotu ogranicza sam broker, poslizg moge wystapic nie zaleznie od rozmiaru lotu, za zwyczaj wystapuje pod czas wyjscia nowosci albo kiedy jest rozszezony stop aut. Ale jezeli Ci chodzi z jakim lotem mozesz wejsc zebym poruszyc rynek.....no to bardzo smieszne pytanie!
Nie jestem polakiem, przepraszam za mój polski:)

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

Często pozycje mniejsze niż 1lot idą zupełnie inną droga niż te powyżej. U niektórych będą mieć troszkę gorszą realizację - łączenie w pakiety przed wysłaniem, u innych lepszą - rozliczanie wewnątrz.

Generalnie raczej nie ma problemów z realizacją jakichkolwiek wielkości - mówię tu o wielkościach do powiedzmy 50-100lotów.

Poślizgi zależą od wielu czynników. Generalnie "jakość" ECNa to częstotliwość ich występowania.
Oczywiście po pierwsze sytuacja na rynku. Im więcej się dzieje, tym większe prawdopodobieństwo.
Reszta to już technologia. Po pierwsze to bliskość serwerów brokera, mostka oraz Liquid Providers.
Drugie to sama technologia przekazywania zleceń. To temat rzeka, a dokładnych statystyk nie ma. Są one wybitnie nie na rękę brokerom.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

saek1985
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: saek1985 »

Akhh pisze:

Często pozycje mniejsze niż 1lot idą zupełnie inną droga niż te powyżej. U niektórych będą mieć troszkę gorszą realizację - łączenie w pakiety przed wysłaniem, u innych lepszą - rozliczanie wewnątrz.

Generalnie raczej nie ma problemów z realizacją jakichkolwiek wielkości - mówię tu o wielkościach do powiedzmy 50-100lotów.

Poślizgi zależą od wielu czynników. Generalnie "jakość" ECNa to częstotliwość ich występowania.
Oczywiście po pierwsze sytuacja na rynku. Im więcej się dzieje, tym większe prawdopodobieństwo.
Reszta to już technologia. Po pierwsze to bliskość serwerów brokera, mostka oraz Liquid Providers.
Drugie to sama technologia przekazywania zleceń. To temat rzeka, a dokładnych statystyk nie ma. Są one wybitnie nie na rękę brokerom.

Bardzo Dziękuję. Właśnie o taką odpowiedzi mi chodziło. WIELKIE DZIĘKI !
POZDRAWIAM.

ODPOWIEDZ