Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców
Re: Wszystkie pytytania dozwolone-Dla początkujących Forexow
Akhh dobrze mówi. Teoretycznie, aby ruszyć chciaż 2 pipsy to musiałbyś wysłać transakcję z bardzo dużą kwotą. Jeśli wysyłasz zlecenia z bardzo dużą kwotą to broker zmniejsza Ci lewar. Do tego mus to być broker typu ECN. Rynkiem nie ruszysz 

Solą życia jest kasa.
Na mój prosty rozum wystarczy skupić oferty pip wyżej i skubnac coś z kolejnego pipsa. Inna sprawa, że nie wiadomo ile tych ofert jest. Polecam próbować w nocnej sesji kiedy rynek jest plytszy. Oczywiście jeśli zlecenie nie trafia bezpośrednio na rynekto nie ma tematu.
- MyOnlySpace
- Stały bywalec
Ustawiłem sobie jakąś tam odpowiadająca i wygodna dla mnie wartość skali na wykresie w jego właściwościach. Niestety za każdym razem jak uruchamiam platformę to stałe maximum i minimum ulega zmianie. Można jakoś temu zaradzić żeby zapamiętało moje ustawienia?
Wszystko jest trudne zanim stanie się proste.
- klonmarcin
- Maniak
Spróbuj zapisać aktualny wykres jako szablon lub profil - wtedy możesz kilka wykresów zachować.
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?
https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs
Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?
https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs
Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...
Witam wszystkich! Jestem początkujący więc proszę o wyrozumiałość
Piszę w dość nietypowej sprawie a mianowicie czy mógłby mi ktoś wyjaśnić "łopatologicznie" różnice pomiędzy wolumenem a liczbą otwartych kontraktów?
Jeszcze jedno, gdy kupujący otwiera nową długą pozycję czyli kupuje a sprzedający otwiera nową krótką czyli sprzedaje, tworzą jeden kontrakt, w takiej sytuacji LOK rośnie. Więc co oznacza sytuacja kiedy kupujący zajmuje nową długą a sprzedający zamyka starą długą ? czy taka sytuacja oznacza, że kupujący wystawia zlecenie kupna a sprzedający sprzedaję swoje poprzednie pozycje ?
Piszę w dość nietypowej sprawie a mianowicie czy mógłby mi ktoś wyjaśnić "łopatologicznie" różnice pomiędzy wolumenem a liczbą otwartych kontraktów?
Jeszcze jedno, gdy kupujący otwiera nową długą pozycję czyli kupuje a sprzedający otwiera nową krótką czyli sprzedaje, tworzą jeden kontrakt, w takiej sytuacji LOK rośnie. Więc co oznacza sytuacja kiedy kupujący zajmuje nową długą a sprzedający zamyka starą długą ? czy taka sytuacja oznacza, że kupujący wystawia zlecenie kupna a sprzedający sprzedaję swoje poprzednie pozycje ?
mateuszw pisze:Witam wszystkich! Jestem początkujący więc proszę o wyrozumiałość
Załóżmy, że liczba otwartych kontraktów wynosi zero.
Otwieramy 10nowych kontraktów - to znaczy, że 10 razy buy i 10razy sell.
LOK wynosi 10. Wolumen wynosi 20.
Teraz wchodzi nowy gracz. Chce otworzyć 3longi. Zostają mu one sprzedane, przez posiadacza 3 starych longów (te muszą być zamknięte przez otwarcie 3shortów). Czyli wolumen tej transakcji będzie wynosił 6, ale LOK nadal wynosi 10.
Pytanie: Więc co oznacza sytuacja kiedy kupujący zajmuje nową długą a sprzedający zamyka starą długą?
Nowy gracz wystawia buy. Stary long musi być zamknięty przez wystawienie sell. LOK się nie zmieni.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów
Na każdego kupującego musi się znaleźć sprzedający. To musi być jasno powiedziane i podkreślone. Nawet, jeśli drugą stroną transakcji miałby być sam broker. Fakt, że istnieje krótka sprzedaż, margin i lewar sprawia, że wchodzimy w wirtualny świat matrixu, gdzie rzeczywistość jest tylko luźnym punktem odniesienia...
EDIT: To jak pójdziesz na bazar. Widzisz ogórki, pomidory, etc. które możesz kupić za swoje pieniądze. Ceny mogą się zmieniać (zmienność), możesz się targować (limit/stop orders), możesz się umówić ze sprzedawcą na dostawę określonej ilości w przyszłości (kontrakt terminowy), itp. W przypadku kontraktów terminowych wchodzimy już w świat "papierowego towaru", który nie ma pokrycia w danej chwili, a jego podstawą są jakieś tam krzaki z pomidorami, które wkrótce obrodzą.
Zlecenie sprzedaży (przy otwartej pozycji long) oznacza chęć zmniejszenia ekspozycji. Może być ono częściowe (jeśli nowe zlecenie jest mniejsze niż stare) lub całkowite (long i short są równej wielkości). Naturalnie możesz też sprzedać więcej niż kupiłeś. I teraz różni brokerzy różnie to rozliczają. Jeden skasuje pozycje o siebie, inny będzie rozliczał je osobno (obie będą otwarte aż zamkniesz je ręcznie). EDIT: lub zamknie je niedostateczny margin, w przypadku pozycji różnej wielkości.
EDIT: To jak pójdziesz na bazar. Widzisz ogórki, pomidory, etc. które możesz kupić za swoje pieniądze. Ceny mogą się zmieniać (zmienność), możesz się targować (limit/stop orders), możesz się umówić ze sprzedawcą na dostawę określonej ilości w przyszłości (kontrakt terminowy), itp. W przypadku kontraktów terminowych wchodzimy już w świat "papierowego towaru", który nie ma pokrycia w danej chwili, a jego podstawą są jakieś tam krzaki z pomidorami, które wkrótce obrodzą.
Nowe zlecenie kupna (przy otwartej już pozycji long) to chęć zwiększenia ekspozycji po innej cenie. Średnia między ceną pozycji i ich rozmiarem będzie ceną po której zaangażowałeś się w rynek.Więc co oznacza sytuacja kiedy kupujący zajmuje nową długą a sprzedający zamyka starą długą ?
Zlecenie sprzedaży (przy otwartej pozycji long) oznacza chęć zmniejszenia ekspozycji. Może być ono częściowe (jeśli nowe zlecenie jest mniejsze niż stare) lub całkowite (long i short są równej wielkości). Naturalnie możesz też sprzedać więcej niż kupiłeś. I teraz różni brokerzy różnie to rozliczają. Jeden skasuje pozycje o siebie, inny będzie rozliczał je osobno (obie będą otwarte aż zamkniesz je ręcznie). EDIT: lub zamknie je niedostateczny margin, w przypadku pozycji różnej wielkości.
wielkie dzięki za odpowiedź ! 

Hej
jestem nowa i mam pytanie.. potrzebuję importować dane kilku oscylatorów z okresu około roku do exela.. czy jest to możliwe??? wiecie może jak to można zrobić??

Czy konta w realu mogą otwierać osoby niepełnoletnie ?