Pogaduchy przy porannej kawie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
_/_/Dariusz_/_/
Pasjonat
Pasjonat

Re: Pogaduchy przy porannej kawie

Nieprzeczytany post autor: _/_/Dariusz_/_/ »

Kiedyś Daro wstawił taką linkę http://www.youtube.com/watch?v=hN_Qw53DKL0 być może wielu już to widziało, ale daje to trochę do myślenia o spekulacji ;-)
Objective perspective, just businiess...

259
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: 259 »

xpep pisze: ja sie smieje z grubasow bo to tak naprawde nic nam nie daje wiedza o nich grubas jest zwyklym graczem, tylko ze troche innym bo ma wiecej kasy i teoretycznie wieksze mozliwosci...
Tobie raczej taka wiedza nic nie da bo jak sam piszesz nie interesuje Cię dlaczego dzieje się to co się dzieje.
I ja tego wcale nie wyśmiewam - każdy robi jak mu jest najwygodniej.
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

259
Maniak
Maniak

_/_/Dariusz_/_/ pisze:Kiedyś Daro wstawił taką linkę http://www.youtube.com/watch?v=hN_Qw53DKL0 być może wielu już to widziało, ale daje to trochę do myślenia o spekulacji ;-)
No i mamy tych mitycznych grubasów - choć to raczej harcownicy mający do dyspozycji pewną pulę na bardzo ryzykowne zagrywki :)
Ktoś pamięta jeszcze, jak Soros przerobił Bank of England i w efekcie Wielka Brytania nie załapała się do Euro?
Powinni mu postawić pomnik na Trafalgar Square bo dzięki niemu zachowali niezależność która teraz daje im taką swobodę chłostania eurokratów w wymiarze politycznym i wymuszania istotnych odstępstw w wymiarze czysto praktycznym :-D
Ale Soros nie potrzebuje pomników. W jeden dzień zarobił na tym:
George Soros, the most high profile of the currency market investors, made over US$1 billion profit by short selling sterling. :-)
A jak tam dokładniej poczytać to "grubas" Soros bynajmniej nie był tam sam...
Z czego ośmielam się wyciągnąć jakże bezczelny wniosek, że warto znać zamiary grubasów nawet jeżeli sprowadza się to li tylko do domysłów ;-)

Przy okazji:
xpep pisze:(…)grubas jest zwyklym graczem, tylko ze troche innym bo ma wiecej kasy i teoretycznie wieksze mozliwosci, np wplywania na cene poprzez duze transakcje, ale to ze wplynie na cene nie znaczy ze zarobi, bo rynek moze tego nie "kupic" a on nie zdarzy zamknac bo nie bedzie mial komu opchnac itd czyli wieksze mozliwosci ktore wiaza sie z wiekszymi problemami
Obawiam się, że nie rozumiesz jak działają profesjonalni uczestnicy rynku. I tu już nie chodzi o strategię ale o zwykły mechanizm angażowania się w rynek.

EDIT: PS: "currency trading is an addictive business" - zgadza się cholera, jak złapałem tego bakcyla to nie mogę się go pozbyć... i doskonale wiem dlaczego ;-)
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

Awatar użytkownika
xpep
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: xpep »

259 pisze:Z czego ośmielam się wyciągnąć jakże bezczelny wniosek, że warto znać zamiary grubasów nawet jeżeli sprowadza się to li tylko do domysłów
napewno warto znac ich zamiary ale przeciez oni tego nie zdradza chyba ze masz na mysli to ze naganiaja na druga strone :D
259 pisze:Obawiam się, że nie rozumiesz jak działają profesjonalni uczestnicy rynku. I tu już nie chodzi o strategię ale o zwykły mechanizm angażowania się w rynek.
moze rozwiniesz o jaki mechanizm chodzi?

259
Maniak
Maniak

Rozwinę i wyjaśnię ale nie dzisiaj - późno już jest a świat ma też inne wymiary: coś z Wenus, coś od Bachusa :564:
Old school jakiś jestem ;-)

fx-emery92
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: fx-emery92 »

Z czego ośmielam się wyciągnąć jakże bezczelny wniosek, że warto znać zamiary grubasów nawet jeżeli sprowadza się to li tylko do domysłów ;-)
Jestem tego samego zdania, Zamiary grubasów można wyczytać z ceny i wolumenu.

marekdt
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: marekdt »

Stforex pisze:Xpep: Dedukcja. Badania. Logika i zdrowy rozsądek :). Grubasy nie są mityczne. Jest cała lista takowych. Jedne są lepiej znane i bardziej widoczne inne mniej. Tierów 1 i 2 są setki... jeśli nie tysiące. Ale wszyscy działają wg zbliżonych schematów. A łączy je jedna prosta cecha: każdy z nich chce zarobić i każdy z nich potrzebuje podaży na swój popyt i odwrotnie.

EDIT: żeby było weekendowo wrzucam "taką tam swoją projekcję" dotyczącą WIG20. Może ktoś zechce podchwycić temat :)
Nie będzie tylko o WIG.

Jest coś takiego jak WIG w dolarze,
http://stooq.com/q/?s=wig20usd&c=5m&t=l&a=lg&b=0 - on pokazuje dobitnie. czy się kapitał spekulacyjny u nas pojawia czy też nie :) Bo to tłuste ryby z WS (GS) pojawiają się tu namiętnie.
Jeszcze spadków na tych najwyższych interwałach nie widać zbytnio (zakończenie podwójnym szczytem lub inną formacją) - póki co to może być więc korekta do ruchu wyżej... Zabawne trochę - kiedy gospodarka zwalnia - a ceny akcji rosły... <kapitał spekulacyjny uciekający przed dolarem? >

Jak długo będzie trwała korekta - myślę, że coś około rzędu tygodnia/ dwóch do okolic 2420-22437 ~ (nie wyliczałem, podaje na oko ze skali stooq) http://stooq.com/q/?s=wig20&c=3m&t=l&a=lg&b=0
I później Wig20 nasz kochany wyskoczy jeszcze wyżej. Jeśli będzie obrany scenariusz wzrostowy na EURUSD (1.35) - wg. mnie dość prawdopodobne - Ten breakout na dziennym interwale eurodolara będzie jedynie tygodniową korektą, która powróci do głównej linii trendu - po czym nabierze jakiejś cudownej siły na 1.35..
[a tu już się boje - kiedy Obama nie wyklucza interwencji w Syrii [zgromadził w okolicy Syrii już arsenał ~flotę lotniskowców, niszczycieli itd.] ~ najbliższe 2-3 miesiące? -> hmm ropka up?]

Wracając do PoLski.
Podobno jedziemy "na jednym silniku" wg. wywiadów TVN CNBC, NBP także wspomina o tym, że dzięki eksportowi Polska jakoś daje sobie radę... Tyle tylko, że kurs złotego nurkuje co chwilę... zamiast piąć się w niebiosa jako gorsze EUR.

Rostowski sprzedał 20% długu na 2013 po rentownościach najniższych z historii...

Spójrzcie też na obniżkę stóp procentowych przez NBP - każda obniżka o 25pb to tak z 8-10 groszy na USDPLN, a tutaj - nie ma szału złoty trzyma siłę.

*Rostowski także sprzedawał obligacje denominowane w jenie japońskim - co moim zdaniem jest genialnym pomysłem - o którym kiedyś wspomniałem - może pracownicy MF także grają na FX i czasami zaglądają?^^ (są one na nieco ponad 1%, wykupując je za kilka-kilkanaście lat możemy zapłacić mniej niż pożyczyliśmy... w PLN)
Szczególnie kiedy jen Japoński jest ekstremalnie silny biorąc pod uwagę ostatnie 30 lat.

Jeden z wniosków - jeszcze nie czas na wyprzedaż...
A kiedy? 2013.

http://www.tvn24.pl/wideo/z-anteny/czar ... t_id=14160
Duża rewizja wzrostu PKB. Wzrost bezrobocia... To może być to...
Quo Vadis? Już wiesz ?
"Rynek nagradza cierpliwych"
↱↴↱↴ więc siedź na dupie i czekaj↱↴↱↴↴↴

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Witam wszystkich! Tradycyjnie przy porannej kawce :)

Marku: Bardzo przyjemne opracowanie, jednak puenta pozostawiła u mnie pewien niedosyt ;)
Jeden z wniosków - jeszcze nie czas na wyprzedaż...
A kiedy? 2013.
Element czasu zastąpiłeś stwierdzeniem "jeszcze nie czas". To ciut mało w kwestii timingu. 2013 ma wszak 12 miesięcy lub 4 kwartały. :564:

Alex Czekam z niecierpliwością, co napiszesz :). Ze swojej strony dodam tylko, że grubasy nie chcą ujawniać swoich zamiarów, ale mechanizmy działania są powtarzalne. Przykładem może być choćby bańka spekulacyjna.

259
Maniak
Maniak

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

xpep pisze:
259 pisze:Z czego ośmielam się wyciągnąć jakże bezczelny wniosek, że warto znać zamiary grubasów nawet jeżeli sprowadza się to li tylko do domysłów
napewno warto znac ich zamiary ale przeciez oni tego nie zdradza chyba ze masz na mysli to ze naganiaja na druga strone :D
259 pisze:Obawiam się, że nie rozumiesz jak działają profesjonalni uczestnicy rynku. I tu już nie chodzi o strategię ale o zwykły mechanizm angażowania się w rynek.
moze rozwiniesz o jaki mechanizm chodzi?
Rządy nie rządzą światem, tylko Goldman Sachs.
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.

Zablokowany