BOSSAFX

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.

Co myślisz na temat tego brokera?

Zdecydowanie polecam
3
9%
Poza paroma minusami są ok
9
28%
Przeciętny
7
22%
Mają wiele wad
5
16%
Stanowczo odradzam
8
25%

Liczba głosów: 32

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Re: BOSSAFX

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

Może dlatego nie chcą zmniejszyć bo spread to tez ich zysk

Hellwar są brokerzy na tym świecie którzy oferują niższy spread niż bossa a nie zmienia się tam stosunek przegranych do wygranych

Awatar użytkownika
s_zadora
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: s_zadora »

mike_05 pisze:Proszę. Konto real.
Czy składał Pan w tej sprawie reklamację i jeśli tak czy została uznana?
hellwar pisze:Ja też jestem za tą zmianą w sposobie liczenia wolnego Free Margin.
Po co płacić 2 x spread brokerowi??? Jak można dokupić pozycję za wolny margin.
Pomyślimy nad tym - dotąd nasi klienci tematu raczej nie sygnalizowali, przypuszczam że w trosce o stan swoich kont. Może dzięki tej ewentualnej zmianie i inwestorom ją wykorzystującym będziemy mogli zarzuty promowania agresywnej gry przez Pana Filipa odpierać mówiąc że to najbardziej zachowawcza i bezpieczna forma piramidowania pozycji;)
No ale jeśli rzeczywiście pomaga wygrywać z rynkiem bo oszczędza Pan na spreadzie...to warto ją rozważyć. Jeśli decyzja zapadnie - poinformujemy.
hellwar pisze:Dlaczego nie ma poślizgów na korzyść klienta???
Te wielkości GAPów przy SL są na poziomie średnio 1 pipsa co daje dodatkowy koszt.
Rozumiem że chodzi o to dlaczego są na SL a nie ma na TP? SL jest zleceniem typu stop (z limitem aktywacji, realizowanym PKC), TP jest zleceniem typu limit. Tej analogii ze zleceniami giełdowymi nie planujemy zmieniać. Można oczywiście samodzielnie obsługiwać swoje zamknięcia pozycji różnymi automatami, które będą dawać poślizgi na TP.
hellwar pisze:Dlatego jest przeważnie 70% tracących a 30% zarabiających, bo te 40% różnicy idzie na pokrycie spreadu.
Ta teza absolutnie nie pokrywa się z naszymi obserwacjami na rachunkach klientów. Gdyby przeciętna strata na rachunkach klientów tracących pieniądze była równa (lub choćby zbliżona) do wartości spreadu to przypuszczam że proporcja zarabiający / tracący byłaby co najmniej odwrotna.
kris007 pisze:W załączniku 1 jest info o przekroczeniu wielokrotności spreadu i przyznam że średnio to rozumiem,
czy to znaczy na przykładzie EURUSD że po przekroczeniu 5 pips, czy może bardziej wielokrotności, np 10 i wiecej będzie to oznaczało błędne kwotowanie, co za tym idzie czy ewentualne transakcje które wskoczą na cenie z takim spreadem bedą anulowane, czy jak to rozumieć?
Ta nowa tabela stanowi jedynie doprecyzowanie pojęcia błędnego kwotowania, które istniało w naszym (i każdym innym) regulaminie ale jego definicja dotąd opierała się na bliżej nieokreślonej różnicy względem źródeł danych referencyjnych (potencjalnie 0.1 pipsa spełniało definicję, co na rynku OTC jest absurdem). Teraz ta różnica jest doprecyzowana. Sposób postępowania z błędnymi kwotowaniami w żaden sposób nie zmienia się i jest określony w par. 29 Regulaminu OTC. Myślę że im bardziej precyzyjnie napisany regulamin, tym lepiej dla wszystkich.
Pozdrawiam,
Sebastian Zadora
DM BOŚ

Awatar użytkownika
hellwar
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: hellwar »

Ja o tym wiem, że zasada Pareto też działa 80:20,
ale koszt spreadu także ma znaczenie.
Jeśli w ciągu miesiąca są statystyki, że 70% traci a 30% zarabia
to po całym roku zbliżamy się do tego, że 95% traci a 5% zarabia.

BossaFX ma już w nazwie FX także do tematu par walutowych powinni się lepiej przyłożyć.
Te 1.8 pipsa czy 1.5 pipsa dla VIP to archaizm sprzed 4 lat. Teraz są oferty z 0.7 pips średnio całego kosztu i egzekucją bardzo szybką.

Awatar użytkownika
andy11
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: andy11 »

Ink. pisze:Może dlatego nie chcą zmniejszyć bo spread to tez ich zysk
moze tak jest ...
ale o ile bardziej klarowne bylo by dla tradera miec 1 rach z najnizszymi spredami na wszystkie instrument...
ale ale tak nie jest , poniewaz broker 1 ma na te pary najnizsze spredaya broker 2 na inne itd....
"...wyniki z przeszlosci wcale nie daja gwarancji zyskow w przyszlosci"...

Awatar użytkownika
hellwar
Stały bywalec
Stały bywalec

s_zadora pisze:
hellwar pisze:Dlatego jest przeważnie 70% tracących a 30% zarabiających, bo te 40% różnicy idzie na pokrycie spreadu.
Ta teza absolutnie nie pokrywa się z naszymi obserwacjami na rachunkach klientów. Gdyby przeciętna strata na rachunkach klientów tracących pieniądze była równa (lub choćby zbliżona) do wartości spreadu to przypuszczam że proporcja zarabiający / tracący byłaby co najmniej odwrotna.
Wszyscy klienci płacą spread także Ci zarabiający,
a proporcja byłaby odwrotna tylko jeśli spread byłby ujemny.

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Hellawr jaki % wartości transakcji to u ciebie spread?

Awatar użytkownika
hellwar
Stały bywalec
Stały bywalec

Ink. pisze:Hellawr jaki % wartości transakcji to u ciebie spread?
Wystarczająco duży, czyli taki że odczuwam przesiadkę ze średnio 1.5 pipsa na 0.7 pipsa na EURUSD.
Nie wiem jak liczysz % transakcji na spread, ale dla mnie to około 40%.
zakładając takie wyliczenie
z 1000$ robię 2000$ to średnio 40% idzie na spread w tym czasie. Przy spreadzie 0.7 pips średnim, czyli przy 1.5 pipsa ledwo zarabiałbym, a przy wyższym zacząłbym tracić.

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

No to już dla mnie wszystko stało się oczywiste ;) dla porównania u mnie to około 1-2%, przy spreadzie 0,7 nic mi nie zmieni, przy 1,5 tez nie zmieni i przy większym tez nie :D, więc wina iż większość traci to nie wina spreadu tylko wina blednego podejścia do trejdingu

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

mike_05 pisze:A zapomniał bym jeszcze o obowiązkowym gap`sowym 0,00018 + średnio 0,00004...
hellwar pisze: Druga sprawa.
Dlaczego nie ma poślizgów na korzyść klienta???
Te wielkości GAPów przy SL są na poziomie średnio 1 pipsa co daje dodatkowy koszt.

Też mnie to spotkało. Sądzę, że łatwo udowodnić, że te GAPy to celowa strategia brokera i taką sprawą powinien zająć się KNF. Ale nie chce mi się bossy denuncjować :)
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
s_zadora
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: s_zadora »

green7 pisze:Sądzę, że łatwo udowodnić, że te GAPy to celowa strategia brokera i taką sprawą powinien zająć się KNF. Ale nie chce mi się bossy denuncjować
Ale dlaczego? Chce się Panu nas oczerniać na forach a nie chce przeprowadzić prostego, jak Pan twierdzi dowodu przed KNF, którego skutki dla traderów mogłby być dużo bardziej pożyteczne?
hellwar pisze:z 1000$ robię 2000$ to średnio 40% idzie na spread w tym czasie. Przy spreadzie 0.7 pips średnim, czyli przy 1.5 pipsa ledwo zarabiałbym, a przy wyższym zacząłbym tracić.
Oczywiście, przy średnim Take Profit na transakcję równym w przybliżeniu spreadowi oczywiście ma on ogromne znaczenie. I zgoda że należy zawsze dobrać najlepszego brokera dla swojej strategii. Na pewno też należy się uznanie dla Pana, jeśli strategię udaje się utrzymać w zysku w dłuższym terminie - na pewno należy do bardziej wymagających.
Pozdrawiam,
Sebastian Zadora
DM BOŚ

ODPOWIEDZ