Ewolucja Tradera

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Janek Trader
Pasjonat
Pasjonat

Post autor: Janek Trader »

jasonbourne pisze:Przewaznie 1-3 do konca plus jakies niedobitki (nie osiagnie 200 pipsow, ale sie wczesniej cofnie i ustrzele np. 80).
Jeśli można zapytać, o otwieranie następnych pozycji w sytuacji gdy już są inne otwarte. Czy czekasz aż zabezpieczysz je stopami przynajmniej na poziomie wyjścia na zero, czy też nie ma to dla Ciebie żadnego znaczenia?
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Forex - wielka zmanipulowana szulernia

Jakby co, to jestem po spożyciu legalnych napojów........
http://www.youtube.com/watch?v=mOB-LTL4jjg

Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat
Pasjonat

Post autor: jasonbourne »

Teoria budowy piramid (troche pisal o tym np. Jack Schwager "Analiza techniczna rynkow terminowych) mowi, ze otwieramy kolejna pozycje tylko w sytuacji, gdy wczesniejsza/e pozycja/e przynosza zysk wiekszy niz potencjalna strata z tej pozycji.

tyle teorii

dla mnie SL ponad cena wyjscia to absolutne mininum, generalnie czekam dluzej
Zapraszam do czytania moich artykułów "Jak zarabiać co najmniej 100% rocznie na rynku Forex" na portalu Comparic.pl

Noob
Pasjonat
Pasjonat

Post autor: Noob »

To ja chcę podkreślić, że tym bardziej nie zamierzam nic udowadniać, po prostu jestem ciekaw :wink: .

Dlaczego nie przesiądziesz się gdzieś, gdzie jest większa dźwignia skoro brakuje ci marginu?

Jeśli chodzi o mój sposób gry to próbuję go dopasować do własnych predyspozycji, bo w sumie chyba na tym polega rozsądek. Grając na koncie demo mozolnie liczyłem różne rzeczy, żeby grać tak, aby zagwarantować sobie jak największy zysk. Swoją największą siłę widzę w psychice - w odróżnieniu od olbrzymiej ilości początkujących osób nie drżę przed monitorem i nie zamykam za wcześnie. Jeżeli mi się to zdarza to tylko, gdy po prostu wynika to z braków intuicji i wiedzy. Nie mam problemu z ręcznym zamykaniem pozycji z dużymi stratami, a po przegranej nie biegnę, by je odrabiać. Jednym słowem, potrafię stosować się do założeń gry, które sobie ustalam, do tej pory zdarzyło mi się raz na czterdzieści transakcji, że złamałem swoje reguły.

Ale jestem tylko początkującym i nie mam wystarczająco dużo doświadczenia, by momenty wejścia dobierać naprawdę precyzyjnie. Stawianie krótkich stopów w moim przypadku to samobójstwo. Przy 20pipsowych stopach wg twojego sposobu liczenia, bo też wliczam spread, do tej pory osiągnąłbym TP jakimiś trzema, czterema transakcjami.

Przy moim sposobie gry, gdzie akceptuję większą stratę niż zysk z jednej pozycji, granie ryzykiem na poziomie 1% czy 2% bardzo ogranicza możliwości osiągnięcia jakiegokolwiek zysku. Po zastanowieniu postanowiłem wziąć 1/3 swoich oszczędności i grać z większym, bo wartość oczekiwana i tak jest bez porównania większa niż gdybym grał całymi z takim. Liczę się z szybkim bankructwem.

Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat
Pasjonat

Nie znam innej niz Oanda, dobrej, godnej zaufania platformy, ktora umozliwia dopasowanie wielkosci pozycji do setnej czesci lota. A to jest dla mnie bardzo wazne, wazniejsze niz dzwignia.

Zrobisz jak zechcesz, ale wydaje mi sie, ze popelniasz kolejny blad. To nie jest tak, ze jak wplacisz wiecej, bedziesz wiecej zarabial. Zyski na FX sa wprost proporcjonalne do umiejetnosci, a nie do stanu konta. Tym bardziej, ze chcesz zwiekszac ryzyko powyzej 2%. Nie bede udawal, ze jestem prorokiem, ale to sie moze zle skonczyc..

Polecam ksiazke Danielewicza, tam znajdziesz odpowiedz jak skutecznie grac z mniejszym SL
Zapraszam do czytania moich artykułów "Jak zarabiać co najmniej 100% rocznie na rynku Forex" na portalu Comparic.pl

Noob
Pasjonat
Pasjonat

Post autor: Noob »

No ale nie zamierzam wpłacać więcej przecież. Książkę przeczytam :) .

Awatar użytkownika
Janek Trader
Pasjonat
Pasjonat

Post autor: Janek Trader »

jasonbourne pisze:Teoria budowy piramid (troche pisal o tym np. Jack Schwager "Analiza techniczna rynkow terminowych) mowi, ze otwieramy kolejna pozycje tylko w sytuacji, gdy wczesniejsza/e pozycja/e przynosza zysk wiekszy niz potencjalna strata z tej pozycji.

tyle teorii

dla mnie SL ponad cena wyjscia to absolutne mininum, generalnie czekam dluzej
Żle się wyraziłem chodziło mi o nowe pozycje na innych parach. Czy zabezpieczasz te już otwarte i dopiero wtedy otwierasz na innej parze, czy jest to bez znaczenia?

Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat
Pasjonat

Roznie.
Nie mam jakiejs konkretnej reguly, ale generalnie nie lubie miec jednoczesnie wiecej niz trzech otwartych pozycji bez SL ponad cena wejscia.

Yankee
Pasjonat
Pasjonat

Post autor: Yankee »

Belisariusz pisze:A ja bym chętnie poznał autora i na jakiej podstawie stworzył te przemyslenia.
Moze juz bylo, ale nie mam czasu przejrzec wszystkich stron (nadrobie po sesji), ale te etapy nie wziely sie z trejdingu. Jak chcesz poznac autora to wez 1. lepszy podrecznik z zarzadzania kadrami i tam na pewno spotkasz etapy rozwoju pracownika/czlowieka- nie pamietam dokladnie- juz 2 tygodnie po zaliczeniu :D
Tylko ta Eureka jest chyba dodana... :wink:

Aroon
Gaduła
Gaduła

Post autor: Aroon »

4. Zastawić dom, mieszkanie, samochód, żonę, cudze pieniądze, doświadczyć obsunięcia kapitału i pozostać w grze. :D

jaguarII
Pasjonat
Pasjonat

Post autor: jaguarII »

4.Zarządzać cudzymi pieniędzmi Mafii, doświadczyć obsunięcia kapitału i pozostać w "grze"... :D

ODPOWIEDZ