Strategia oparta tylko na średnich.

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
RoLudlum
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: RoLudlum »

Jeśli lewar "zmienia dynamikę zarabiania/straty" tzn. że masz słaby mm.

Bierzesz longa na 1,3 cena spada, zakładasz że możesz zaryzykować nie więcej niż 60 pips a więc wychodzisz gdy cena osiągnie 1,294. Jeśli lewar sprawia że dla takiego samego ryzyka będziesz musiał wyjść gdy cena będzie wynosiła 1,298 a więc 3-krotnie bliżej niż pierwotnie zakładała to twoja strategia ( czy setup ) to znaczy że miałeś za dużą pozycję.

"Dynamika zarabiania/straty" dla konkretnej strategii i przy ustalonym dla niej mm zależy tylko i wyłącznie od rynku nie dźwigni.
"Unia Europejska uznała apokalipsę 21.12.2012 za niezgodną z dyrektywą Parlamentu Europejskiego."
Deklaracja Niepodległości USA - 1337słów.
Dyrektywa UE o przewozie cukierków karmelkowych 25911 słów

ScarFace
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: ScarFace »

Zmiennosc akcji i walut jest podobna. Obie grupy wychylają sie dziennie powiedzmy o okolo 1-2% na przemian w obu kierunkach. Ale lewar sprawia ze twoja zmiennosc w ciagu dnia moze zmienic sie 50 razy i dany instrument przy lewarze 1:50 bedzie mial zmiennosc w ciagu dnia 100% a liczac procent skladany to teoretycznie nieskonczenie wiele. Brzmi to zachecajaco a przede wszystkim kusząco, ale jak to sie konczy? Lewar to jest takie jabłko Adama forexu. Akcje w dodatku daja profity wspinajac sie do gory wiec ludzie czesto trzymają stratne akcje latami, przy nastepnej duzej hossie pewnie nawytrwalsi odbija dlatego statstyki w tych dwoch grupach inwestorow wygladaja odmiennie. Tą roznice chyba chcial ci vinci lub ktoś inny, juz mniejsza o to - zobrazowac ale ciagle widze rozmawiamy o czym innym. Nie rozumie tego ostatniego przykladu z systemem. Możliwe ze sie zle zrozumieliśmy.

Awatar użytkownika
RoLudlum
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: RoLudlum »

VinciPro pisze:.......... Więcej inwestorów zarabia na GPW niż na foreksie bo tam nie ma lewara..............
Moja myśl była odpowiedzią głównie na tą część posta i pisałem o krótszym okresie czasu.
Oczywiście punktem odniesienia dla tej straty 1%-2% jest zawsze wielkość konta ale punktem odniesienia dla twoich decyzji zawsze będzie kontekst emocjonalny w jakich je podejmujesz. W postach twierdziłem że strata nawet kilku % w trakcie wielogodzinnej sesji giełdowej będzie miała mniejsze znaczenie emocjonalne dla tradera niż zaliczenie podobnej w ciągu kilku, kilkunastu minut. Efekt ten jest niezależny od dźwigni bo dotyczy charakterystyki danego rynku. Chodzi tylko i wyłącznie o kumulację emocji.

Oczywiście jeśli ktoś używa dźwigni w nieumiejętny sposób to zwielokratnia i ilość emocji i ich wpływ na możliwe decyzje. To jednak nie ma nic wspólnego z samym lewarem a tylko ze złym mm.

Pozdrawiam
"Unia Europejska uznała apokalipsę 21.12.2012 za niezgodną z dyrektywą Parlamentu Europejskiego."
Deklaracja Niepodległości USA - 1337słów.
Dyrektywa UE o przewozie cukierków karmelkowych 25911 słów

Kefasa
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Kefasa »

Dla zainteresowanych strategią w oparciu o średnie- przecięcie średnich to polecam to forum http://www.forexfactory.com/showthread.php?t=44759

Pozdrawiam!

ArcherWWY
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ArcherWWY »

KEFASA

Odradzam tą strategię. To pewny bankrut. Średnie kroczące nadają się tylko do określania trendu. To podstawa, prawda? A i tak większość ma z tym problem. Ja wykorzystuję MA w banalny sposób. Biorę Zwykłą MA 250 (simple - nie żadną wygładzoną, albo ważoną, bo to bez sensu) Jeśli cena rynku jest powyżej, przyjmuję, że mamy trend wzrostowy, a jeżeli poniżej.... spadkowy.
Proste jak budowa cepa, prawda? Ale działa i to genialnie skutecznie. Dodam tylko że traduję na barach dziennych. Jednak to już mam mniejsze znaczenie.

Kefasa
Stały bywalec
Stały bywalec

Hej

Nieprzeczytany post autor: Kefasa »

Witam,
dzięki za rade... Swego czasu próbowałem grać na samych 5/8 to krzywa kapitałowa wyglądała jak konsola :) W tym momencie mam pewną modyfikacje razem z ichimoku, S/R... jako system
Wyższy tf, Laguarre i czyste AT-analiza trendu... test real, póki co mikro... narazie jestem zadowolony :)

Pozdrawiam!

ODPOWIEDZ