Jeśli lewar "zmienia dynamikę zarabiania/straty" tzn. że masz słaby mm.
Bierzesz longa na 1,3 cena spada, zakładasz że możesz zaryzykować nie więcej niż 60 pips a więc wychodzisz gdy cena osiągnie 1,294. Jeśli lewar sprawia że dla takiego samego ryzyka będziesz musiał wyjść gdy cena będzie wynosiła 1,298 a więc 3-krotnie bliżej niż pierwotnie zakładała to twoja strategia ( czy setup ) to znaczy że miałeś za dużą pozycję.
"Dynamika zarabiania/straty" dla konkretnej strategii i przy ustalonym dla niej mm zależy tylko i wyłącznie od rynku nie dźwigni.
Strategia oparta tylko na średnich.
Zmiennosc akcji i walut jest podobna. Obie grupy wychylają sie dziennie powiedzmy o okolo 1-2% na przemian w obu kierunkach. Ale lewar sprawia ze twoja zmiennosc w ciagu dnia moze zmienic sie 50 razy i dany instrument przy lewarze 1:50 bedzie mial zmiennosc w ciagu dnia 100% a liczac procent skladany to teoretycznie nieskonczenie wiele. Brzmi to zachecajaco a przede wszystkim kusząco, ale jak to sie konczy? Lewar to jest takie jabłko Adama forexu. Akcje w dodatku daja profity wspinajac sie do gory wiec ludzie czesto trzymają stratne akcje latami, przy nastepnej duzej hossie pewnie nawytrwalsi odbija dlatego statstyki w tych dwoch grupach inwestorow wygladaja odmiennie. Tą roznice chyba chcial ci vinci lub ktoś inny, juz mniejsza o to - zobrazowac ale ciagle widze rozmawiamy o czym innym. Nie rozumie tego ostatniego przykladu z systemem. Możliwe ze sie zle zrozumieliśmy.
Moja myśl była odpowiedzią głównie na tą część posta i pisałem o krótszym okresie czasu.VinciPro pisze:.......... Więcej inwestorów zarabia na GPW niż na foreksie bo tam nie ma lewara..............
Oczywiście punktem odniesienia dla tej straty 1%-2% jest zawsze wielkość konta ale punktem odniesienia dla twoich decyzji zawsze będzie kontekst emocjonalny w jakich je podejmujesz. W postach twierdziłem że strata nawet kilku % w trakcie wielogodzinnej sesji giełdowej będzie miała mniejsze znaczenie emocjonalne dla tradera niż zaliczenie podobnej w ciągu kilku, kilkunastu minut. Efekt ten jest niezależny od dźwigni bo dotyczy charakterystyki danego rynku. Chodzi tylko i wyłącznie o kumulację emocji.
Oczywiście jeśli ktoś używa dźwigni w nieumiejętny sposób to zwielokratnia i ilość emocji i ich wpływ na możliwe decyzje. To jednak nie ma nic wspólnego z samym lewarem a tylko ze złym mm.
Pozdrawiam
"Unia Europejska uznała apokalipsę 21.12.2012 za niezgodną z dyrektywą Parlamentu Europejskiego."
Deklaracja Niepodległości USA - 1337słów.
Dyrektywa UE o przewozie cukierków karmelkowych 25911 słów
Deklaracja Niepodległości USA - 1337słów.
Dyrektywa UE o przewozie cukierków karmelkowych 25911 słów
Dla zainteresowanych strategią w oparciu o średnie- przecięcie średnich to polecam to forum http://www.forexfactory.com/showthread.php?t=44759
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
KEFASA
Odradzam tą strategię. To pewny bankrut. Średnie kroczące nadają się tylko do określania trendu. To podstawa, prawda? A i tak większość ma z tym problem. Ja wykorzystuję MA w banalny sposób. Biorę Zwykłą MA 250 (simple - nie żadną wygładzoną, albo ważoną, bo to bez sensu) Jeśli cena rynku jest powyżej, przyjmuję, że mamy trend wzrostowy, a jeżeli poniżej.... spadkowy.
Proste jak budowa cepa, prawda? Ale działa i to genialnie skutecznie. Dodam tylko że traduję na barach dziennych. Jednak to już mam mniejsze znaczenie.
Odradzam tą strategię. To pewny bankrut. Średnie kroczące nadają się tylko do określania trendu. To podstawa, prawda? A i tak większość ma z tym problem. Ja wykorzystuję MA w banalny sposób. Biorę Zwykłą MA 250 (simple - nie żadną wygładzoną, albo ważoną, bo to bez sensu) Jeśli cena rynku jest powyżej, przyjmuję, że mamy trend wzrostowy, a jeżeli poniżej.... spadkowy.
Proste jak budowa cepa, prawda? Ale działa i to genialnie skutecznie. Dodam tylko że traduję na barach dziennych. Jednak to już mam mniejsze znaczenie.
Hej
Witam,
dzięki za rade... Swego czasu próbowałem grać na samych 5/8 to krzywa kapitałowa wyglądała jak konsola
W tym momencie mam pewną modyfikacje razem z ichimoku, S/R... jako system
Wyższy tf, Laguarre i czyste AT-analiza trendu... test real, póki co mikro... narazie jestem zadowolony
Pozdrawiam!
dzięki za rade... Swego czasu próbowałem grać na samych 5/8 to krzywa kapitałowa wyglądała jak konsola

Wyższy tf, Laguarre i czyste AT-analiza trendu... test real, póki co mikro... narazie jestem zadowolony

Pozdrawiam!