MaRCHeW pisze:przecież Forex to nie konkurs równych szans. Tu się zarabia pieniądze i tak jak wszędzie, ten kto ma lepsze narzędzia zarabia ich przeważnie więcej.
Jeśli dobrze rozumiem, to nie dyskutujemy tu o rynku forex jako takim, tylko o konkursie. Co do rynków w ogóle, to mogę się zgodzić - im lepsze narzędzia, tym potencjalnie można osiągnąć większą przewagę a przez to lepsze wyniki. Podkreślam
potencjalnie, bo moim zdaniem wszystko czego potrzeba do skutecznego tradingu tak naprawdę znajduje się przede wszystkim w głowie. Jeśli Pan akurat stawia na narzędzia (jak zapewne również wiele innych osób) to nie ma żadnych przeszkód, aby dzięki nim zarabiać na rynku prawdziwe pieniądze - poza tym konkursem.
W konkursie jest inaczej, bo oprócz pieniędzy na rynku forex, walczymy o nagrody. I my jako organizator konkursu jesteśmy wobec uczestników zobowiązani do zapewnienia wszystkim równych szans - tam gdzie jest to od nas zależne, a zatem na etapie ustalania zasad rywalizacji oraz szczegółowego ich egzekwowania. I myślę że to akurat stanowi przewagę naszego konkursu.
Powyższa zasada wobec uczciwej rywalizacji między ludźmi jest przecież powszechnie przyjęta i stosowana. Jeśli przykładowo chciałby Pan biegać na 100m sprintem poniżej 9 sekund tylko dla samego siebie - mógłby Pan używać do tego wszelkich środków, łykać dowolne tabletki, pić dowolne płyny, cokolwiek. Ale jeśli chciałby Pan to samo zrobić na bieżni olimpijskiej, przy okazji zgaraniąc medal i zapisując się w historii to organizator olimpiady dokładnie sprawdzi czy np. te tabletki nie zachwiały równowagi szans.
MaRCHeW pisze:W konkursie mają wygrać najlepsi na FX. Jeżeli ktoś to zrobi grając na "czystym MT4" to ok, ale uważam, że swoim podejściem do konkursu mocno ograniczacie sobie liczbę uczestników.
Przede wszystkim nie kupuję argumentu, że dobry, skuteczny na rynku FX trader po wyłączeniu dodatkowych narzędzi, z których na co dzień korzysta, staje się na rynku bezbronny jak niemowlę. A nawet jeśli tak jest, to znaczy że jest on w mniejszym stopniu traderem, a w większym traderem-programistą (nie sięgając po ogólnie przyjęte obce określenia zjawiska). Jak już napisałem, akurat ten konkurs nie jest przeznaczony dla programistów.
Konkurs dla programistów, pozostaje kwestią otwartą - w szczególności istnieje pytanie o formułę, w jakim miałby zostać zrealizowany.
Esco pisze:Czy nie widzi pan w tych zdaniach sprzeczności?
Nie, bo większość uczestników naszego konkursu, jak również większość traderów na rynku FX nie stosuje EA generujących sygnały transakcyjne, czyli programów w 100% automatyzujących handel, zawierających algorytm decyzyjny.
SLAW pisze:ponawiam ktoś na konkursie kliknął tyle raz ? w jakim celu ?
Nie, to akurat nie jest statystyka konkursowa:) W ten sposób został zmierzony nieoficjalny rekord świata w dwukliku myszką. Myślę że im bliżej konkursu, tym bardziej postaramy się ten temat rozwinąć.
Chociaż, z przymrużeniem oka, można próbować tę liczbę rozpatrywać w kontekście tego pytania
MaRCHeW pisze:Niech mi Pan powie w jaki sposób na platformie MT4 mam złożyć w jednech chwili 5 lub więcej zleceń oczekujących co np. 3 pipsy odległości od siebie?