s_zadora pisze:green7 napisał:
Co widać było choćby po tym co opowiadał zwycięzca kategorii automatów twierdzący, że grał automatami - choć nie ma pojęcia o ich tworzeniu
To Pana, moim zdaniem krzywdząca ocena, co więcej nie poparta żadnymi argumentami. Moim zdaniem tworzenie automatu (jako projektowanie założeń - praca czysto analityczna i "traderska") oraz tworzenie automatu (jako kodowanie MQL4 czy cokolwiek innego - praca czysto programistyczna) to dwie odrębne sprawy i mogą bez siebie istnieć, czyli nie musi tego robić ta sama osoba.
Ależ owszem poparta argumentami. Byłem na wręczeniu nagród, słyszałem jak zwycięzca się wypowiadał, rozmawiałem z nim. Nie miał pojęcia o pisaniu automatów - ok, ma Pan rację nie musi sam ich pisać. Ale to co opowiadał o testowaniu to również sorry za określenie - wierutne bzdury i spojrzenie totalnego laika. Każdy kto "siedzi w temacie" wie, że sposób działania o którym on opowiada to dostosowanie automatu do historii. To nie zadziała bo nie ma prawa. Również używając EA o kodzie dostępnym w sieci (a o takich wspominał) trzeba mieć choć jakie-takie pojęcie o programowaniu. By sprawdzić jak robot działa, jakie pozycje otwiera, jak się broni przed spadkami itd. Zwykle nie obejdzie się bez jakiejś modyfikacji: choćby zarządzanie kapitałem (co w konkursach ma spore znaczenie). Trzeba więc jednak jakieś pojęcie mieć w przeciwnym wypadku jest tak jakbyśmy chcieli prowadzić auto z zawiązanymi oczami ruchliwą autostradą. Pewnie: może się udać, ale szanse marne ....
Pomijam już to, że w wypowiedzi publicznej popełniał straszne gafy (choćby na temat wielkości lotów jakie otwierał), można to złożyć na karb nerwów spowodowanych publicznym wystąpieniem. Ale proszę mi wierzyć: w rozmowie w kuluarach nie szło mu lepiej, po chwili rozmowy wywnioskowaliśmy (było parę osób z forum), że chyba pojęcie "lot" jest mu cokolwiek niezbyt dobrze znane, a gdzie tam do bardziej zaawansowanych tematów związanych z automatami.
Nie mam tu na celu deprecjonowanie tego kolegi - wszak wygrał a zwycięzców się nie sądzi. Ale jako, że zajmuje się automatami liczyłem na to, że konkurs automatów wygra ktoś z kim można na ten temat porozmawiać. Wymienić poglądy, idee, podyskutować o pomysłach zrealizowanych i planowanych, o sukcesach i porażkach związanych z automatami. Tu niestety ja (i nie tylko ja) srodze się zawiodłem.
s_zadora pisze: Chodzi o równe szanse dla każdego Uczestnika. Z tego samego powodu bardzo też dbamy o przestrzeganie zasad konkursu przez Uczestników, mimo że w grę wchodzą relatywnie niewielkie pieniądze. Tylko w takim wypadku jakikolwiek konkurs czy rywalizacja ma naszym zdaniem sens. I trudno się nie zgodzić z jedną z wcześniejszych wypowiedzi:
Równe szanse ... ale to trochę utopia. Nie ma równych szans - ten ma większe bo nie chodzi do pracy i może siedzieć cały dzień przy komputerze a tamten nie. Ten jest zawodowym traderem przesiedział lata przed wykresami a drugi początkującym który dopiero "rozkminia" linie trendu. Itd...
Myśli Pan, że wyłączenie automatów te szanse znacząco wyrównuje ?
Z jakiego powodu: z tego że nie można używać EA czy, że nie można używać skryptów ?
Ink. pisze:A to są jakieś wiarygodne dane czy tak sobie napisałeś 90% żeby było kontrowersyjnie?
Nie ma takich danych. Ale myślę, że zaniżyłem wynik i grających automatami było jeszcze mniej niż 10%. Podobnie jak tu na forum.
Ink. pisze:Co rozumiesz przez obcięcie sobie ręki?,moim zdaniem kliknięcie f9 + myszką zamiast sama myszką ciężko nazwać obcięciem ręki i każdy handlujący manualnie jest bez większego trudu zrezygnować z tej wygody na czas konkursu
Samo klikanie dla otwierania zlecenia to mały problem (choć zobacz ile osób używa Lutkom VOD). Ważniejsze są rzeczy jak np. trailingowanie pozycji, czy wcześniejsze jej zamykanie "w razie w".
Ink. pisze:1. więcej osob zrezygnowało by z udziału w konkursie za realną kase gdyby wiedzieli że konkurują z automatami grającymi 24h niż przybyło by potencjalnych uczestników grających tylko EA,
2, granie EA ma dużo większa przewaga bo gra 24h czego człowiek normalny nie jest w stanie zrobić co powoduje naturalną dysproporcje szans
Stanowczo przeceniasz możliwości automatów. Świadczą o tym choćby wyniki z zeszłego roku: w rankingu automatów stopa zwrotu była 3 razy niższa niż w rankingu generalnym. Choć pewnie trochę spowodowała to też niższa nagroda ....