BossaFX - III edycja konkursu

Informacje na temat wszelkiego rodzaju konkursów Forex'owych.
ODPOWIEDZ

Czy weźmiesz udział w konkursie Bossa?

tak - wiem,że wygram..widze te wywiady ze mną..flesze
22
25%
tak - wierze,że wygram..
4
5%
tak - wiem,że nie wygram (konkurs jest ustawiony)
4
5%
tak - będę grał spokojnie po swojemu
14
16%
tak - tylko dla ksiązki
7
8%
nie - wierze,że mam szansę wygrać
1
1%
nie - wiem,że nie wygram
6
7%
nie - nie mam na depo
16
18%
nie - nie bo i tak zostane dostawca płynności
13
15%

Liczba głosów: 87

Awatar użytkownika
Pierz Andrzej
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: Pierz Andrzej »

overall pisze:Ja was nie rozumiem, warunki są jakie są, ktos daje ci mozliwosc wygrania nagrod a wy jeszcze narzekacie. nie ma automatów i tyle. Malo jest innych konkursow? Nikt wam nie każe brac udzialu akurat w tym.
Konkurs dla brokera jest rodzajem rekalmy , jak "drzwi otwarte" w salonie samochodwym ;) i rozumie ze kolega by nie narzekal gdyby przyszedl do salonu Lexus`a a dostal do jazdy probnej Fiata 126p ;)

green7
Maniak
Maniak

Post autor: green7 »

s_zadora pisze:. Ranking automatów był pewnym eksperymentem, który Państwo oceniliście negatywnie.
Oczywiście, że oceniliśmy negatywnie a dlaczego ?
- bo zrobiliście kategorię główną gdzie nie można było używać EA i skryptów
- oraz ranking "automatów", w którym działały EA i skrypty.

Wszyscy więc którzy chcieli skorzystać z jakiś skryptów - a zapewne większość inwestujących dłużej używa wielu skryptów - mieli więc do wyboru:
- "obciąć sobie rękę" - bo pewnie tak się czuli wyłączywszy narzędzia do których przywykli - i startować w rankingu głównym
- albo startować "jako automaty"

Efekt był taki, że w rankingu "automatów" pewnie 90% grających to byli ludzie używający skryptów a nie automatów. Co widać było choćby po tym co opowiadał zwycięzca kategorii automatów twierdzący, że grał automatami - choć nie ma pojęcia o ich tworzeniu. Delikatnie rzecz ujmując jego twierdzenia były cokolwiek kontrowersyjne ....

Takie postępowanie nie bardzo ma sens: skoro platforma nie umożliwia odseparowania automatów od "nie automatów" to stworzona kategoria była fikcyjna.

Również pozbawione jest sensu dawanie ludziom na co dzień możliwości używania skryptów i EA a w konkursie wyłączanie jej.
Nie wiem: boicie się tych automatów czy co ? I jak to jest, że boicie się ich tylko gdy jest konkurs ?

Jak widać wychodzi na to, że i w tym roku krytyki nie unikniecie - taka karma :)

Na koniec pytanie: o co chodzi z tymi 172 kliknięciami w 10 sekund ?
Green
Obrazek
Obrazek

overall

Post autor: overall »

Pierz Andrzej pisze:Konkurs dla brokera jest rodzajem rekalmy , jak "drzwi otwarte" w salonie samochodwym i rozumie ze kolega by nie narzekal gdyby przyszedl do salonu Lexus`a a odstal do jazdy probnej Fiata 126p

kiepskie porownanie, ale jesli juz idziemy tym tropem to bylo by raczej tak:

idziesz do salonu lexusa, jest tam konkurs w ktorym mozna wygrac auto. konkurs to wyscig, trasa 10km, bierze udzial 100 osob, kto szybciej przejedzie tor ten zgarnia auto. kazdy ze 100 uczestnikow dostaje lexusa z tym, ze akurat ten dealer ma jakies trefne modele, no coz, ludzie zaczynaja narzekac ale przeciez kazdy ma rowne szanse wiec biora udzial w owym wyscigu, ktos tam wygrywa.... itd.

lexusem od tego dealera przykladowo nie mozesz tak ostro wchodzic w zakrety jak modelem z salonu w wąchocku.... no ale coz, salon w wachacku nie organizuje konkursu ale za to mozesz sobie kupic takie autko za np 300 tys, a w tym trefnym salonie z konkursem mozesz go np wygrac....

reklama reklamą, ale kazdy sam stwierdzi czy warto tu zostac czy zmienic salon/broka.... to nic nie kosztuje....

Awatar użytkownika
s_zadora
Pasjonat
Pasjonat

Post autor: s_zadora »

green7 pisze:Co widać było choćby po tym co opowiadał zwycięzca kategorii automatów twierdzący, że grał automatami - choć nie ma pojęcia o ich tworzeniu
To Pana, moim zdaniem krzywdząca ocena, co więcej nie poparta żadnymi argumentami. Moim zdaniem tworzenie automatu (jako projektowanie założeń - praca czysto analityczna i "traderska") oraz tworzenie automatu (jako kodowanie MQL4 czy cokolwiek innego - praca czysto programistyczna) to dwie odrębne sprawy i mogą bez siebie istnieć, czyli nie musi tego robić ta sama osoba. Co więcej - z postów na tym forum jednoznacznie wynika że większość osób wykorzystujących różnego rodzaju automaty ich nie pisze, nawet jeśli są autorami koncepcji handlu. Z mojego osobistego doświadczenia współpracy z Klientami wynika dokładnie to samo. I moim zdaniem nie ma w tym nic złego.
Niezależnie od tego, co złego w takim podejściu widzi Pan, to opinię na temat zwycięzców edycji 2011 każdy może sobie wyrobić sam:
http://www.youtube.com/playlist?list=PL ... ature=plcp
green7 pisze:Nie wiem: boicie się tych automatów czy co ? I jak to jest, że boicie się ich tylko gdy jest konkurs ?
Tak, pomimo tego że na FX zrobiliśmy w kierunku popularyzacji automatów już dużo więcej niż wszyscy pozostali polscy brokerzy dotychczas razem wzięci (przykłady w poprzednim poście) a na GPW z bossaAPI jesteśmy jedyni na rynku to automatów nadal się boimy... I akurat w konkursach, gdzie limitujemy depozyty a handel odbywa się na mikrolotach. :)
Mówiąc poważnie, o tym dlaczego automatów nie ma akurat w konkursie - wyjaśniałem nie raz w ciągu ostatnich 3 lat. Chodzi o równe szanse dla każdego Uczestnika. Z tego samego powodu bardzo też dbamy o przestrzeganie zasad konkursu przez Uczestników, mimo że w grę wchodzą relatywnie niewielkie pieniądze. Tylko w takim wypadku jakikolwiek konkurs czy rywalizacja ma naszym zdaniem sens. I trudno się nie zgodzić z jedną z wcześniejszych wypowiedzi:
stef pisze:W zeszłej edycji udało mi się "wyszarpać" ipada, który za rok czy dwa będzie śmieciem a dyplomik będzie wisiał aż do emeryturki:)
To pewna metafora i uproszczenie, ale chyba rzeczywiście jest tak, że w prawdziwej i uczciwej rywalizacji ludzie znajdują sens także pozafinansowy. Dopóki tak będzie, będzie sens organizowania konkursów, bo będą uczestnicy.
green7 pisze:Jak widać wychodzi na to, że i w tym roku krytyki nie unikniecie - taka karma
A to jest sedno sprawy - całkiem swoją drogą. Jako sprzedawca mogę się tylko pocieszać jedną z teorii sprzedażowych, z którą się zgadzam a która mówi że dopóki Klient ma wątpliwości, dopóty wiesz, że jest zainteresowany :)
Pozdrawiam,
Sebastian Zadora
DM BOŚ

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Post autor: Ink. »

green7 pisze:Efekt był taki, że w rankingu "automatów" pewnie 90% grających to byli ludzie używający skryptów a nie automatów
A to są jakieś wiarygodne dane czy tak sobie napisałeś 90% żeby było kontrowersyjnie?

green7 pisze:obciąć sobie rękę" - bo pewnie tak się czuli wyłączywszy narzędzia do których przywykli - i startować w rankingu głównym
Co rozumiesz przez obcięcie sobie ręki?,moim zdaniem kliknięcie f9 + myszką zamiast sama myszką ciężko nazwać obcięciem ręki i każdy handlujący manualnie jest bez większego trudu zrezygnować z tej wygody na czas konkursu

Dla mnie wyłączenie automatów z rozgrywki jest oczywistym rozwiązaniem z 3 powodów
1. więcej osob zrezygnowało by z udziału w konkursie za realną kase gdyby wiedzieli że konkurują z automatami grającymi 24h niż przybyło by potencjalnych uczestników grających tylko EA,
2, granie EA ma dużo większa przewaga bo gra 24h czego człowiek normalny nie jest w stanie zrobić co powoduje naturalną dysproporcje szans
3. konkurs ma odegrać role reklamy i promocji a ludzie handlujący EA są już starymi wyjadaczami FX, nowy potencjalny klient gra przede wszystkim manualnie i on jest grupa docelową tego konkursu

Naprawdę jest sporo konkursów gdzie możecie popisywać sie swoim EA, bo podejrzewam że tylko o to chodzi a nie o nagrody gdzie okazało sie że 20k chf to zdecydowanie za malo żeby w ogole odpalac EA

Awatar użytkownika
Jarpen
Gaduła
Gaduła

Post autor: Jarpen »

moim zdaniem dobrze ze nie ma automatów w rankingu generalnym, swoja droga jesli bylaby dla nich osobna kateogria to powinniscie akceptowac tylko trejdy z automatu a nie z reki, bo inaczej jest to bez sensu.
Success lies on the far side of failure

Awatar użytkownika
mikolaj2
Gaduła
Gaduła

Post autor: mikolaj2 »

Jarpen pisze: trejdy z automatu a nie z reki, bo inaczej jest to bez sensu.
Nie ma możliwości sprawdzenia czy zlecenie składane jest "z ręki" za pomocą skryptu czy też otwierane przez EA

Na marginesie pragnę zauważyć, że stopa zwrotu w rankingu EA była zdecydowanie mniejsza niż w rankingu manualnym :-)

green7
Maniak
Maniak

Post autor: green7 »

s_zadora pisze:green7 napisał:
Co widać było choćby po tym co opowiadał zwycięzca kategorii automatów twierdzący, że grał automatami - choć nie ma pojęcia o ich tworzeniu

To Pana, moim zdaniem krzywdząca ocena, co więcej nie poparta żadnymi argumentami. Moim zdaniem tworzenie automatu (jako projektowanie założeń - praca czysto analityczna i "traderska") oraz tworzenie automatu (jako kodowanie MQL4 czy cokolwiek innego - praca czysto programistyczna) to dwie odrębne sprawy i mogą bez siebie istnieć, czyli nie musi tego robić ta sama osoba.
Ależ owszem poparta argumentami. Byłem na wręczeniu nagród, słyszałem jak zwycięzca się wypowiadał, rozmawiałem z nim. Nie miał pojęcia o pisaniu automatów - ok, ma Pan rację nie musi sam ich pisać. Ale to co opowiadał o testowaniu to również sorry za określenie - wierutne bzdury i spojrzenie totalnego laika. Każdy kto "siedzi w temacie" wie, że sposób działania o którym on opowiada to dostosowanie automatu do historii. To nie zadziała bo nie ma prawa. Również używając EA o kodzie dostępnym w sieci (a o takich wspominał) trzeba mieć choć jakie-takie pojęcie o programowaniu. By sprawdzić jak robot działa, jakie pozycje otwiera, jak się broni przed spadkami itd. Zwykle nie obejdzie się bez jakiejś modyfikacji: choćby zarządzanie kapitałem (co w konkursach ma spore znaczenie). Trzeba więc jednak jakieś pojęcie mieć w przeciwnym wypadku jest tak jakbyśmy chcieli prowadzić auto z zawiązanymi oczami ruchliwą autostradą. Pewnie: może się udać, ale szanse marne ....

Pomijam już to, że w wypowiedzi publicznej popełniał straszne gafy (choćby na temat wielkości lotów jakie otwierał), można to złożyć na karb nerwów spowodowanych publicznym wystąpieniem. Ale proszę mi wierzyć: w rozmowie w kuluarach nie szło mu lepiej, po chwili rozmowy wywnioskowaliśmy (było parę osób z forum), że chyba pojęcie "lot" jest mu cokolwiek niezbyt dobrze znane, a gdzie tam do bardziej zaawansowanych tematów związanych z automatami.

Nie mam tu na celu deprecjonowanie tego kolegi - wszak wygrał a zwycięzców się nie sądzi. Ale jako, że zajmuje się automatami liczyłem na to, że konkurs automatów wygra ktoś z kim można na ten temat porozmawiać. Wymienić poglądy, idee, podyskutować o pomysłach zrealizowanych i planowanych, o sukcesach i porażkach związanych z automatami. Tu niestety ja (i nie tylko ja) srodze się zawiodłem.
s_zadora pisze: Chodzi o równe szanse dla każdego Uczestnika. Z tego samego powodu bardzo też dbamy o przestrzeganie zasad konkursu przez Uczestników, mimo że w grę wchodzą relatywnie niewielkie pieniądze. Tylko w takim wypadku jakikolwiek konkurs czy rywalizacja ma naszym zdaniem sens. I trudno się nie zgodzić z jedną z wcześniejszych wypowiedzi:
Równe szanse ... ale to trochę utopia. Nie ma równych szans - ten ma większe bo nie chodzi do pracy i może siedzieć cały dzień przy komputerze a tamten nie. Ten jest zawodowym traderem przesiedział lata przed wykresami a drugi początkującym który dopiero "rozkminia" linie trendu. Itd...
Myśli Pan, że wyłączenie automatów te szanse znacząco wyrównuje ?
Z jakiego powodu: z tego że nie można używać EA czy, że nie można używać skryptów ?
Ink. pisze:A to są jakieś wiarygodne dane czy tak sobie napisałeś 90% żeby było kontrowersyjnie?
Nie ma takich danych. Ale myślę, że zaniżyłem wynik i grających automatami było jeszcze mniej niż 10%. Podobnie jak tu na forum.
Ink. pisze:Co rozumiesz przez obcięcie sobie ręki?,moim zdaniem kliknięcie f9 + myszką zamiast sama myszką ciężko nazwać obcięciem ręki i każdy handlujący manualnie jest bez większego trudu zrezygnować z tej wygody na czas konkursu
Samo klikanie dla otwierania zlecenia to mały problem (choć zobacz ile osób używa Lutkom VOD). Ważniejsze są rzeczy jak np. trailingowanie pozycji, czy wcześniejsze jej zamykanie "w razie w".
Ink. pisze:1. więcej osob zrezygnowało by z udziału w konkursie za realną kase gdyby wiedzieli że konkurują z automatami grającymi 24h niż przybyło by potencjalnych uczestników grających tylko EA,
2, granie EA ma dużo większa przewaga bo gra 24h czego człowiek normalny nie jest w stanie zrobić co powoduje naturalną dysproporcje szans
Stanowczo przeceniasz możliwości automatów. Świadczą o tym choćby wyniki z zeszłego roku: w rankingu automatów stopa zwrotu była 3 razy niższa niż w rankingu generalnym. Choć pewnie trochę spowodowała to też niższa nagroda ....
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat
Pasjonat

Post autor: jasonbourne »

Ink. pisze:3. konkurs ma odegrać role reklamy i promocji a ludzie handlujący EA są już starymi wyjadaczami FX, nowy potencjalny klient gra przede wszystkim manualnie i on jest grupa docelową tego konkursu
Ha, ha, ciekawa teoria, ale być może rzeczywiście tak jest.
Ink. pisze:2, granie EA ma dużo większa przewaga bo gra 24h czego człowiek normalny nie jest w stanie zrobić co powoduje naturalną dysproporcje szans
No niby tak, ale w sumie nie do końca, zasadniczo oddzielny ranking dla automatów jest na pewno dość kontrowersyjny, ale żeby aż takie emocje i dyskusje? Wydawać by się mogło, że inwestuje się, niezależnie czy ręcznie czy automatycznie, głównie po to, żeby zarabiać, a nie wygrywać konkursy, który mogą być co najwyżej ciekawostką, tym bardziej, że wynik w tak krótkim okresie gry jest zawsze dość przypadkowy, a zwycięzca, nie odbierając nikomu splendoru, mimo wszystko jest w pewnym sensie bardziej szczęściarzem niż supergraczem.:)

Czyżby chwilowy blask chwały "Tak, wygrałem konkurs, i to nie jakiś dla EA, ale główny" był dla niektórych większą wartością niż konkretne pieniądze? W zeszłym za wygranie EA było chyba 25 000 CHF, starczy na Astrę, więc w sumie o co chodzi? Nie rozumiem.
Zapraszam do czytania moich artykułów "Jak zarabiać co najmniej 100% rocznie na rynku Forex" na portalu Comparic.pl

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Pasjonat
Pasjonat

Post autor: MaRCHeW »

Witam.
s_zadora pisze:
MaRCHeW pisze:w tamtym roku można było zrozumieć wyłączenie możliwości składania zleceń przez skrypty. W tym roku to trochę dziwne
Tego dwugłosu nie rozumiem. Po prostu nasz główny konkurs nigdy nie był przeznaczony dla programistów, podobnie jak nie jest przeznaczony dla osób inwestujących w realne złoto lub kupujących waluty w kantorach. Ranking automatów był pewnym eksperymentem, który Państwo oceniliście negatywnie.
Panie Sebastianie ale przecież Forex to nie konkurs równych szans. Tu się zarabia pieniądze i tak jak wszędzie, ten kto ma lepsze narzędzia zarabia ich przeważnie więcej.
Niech mi Pan powie w jaki sposób na platformie MT4 mam złożyć w jednech chwili 5 lub więcej zleceń oczekujących co np. 3 pipsy odległości od siebie?
Robiąc to ręcznie będzie to trwało bardzo długo. Skrypt załatwia to w jednym kliknięciem.

Weźcie pod uwagę, że MT4 jest bardzo ograniczony. Ludzie używają do tradingu różnych narzędzi by sobie go ułatwić. Jeżeli ktoś lubi się katować tradując na "gołym" MT4 to ja to szanuję, ale uszanujcie też podejście do tradingu innych traderów.
Wberw temu co Pan mówi, skryptów i EA (nie automatów ale narzedzi wspomagających trading) używa bardzo wiele osób - nie tylko programiści.
Dla nich trading na MT4 bez tych narzędzi poprostu mija się z celem.

W tamtym roku faktycznie w konkursie automatów więcej było "półautomatów", także niepotrzebnie ograniczacie się w tym roku.

W konkursie mają wygrać najlepsi na FX. Jeżeli ktoś to zrobi grając na "czystym MT4" to ok, ale uważam, że swoim podejściem do konkursu mocno ograniczacie sobie liczbę uczestników.

Pozdrawiam
Karol Marchewka

ODPOWIEDZ