Price Action w praktyce - Strategia Intraday + Longterm

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.

Czy podoba Ci się mój dziennik?

Tak
405
95%
Nie
21
5%

Liczba głosów: 426

Awatar użytkownika
Fx-Kris
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Fx-Kris »

Akhh pisze:Wirus napisał:
Kris, a propos EUR/JPY. Zakładasz możliwy spadek i wejście po odbiciu; dlaczego więc nie wchodzisz teraz w sell, skoro jest do wzięcia ponad 100 pipsów? Czy odbicie jest bardziej prawdopodobne (bezpieczniejsze wejście) niż ten spadek? Spadnie albo nie spadnie, ale jak spadnie, to prawie na pewno się odbije? Wink

Odpowiem może za Krisa Wink

Wcale nie jest pewny, że spadnie (a co ważniejsze nie wiadomo z jakiego poziomu co jest kluczową kwestią)

Punkt zaznaczony przez Krisa jest punktem, w którym jest bardzo prawdopodobne odbicie, co zwiększa nasze szanse - oraz obniża SL.

Wchodzenie teraz, nawet sądząc, że spadnie powoduje, że raz - nie wiemy z w jakim punkcie mielibyśmy wchodzić (czyli wypadałoby dać SL powyżej maxa - czyli dość dużego), 2 szanse nie są po naszej stronie.
Akhh dziękuję.
Wirus dokładnie tak jak napisał Akhh
Staram się wyszukiwać miejsca gdzie mamy większe szanse na powodzenie. Oczywiście równie dobrze cena może tam nie dotrzeć i wtedy nie gramy. Cierpliwość i oczekiwanie.
Zapraszam do mojego dziennika który prowadzę na fx-forum

Awatar użytkownika
Fesiek
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Fesiek »

Fast Stone Capture
ech...

Awatar użytkownika
Fx-Kris
Gaduła
Gaduła

Fesiek pisze:Sory Kris, że zapożyczyłem od Ciebie program do rysowania. Jest świetny, łatwo go było znaleźć w sieci. Wink
Program nie jest mój :) używajcie go, a Wasze screeny będą czytelne. Zawsze można coś opisać i jest lepiej.
Program FastStone Capture jest łatwy w obsłudze wszystko szybko się w nim robi. Próbowałem wiele z nich i poddałem się, a ten śmiga. Wersja darmowa ma problemy z literą "ą" jak piszemy i chcemy użyć litery "ą" znika cały tekst. Nie wiem dlaczego tak się dzieje. Wersja płatna jest już ok.

Dodano po 4 minutach:

Obserwujcie EUR USD na H4 czy będzie fałszywe wybicie. Z H1 wygląda na restest po wybiciu LT niby można grać longa ale ryzykowne.

Obrazek

Dodano po 1 minutach:

USD CAD poleciał w dół nie liczyłbym na ten setup w dniu dzisiejszym.

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

Czyli wejście na każdej górce - z TP na dolnej zielonej linii (30 pipsów) lub na fioletowej (40 pipsów) - byłoby zbyt ryzykowne?

Obrazek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Fx-Kris
Gaduła
Gaduła

Ciekawa sytuacja na NZD USD z tego miejsca może nastąpić silne odbicie short.

Obrazek

Dodano po 3 minutach:

Wirus pisze:Czyli wejście na każdej górce - z TP na dolnej zielonej linii (30 pipsów) lub na fioletowej (40 pipsów) - byłoby zbyt ryzykowne?
Na EUR JPY konserwatywnie można grać longi. Shorty to zagrania kontrtrendowe w obecnej sytuacji na intraday.

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Fx-Kris pisze:Na EUR JPY konserwatywnie można grać longi. Shorty to zagrania kontrtrendowe w obecnej sytuacji na intraday.
No właśnie, większość z nas ma problem z określeniem trendu... kiedy przyjąć trend, kiedy korektę? Kiedy trend się odwraca? Jak Ty sobie z tym radzisz?

Obrazek

Obrazek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Fx-Kris
Gaduła
Gaduła

Właśnie odwieczny problem gdzie jest TREND i jak go postrzegać.

Proponuję następujące rozwiązanie

Ponieważ najważniejsze są podstawy czyli jaki mamy trend, S/R, LT i formacje świecowe, oraz decyzja grać S czy L.
Jeśli nie posiadamy takich danych żadna technika nie będzie dobra, ponieważ popełniamy błędy już na samym początku i jesteśmy skazani na porażkę.

Trudno to wszystko opisać z dodatkową interpretacją. Proponuję dajcie znać na Obrazekco sprawia Wam największe problemy.

Jeśli zbierze się kilka osób to zrobię grupę na skype i wszyscy będą mogli zadawać pytania, a ja na nie odpowiem. Omówimy to i wtedy zapewne wszyscy będziemy podążali w tym samym kierunku. Jeśli będzie taka potrzeba to możliwe, że przedstawię to Wam na wykresie za pomocą współdzielenia ekranu tylko tam są jakieś ograniczenia co do ilości osób.

Z pewnością takie rozwiązanie będzie szybsze i łatwiejsze niż pisanie cały czas, że ktoś gra kontrtrend
:wink:

Dodano po 5 minutach:
Wirus pisze:No właśnie, większość z nas ma problem z określeniem trendu... kiedy przyjąć trend, kiedy korektę? Kiedy trend się odwraca? Jak Ty sobie z tym radzisz?
Wirus radzę sobie z tym w prosty sposób. Rysuję LT i trzymam się TF wiodącego.

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Fx-Kris pisze:Wirus radzę sobie z tym w prosty sposób. Rysuję LT i trzymam się TF wiodącego.
A kiedy przyjmujesz, że trend się zmienił?

Awatar użytkownika
Fx-Kris
Gaduła
Gaduła

Do zmiany trendu potrzeba potwierdzoną formację 1-2-3 lub 2 swingi. Oczywiście musi nastąpić przebicie LT.
Ewentualnie oceniasz to po swingach wzrostowy robi HH i LH a spadkowy po LL i HL

Awatar użytkownika
Fesiek
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Fesiek »

Fx-Kris pisze: zrobię grupę na skype i wszyscy będą mogli zadawać pytania
Myślę, że to jest najlepsze rozwiązanie. Mam kilka pytań, jeśli byś na nie odpowiedział rozwiązał byś mój odwieczny problem.
ech...

ODPOWIEDZ