Strategia oparta tylko na średnich.

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
Microbi
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Microbi »

Vinci, 1000, 5000 , 20000, 200 , depo nie ma nic do zarabiania, jak potrafisz to i z 500 zł raz dwa na loty się wejdzie, liczy się plan, plan, konsekwencja. Szkoląc powinieneś to wiedzieć. Co do lewara, lewar nie wykańcza, wręcz przeciwnie, jest dobrodziejstwem tradera, wykańcza głupota i gra na pałę.

VinciPro
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: VinciPro »

Cadermo, jak Ty wszystko ładnie sobie dopowiadasz i przedłużasz :) Drugi raz nie chce mi się pisać, ale Twoje posty już wszyscy czytają z przymrużeniem oka.

Microbi, masz jak najbardziej rację, ale powtórzę to o co mówiłem o statystykach. Więcej inwestorów zarabia na GPW niż na foreksie bo tam nie ma lewara i jeśli ktoś, tak jak mówisz, trzyma się planu, to lewar jest zbawieniem bo faktycznie z groszy można zrobić niezłą kasę. Ale niestety większość wykańcza chciwość, tutaj transakcje zamyka MC, a akcje możesz trzymać w nieskończoność. Wiele było przypadków że kasowane były konta bo kilkadziesiąt tysięcy przez zbyt mocne obciążenie, ale to jest tak jak mówisz, gra na pałę.
Uniwersytet Spekulacji - szkolenia GPW i FX

Awatar użytkownika
Mustafa
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mustafa »

krystian74 pisze:A teraz zastanów się co się będzie działo z nimi w konsoli - przez jakieś 80% czasu rynek konsoliduje.
Mustafa !!
Jakoś nie widzę konsoli 80% na M1 wytłumacz mi czym się sugerujesz pisząc takie bzdury. Jeżeli wytłumaczysz to sensownie może przyznam rację. A moja rycina którą zapodałem tyczy się tego TF-a

Dodano po 1 godzinach 17 minutach:

taka moja koncepcja oparta na średnich które stosuję od paru miesięcy
Ten wykres obejmuje jakieś 60 min a doba trwa 24h ale jedno należy przyznać kolory masz coraz lepsze i zapewne idzie to w parze z wynikami.
Nie chodzi o to czy masz rację czy nie, tylko o to, co robisz kiedy masz rację lub jak się zachowujesz jeżeli racji nie masz.

Awatar użytkownika
RoLudlum
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: RoLudlum »

VinciPro pisze:.......... Więcej inwestorów zarabia na GPW niż na foreksie bo tam nie ma lewara..............
To jest jedyna różnica? Oczywiście nie, więc taki związek wypadałoby udowodnić. Zaryzykuję stwierdzenie że nie chodzi tu o lewar a o zmienność i nie samą zmienność instrumentu ale spadki i wzrost wartości konta ( to pewnie jeden z powódów dla których większość traktuje foreks jak hazard ). Łatwiej przetrawić stratę nawet 2%-3% wartości konta w ciągu całej sesji, niż 1% w ciągu kilku minut.

Na GPW masz czas aby przemyśleć sytuację na rynku zdecydować czy pozbywasz się teraz pozycji i wejdziesz po lepszej cenie, itd daje to poczucie kontroli nad sytuacją. Kilkudziesiącio pipsowe ruchy w ciągu kilku-kilkunastu minut na foreksie to norma, większość podejmuje decyzje będąc nieprzygotowana do takiego obciążenia więc w takich sytuacjach ma wrażenie że traci władzę, inicjatywę a to tylko pogłębia problemy
"Unia Europejska uznała apokalipsę 21.12.2012 za niezgodną z dyrektywą Parlamentu Europejskiego."
Deklaracja Niepodległości USA - 1337słów.
Dyrektywa UE o przewozie cukierków karmelkowych 25911 słów

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

RoLudlum na FX cena kursu podczas sesji też zmienia sie o max 2/3 %, nawet bym zaryzykował stwierdzenie że GPW ma zdecydowanie większą zmienność dzienną niż FX :)

Awatar użytkownika
RoLudlum
Pasjonat
Pasjonat

Ink. dlatego pisałem że nie chodzi o "samą zmienność instrumentu ale spadki i wzrost wartości konta" Na tym w końcu opiera się większość strategii mm - nie ryzykować więcej niż 1%-3% kapitału :)
"Unia Europejska uznała apokalipsę 21.12.2012 za niezgodną z dyrektywą Parlamentu Europejskiego."

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

RoLudlum pisze:samą zmienność instrumentu ale spadki i wzrost wartości konta
czyli prosto rzecz ujmując chodzi o lewar tak ? :) biorąc pod uwagę że na FX dzienna zmienność jest mniejsza niż na GPW to gdyby nie lewar wartość konta na FX również miała by mniejszą zmienność, reasumując wróciliśmy do punktu wyjścia:)

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

Ink. pisze:czyli prosto rzecz ujmując chodzi o lewar tak ?
Zgadza się. Inwestując bez lewara na głównych parach bardzo mała szansa ze stracisz lub zrobisz więcej niż 2% dziennie.
Ostatnio zmieniony 10 wrz 2012, 17:09 przez Esco, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
RoLudlum
Pasjonat
Pasjonat

To prawda na dźwgni 1:1 ciężko zaliczyć tak dużą stratę ale miałem na myśli czas. Ludzie łatwiej mogą "ogarnąć" spadek kapitału nawet kilku % jeśli rozkłada się on w czasie. Podejmują wtedy bardziej racjonalne decyzje. Tutaj, każdy ruch ceny przeciwko twojej pozycji to wyżymanie bólu, nadzieji, radości ...... Dlatego według mnie większe znaczenie dla różnic zarabiam, nie zarabiam na różynych rynkach ma właśnie dynamika nie lewar. Pomijając to że większość bez dźwigni nie miała by szans spekulować.

ScarFace
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: ScarFace »

RoLudlum pisze:To prawda na dźwgni 1:1 ciężko zaliczyć tak dużą stratę ale miałem na myśli czas. Ludzie łatwiej mogą "ogarnąć" spadek kapitału nawet kilku % jeśli rozkłada się on w czasie. Podejmują wtedy bardziej racjonalne decyzje. Tutaj, każdy ruch ceny przeciwko twojej pozycji to wyżymanie bólu, nadzieji, radości ...... Dlatego według mnie większe znaczenie dla różnic zarabiam, nie zarabiam na różynych rynkach ma właśnie dynamika nie lewar. Pomijając to że większość bez dźwigni nie miała by szans spekulować.
Ale wlasnie o to chodzi ze lewar zmienia dynamike zarbiana/straty. Na gieldzie papierow wartosciowych nie lewarujesz inwestycji, wiec dynamika jest inna niz przy pozycji na walucie 1:50. Logiczne jest ze 50 razy szybciej tracisz lub zarabiasz i tez 50 razy szybciej tracisz głowe do konsekwentnego myślenia.

ODPOWIEDZ