Czy ktoś może podzielić się uwagami na temat płatności wykonywanych za pomocą Skrill (moneybookers) na rachunek FxPro?
Czytałem trochę na ten temat na ich stronie a tutaj konkretnie link do tabeli opłat za przelewy:
https://www.moneybookers.com/app/help.pl?s=fees
Rozumiem, że aby dokonać płatności za pomocą Skrill (moneybookers) (dalej MB) muszę:
1 założyć konto w MB i najlepiej od razu je autoryzować (aby zwiększyć limity płatności oraz mieć możliwość wypłacania pieniędzy z konta MB)
2 przelać kasę na konto MB - mam w FxPro konto EUR więc przelewam tą walutę (wcześniej w internetowym kantorze wymieniam ze złotówek i posyłam na walutowe konto w mBanku)
3 dokonać przelewu środków na konto FxPro
Aby dokonać wypłaty z rachunku FxPro za pomocą MB muszę:
1 złożyć dyspozycję w FxPro, że chcę wypłacić kasę za pomocą MB,
2 kasę z MB przelewam na swoje konto.
Poproszę o informację jaki jest koszt wpłaty oraz wypłaty. Pomińmy koszty banku, w którym mamy konto oraz koszty przewalutowania. Jeżeli dobrze odczytuję z tego linku co dałem, to koszt wpłaty na konto FxPro powinien wynieść zero. Koszt wypłaty środków powinien wynieść 1,8 EUR (opłata za przelew z MB na moje konto).
Jak przedstawia się całkowity czas tych operacji (wpłata i wypłata)? co mnie bardzo interesuje.
Teraz drugi etap mojego pytania. Mam obecnie konto w EUR w FxPro ponieważ jak je zakładałem to chciałem skorzystać z przelewów SEPA a one są tylko dostępne w EUR. Nie było wtedy także możliwości płacenia za pomocą MB (tak mi się wydaje). Teraz rozważam możliwość otwarcia dodatkowego rachunku w PLN w FxPro jeżeli przelewy za pomocą MB są możliwe i także wynosi zero w przypadku wpłat oraz 1,8 EUR dla wypłat. Czy dobrze to kalkuluję i czy ktoś może to potwierdzić lub wyprowadzić mnie z błędu i przedstawić rzeczywisty koszt? Chcę się przerzucić na PLN ponieważ będzie to tańsze i szybsze niż zabawa w przewalutowanie. Drugi i ważniejszy plus to znika ryzyko kursowe co jest dość kłopotliwe.
Jeżeli komuś to pomoże to ja póki co tak jak napisałem mam konto EUR w FxPro. Wpłaty na to konto robię za pomocą przelewu SEPA z subkonta w EUR w mBanku. Koszt tego przelewu to trochę ponad 5zł (liczone w EUR). Czas po jakim zasilany był rachunek to póki co dwa dni. Kasę wymieniam w internetowym kantorze co jest dużo korzystniejsze niż wymiana w mBanku.
Wypłaty przyznam, że jeszcze nie robiłem i tutaj mam pytanie jaki jest rzeczywisty koszt takiej wypłaty. Chcę jej dokonać także za pomocą przelewu SEPA. Zastanawia mnie tutaj tylko ta wysoka opłata (15USD) z Hellenic Bank. Jest to przecież prawie 10 razy więcej niż przelew z mBanku

Czy jak wybiorę inny bank to jest szansa, że będzie mniej czy lepiej nie ryzykować skoro to Hellenic Bank trzyma naszą kasę. Może ktoś próbował innego banku i może podzielić się doświadczeniami?
Dzięki wielkie za info.