devill666
O formacjach wyraziłem się w wątku Krisa:
te formacje nie istnieją - to tylko wizualizacja pewnych zachowań ceny. Jednak statystyka wskazuje, że ich wykorzystanie w grze daje pewną przewagę, a przecież o to chodzi w każdej grze. Nie jestem bezkrytycznym zwolennikiem tych formacji, ale uważam, że warto się z nimi zapoznać. Największą trudność sprawia ich wyznaczanie; błędne może przekonywać, że wcale nie działają
Tak więc uwagę należy zwracać na to, co robi cena, a nie gdzie chcemy sobie coś narysować

W Twoim przypadku nie ma trójkąta wynikającego z zachowania ceny, tylko z Twojego chciejstwa

Trójkąt będzie wtedy, gdy cena będzie tworzyć kolejno niższe górki i wyższe dołki. Zmniejsza się zmienność, cena umiera; ponieważ jednak nikt nie pozwoli, żeby stała się linią prostą, to musi w którąś stronę wybić. I to jest cały wniosek płynący z tej formacji. Są różne trójkąty - symetryczny, zniżkujący, zwyżkujący, ale kierunek wybicia nie jest określony przez nazwę, ale jest duże prawdopodobieństwo kontynuacji trendu. Dodatkowo, jeśli wybicie nie nastąpi do 2/3 długości trójkąta, to przyjmuje się, że formacja została zanegowana.
Trójkąt pokazałem tutaj:
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... 572#506572