Nic, że droga wyboista; ważne, że kierunek słuszny!

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

Witaj Kris, miło, że zajrzałeś, pisz tu częściej, wątek nabierze wartości ;)

A jutro, 5 września, ważniejsze dane:
03:30 - Australia - PKB s.a.
09:15 - Szwajcaria - Inflacja CPI
10:28 - Wlk. Brytania - Indeks PMI dla usług
15:00 - Kanada - Decyzja BoC ws. stóp procentowych

Mniej ważne:
09:48 - Francja - Indeks PMI dla usług - fin.
09:53 - Niemcy - Indeks PMI dla usług - fin.
09:58 - Strefa Euro - Indeks PMI dla usług - fin.
11:00 - Strefa Euro - Sprzedaż detaliczna s.a.
13:00 - USA - Wnioski o kredyt hipoteczny
14:30 - USA - Jednostkowe koszty pracy - fin.
14:30 - USA - Wydajność pracy - fin.

Awatar użytkownika
devill666
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: devill666 »

Akhh pisze:Liczysz jak rozumiem 1 transakcję średnio dziennie. A to błąd - przy skalpach możesz robić i 10 dziennie. Przy długoterminowych możesz robić 1 miesięcznie.

Do liczenia oczekiwanych zysków musisz uwzględnić - skuteczność, R:R, częstotliwość zawieranych transakcji.

Dodatkowo dobierasz ryzyko - im większa skuteczność tym może być ono większe, tyle że trzeba jeszcze pomyśleć nad specyfiką systemu.

System wstrzeliwujący się w trend przy tej samej skuteczności może zaliczyć więcej stratnych transakcji pod rząd niż np system grający na wybicia. Taka specyfika rynku.
Właśnie nie tak AkH...
moja strategia polega na tym, że 2% od sumy depozytu dziennie czy wygram czy przegram i jeśli mam 1000 a przegram 2% to = 980 i od tego dalej nasępnego dnia rónież 2 % czyli pierwszego dnia było 20 na minusie. Oczywiście na miesiąc jest losowanie z zakresu +2%:(-2%) od depozytu.
i tak po losowaniu na 10 lat wyszło, że ze skutecznością 30% a 20% przegraną po włożeniu 1000 około po 10 latach mamy 5000 więcej na depozycie tak wychodzi. Muszę jeszcze policzyć może zwiększając ryzyko z 2% na 5% lub nawet 10 % Depozytu może byłoby bardziej warto zarabiać na forexie, ale trzeba by się wstrzeliwać w bardziej pewne miejsca jak te ryzykowne.
Sorki jeśli jakieś błędy niezrozumiałe ale po pracy miałem malowanie mieszkania i jestem wyczerpany:)
Ostatnio zmieniony 04 wrz 2012, 22:14 przez devill666, łącznie zmieniany 1 raz.

Cadermo

Nieprzeczytany post autor: Cadermo »

devill666 Przeczytałem ukradkiem Twoje posty na temat Twojego MM. Powiem tylko ,że nie tędy droga. Nie chcę Ci też wskazywać prawidłowej drogi jeśli chodzi o zarządzanie pozycją ,bo z czasem sam zaczniesz doceniać godziny spędzone w szkole średniej na matematyce. Tyle ode mnie w temacie MM.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
devill666
Stały bywalec
Stały bywalec

Cadermo pisze:devill666 Przeczytałem ukradkiem Twoje posty na temat Twojego MM. Powiem tylko ,że nie tędy droga. Nie chcę Ci też wskazywać prawidłowej drogi jeśli chodzi o zarządzanie pozycją ,bo z czasem sam zaczniesz doceniać godziny spędzone w szkole średniej na matematyce. Tyle ode mnie w temacie MM.
Pozdrawiam
to podpowiedz, bo może nie w tym kierunku idę.
uważam że mam bezpieczne podejście do rynku ryzykując 2% swojego depozytu dziennie tylko te 2% nie jest w jednej transakcji tylko kilku
pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Mighty Baz pisze:wpadlem by sie podzielic spostrzezeniami, jest niesamowita sytuacja, linie zolte oznaczaja wybicie up, niebieskie down, ta czerwona to max obsuwa dla korekty, tak to widze w tej chwili.

spora szansa na odbicie i kontynuacje wzrostu do 1.273, potem powinien byc bardzo silny ruch w dol...ale powiem szczerze ze przy takim parciu na utrzymanie up, diabli wiedza, wszystko zalezy od tego czy spadna ponizej 1,255

nie ma znaczenia TF, fibo rysowane sa pod h4, bo one w miare wiarydognie pokazuja co sie dzieje dla dziennych wykresow. Nie ma co sie podniecac, tylko ustawic longi z zapasam 1.255 minus 10 pips, powinno styknac, jak wypadnie to niestety podbicie i wczesniejszy spadek
Przerzucam tutaj, bo szkoda, żeby wpis zniknął wraz z wątkiem DT. Bardzo jestem ciekaw, czy MB będzie miał rację.

Awatar użytkownika
_/_/Dariusz_/_/
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: _/_/Dariusz_/_/ »

Wirus pisze:Przerzucam tutaj, bo szkoda, żeby wpis zniknął wraz z wątkiem DT. Bardzo jestem ciekaw, czy MB będzie miał rację.
6 i 7 są to dni kluczowe , zawsze dane z US na temat NFP wywołują szaleństwo , a teraz po okresie posuchy , bedzie szleństwo co najmniej w drugiej potędze, dlatego warto się zastanowić 2 razy zanim wskoczymy do tego pociągu tuż przed danymi .
Objective perspective, just businiess...

Cadermo

devill666 pisze:to podpowiedz, bo może nie w tym kierunku idę.
uważam że mam bezpieczne podejście do rynku ryzykując 2% swojego depozytu dziennie tylko te 2% nie jest w jednej transakcji tylko kilku
pozdrawiam Smile
Napisałem CI już w PW ,że ryzyko jakie podejmujemy jest zależne od nas samych. Oczywiste jest ,że na samym początku to ryzyko powinno być mniejsze ,ale potem wraz z napływem doświadczenia ,ogrania można te ryzyko zwiększać (wszystko z zasadami zdrowego rozsądku). Gdybym dał CI moje MM pewnie byś w ciągu kilku dni zaliczył MC. Czemu ? Bo Twój system najprawdopodbniej nie sprawdzi się z takim MM jakim ja dysponuję . Jestem zdania i pisałem to wielokrotnie ,że tu musi wszystko być zgrane ,jeden element nie pasuje i układanka się rozsypie. Czy to system ,mm lub psychika. Wszystko musi ze sobą współpracować ,wtedy możemy mówić o efektach z pracy.

Awatar użytkownika
devill666
Stały bywalec
Stały bywalec

Cadermo pisze: Napisałem CI już w PW ,że ryzyko jakie podejmujemy jest zależne od nas samych. Oczywiste jest ,że na samym początku to ryzyko powinno być mniejsze ,ale potem wraz z napływem doświadczenia ,ogrania można te ryzyko zwiększać (wszystko z zasadami zdrowego rozsądku). Gdybym dał CI moje MM pewnie byś w ciągu kilku dni zaliczył MC. Czemu ? Bo Twój system najprawdopodbniej nie sprawdzi się z takim MM jakim ja dysponuję . Jestem zdania i pisałem to wielokrotnie ,że tu musi wszystko być zgrane ,jeden element nie pasuje i układanka się rozsypie. Czy to system ,mm lub psychika. Wszystko musi ze sobą współpracować ,wtedy możemy mówić o efektach z pracy.
Wiem rozumiem że Twoje MM do mnie na pewno nie pasuje :)
po pierwsze na pewno ogarniasz rynek dziesiątki razy lepiej ode mnie:)
po drugie możesz sobie pozwolić na większe depo i ryzyko z nim związane.

chciałem tylko zapytać jeszcze jak grasz czy też PA? coś innego ? może na PW chociaż coś zdradzisz:)

Cadermo

devill666 pisze:po pierwsze na pewno ogarniasz rynek dziesiątki razy lepiej ode mnie:)
Nie. Po prostu zrozumiałem rzeczy ,które na początku zabawy z forex podczas kuszenia reklamami o milionach w 10 minut ,nie mają prawa być dla nas tak jasne i zrozumiałe jak po miesiącach codziennej gry :wink:
Więcej na PW. Sorry Wirus za lekki offtop w Twoim dzienniku.

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Para EUR/USD znajduje się w ciekawym miejscu. Gruba, niebieska linia, to górna krawędź kanału spadkowego, od maja 2011 r. Resztę widać wyraźnie. Cena znajduje się w korekcie wzrostowej trendu spadkowego, ale zbliża się do silnego oporu. Powstała formacja przypominająca objęcie bessy, jednak jak dla mnie knoty świec są zbyt duże. Tym bardziej, że podobne formacje zdarzały się kilka razy w ostatnim czasie i nie było po nich zmiany trendu na spadkowy. Dla mnie taka sytuacja sugeruje możliwość zakończenia korekty wzrostowej, ale zanim to się stanie, musi przejść okres niestabilnej konsolidacji.
Widzę dwie opcie:
- bezpieczną: poczekać na rozwój sytuacji;
- agresywną: wejść w szorta z SL ~140 pipsów i TP ~320 pipsów.
Ja poczekam ;)
Oczywiście, można grać krótkoterminowo, ale wtedy nie należy powoływać się na analizę na D1 ;)

Obrazek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 05 wrz 2012, 08:21 przez Wirus, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ