Nic, że droga wyboista; ważne, że kierunek słuszny!

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

devill666

O formacjach wyraziłem się w wątku Krisa:
te formacje nie istnieją - to tylko wizualizacja pewnych zachowań ceny. Jednak statystyka wskazuje, że ich wykorzystanie w grze daje pewną przewagę, a przecież o to chodzi w każdej grze. Nie jestem bezkrytycznym zwolennikiem tych formacji, ale uważam, że warto się z nimi zapoznać. Największą trudność sprawia ich wyznaczanie; błędne może przekonywać, że wcale nie działają
Tak więc uwagę należy zwracać na to, co robi cena, a nie gdzie chcemy sobie coś narysować ;) W Twoim przypadku nie ma trójkąta wynikającego z zachowania ceny, tylko z Twojego chciejstwa ;) Trójkąt będzie wtedy, gdy cena będzie tworzyć kolejno niższe górki i wyższe dołki. Zmniejsza się zmienność, cena umiera; ponieważ jednak nikt nie pozwoli, żeby stała się linią prostą, to musi w którąś stronę wybić. I to jest cały wniosek płynący z tej formacji. Są różne trójkąty - symetryczny, zniżkujący, zwyżkujący, ale kierunek wybicia nie jest określony przez nazwę, ale jest duże prawdopodobieństwo kontynuacji trendu. Dodatkowo, jeśli wybicie nie nastąpi do 2/3 długości trójkąta, to przyjmuje się, że formacja została zanegowana.

Trójkąt pokazałem tutaj:
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... 572#506572

Obrazek

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Zdarza się też, w okresach mniejszej zmienności, że trójkąt przechodzi wierzchołkiem w konsolkę. Oczywiście ostatecznie rynek obiera sobie kierunek, ale u osoby zajętej interpretacją sztuki rodzi to zabawną konsternację ;). Sprawdzone na własnym przykładzie :lol:

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

Na EUR/USD mogły już zakończyć się wzrosty, ale radzę uważać - za chwilę wchodzą Amerykanie, wygłodniali przez długi łykend ;) Ruchy mogą być niestabilne.
Poza tym dziś:
14:58 - USA - Indeks PMI dla przemysłu - fin.
16:00 - USA - Indeks ISM dla przemysłu.

Awatar użytkownika
devill666
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: devill666 »

Dlaczego pytam o przedział procentowy ile trzeba zarabiać i a ile można przegrywać
bo tak sobie wyliczyłem w excelu. Bo większość z nas gra lub będzie grać i chciałaby zarabiać dużo pieniędzy a według moich wyliczeń od 0 do dużych pieniędzy jest małe prawdopodobieństwo zarobienia fortuny.
tak jak Akhh podał 33% skuteczności udanych transakcji a przy 20% nie udanych przy wkładzie około 1000 zł z dziennym ryzykiem 2% po 10 latach uzyskujemy około 5300 cienko prawda?

żeby wygrywać to albo trzeba już wejść z dużą ilością pieniędzy i mieć dużo szczęścia i wiedzy :)

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

żeby wygrywać to albo trzeba już wejść z dużą ilością pieniędzy i mieć dużo szczęścia i wiedzy
I być przystojnym i wysportowanym. Mało kto podoła.

Awatar użytkownika
devill666
Stały bywalec
Stały bywalec

co obalam wiarę w cuda? :D

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

Stforex pisze:
żeby wygrywać to albo trzeba już wejść z dużą ilością pieniędzy i mieć dużo szczęścia i wiedzy
I być przystojnym i wysportowanym. Mało kto podoła.
Mi niestety brakowało troszkę szczęścia... ;)
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

Awatar użytkownika
devill666
Stały bywalec
Stały bywalec

Sam jeszcze wierzę trochę i mam nadzieję że się mylę w obliczeniach.
ale tak wyszłło na danych losowych z 10 lat :(

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

devill666 pisze:Dlaczego pytam o przedział procentowy ile trzeba zarabiać i a ile można przegrywać
bo tak sobie wyliczyłem w excelu. Bo większość z nas gra lub będzie grać i chciałaby zarabiać dużo pieniędzy a według moich wyliczeń od 0 do dużych pieniędzy jest małe prawdopodobieństwo zarobienia fortuny.
tak jak Akhh podał 33% skuteczności udanych transakcji a przy 20% nie udanych przy wkładzie około 1000 zł z dziennym ryzykiem 2% po 10 latach uzyskujemy około 5300 cienko prawda?

żeby wygrywać to albo trzeba już wejść z dużą ilością pieniędzy i mieć dużo szczęścia i wiedzy :)
Liczysz jak rozumiem 1 transakcję średnio dziennie. A to błąd - przy skalpach możesz robić i 10 dziennie. Przy długoterminowych możesz robić 1 miesięcznie.

Do liczenia oczekiwanych zysków musisz uwzględnić - skuteczność, R:R, częstotliwość zawieranych transakcji.

Dodatkowo dobierasz ryzyko - im większa skuteczność tym może być ono większe, tyle że trzeba jeszcze pomyśleć nad specyfiką systemu.

System wstrzeliwujący się w trend przy tej samej skuteczności może zaliczyć więcej stratnych transakcji pod rząd niż np system grający na wybicia. Taka specyfika rynku.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

Awatar użytkownika
Fx-Kris
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Fx-Kris »

Witajcie,

Od siebie dodam odnośnie tójkątów ( bez skojarzeń oczywiście ) że wybicie najlepiej grać do około max 80% zasięgu trójkąta. Im bliżej wierzchołka tym bardziej niebezpiecznie.
Zapraszam do mojego dziennika który prowadzę na fx-forum

ODPOWIEDZ