Nic, że droga wyboista; ważne, że kierunek słuszny!

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

klonmarcin pisze:Dobrze, że idziesz w tym kierunku.
Jestem na 103 stronie i wygląda to coraz jaśniej ;) Brakuje mi chodzącego wykresu, żeby zobaczyć, jak pracują wskaźniki
To jest ta metoda od, której tak naprawdę rozpoczęła się moja poważna gra i gra zyskowna.
Tak, zauważyłem od razu, ale nie chciałem tego pisać, bo nie wiedziałem czy Ci to nie będzie przeszkadzać ;)
Patrząc na te screeny co się rzuca w oczy?
Na razie mam oczopląs ;) Wkrótce powinienem spędzić trochę czasu w podróży, więc przeanalizuję to sobie raz jeszcze. Na razie chcę wyłapać z tego wątku ważniejsze informacje.
ps. chyba mogę pisać w Twoim dzienniku ? :wink:
Coż za pytanie... jestem zaszczycony, że piszesz! ;)

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Dziękuję za pochwałę; nie zasłużyłem, ja tylko zebrałem co inni napisali ;)

Oczopląs już mi trochę przeszedł ;) Poprawiłem wpis, żeby jako tako wyglądał i dołożyłem paczkę wskaźników.

Przeczytałem cały tamten wątek i chyba spróbuje tym pograć. W zasadzie, we wszystkich tych systemach - fale Elliotta, S/R, S/D, LT, ZL, NLA itd. - chodzi o jedno: o określenie momentu wejścia w trend po korekcie. Zasady są proste:
1. gramy z trendem;
2. nie gramy w konsolidacji;
3. wchodzimy zgodnie z trendem, na końcu korekty.

Wot cała filozofia. Zostaje drobny problem: określić kiedy cena znajduje się w ciągu korekcyjnym i kiedy ta korekta się skończy. Być może starym wyjadaczom wystarczy rzut oka na czysty wykres (hardcorowcom na tabele cen ;) ), ale ja muszę się podpierać różnymi protezami. Jedną z nich może być NLA.

Zaraz odezwą się głosy "co to jest trend", "na jakim interwale", "a ja koszę pipsy w konsoli" i takie tam różne ;) Nie wiem czy jest sens nad tym dyskutować. Jeśli ktoś ma coś nowego do powiedzenia - bardzo proszę; nie chciałbym jednak powielania nic nie wnoszących wypowiedzi.

Moje zdanie jest takie:

ad 1. każdy musi sobie określić, jaki przyjmie interwał. Na krótszych "trend" często się zmienia, jest niepewny, a nawet jak się w niego utrafi, to zasięg jest niewielki. Na dłuższych odwrotnie - trend stabilniejszy, ale znów SL trzeba dawać większe;

ad 2. owszem, jak ktoś lubi strzelanki, to można. Jednak ryzyko jest dużo większe niż przy grze w wyraźnym trendzie. SL można dać mniejszy, ale i zyski raczej nikczemne;

ad. 3 no i właśnie tu jest pies pogrzebany ;)

Druga ważna sprawa: skoro i tak podstawą NLA jest Price Action, to może NLA z czasem okaże się niepotrzebne? ;)

Marcin, Ty chyba najlepiej opanowałeś ten system, w dodatku dopasowałeś go do siebie; co o tym sądzisz?

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

Wirus pisze:Marcin, Ty chyba najlepiej opanowałeś ten system, w dodatku dopasowałeś go do siebie; co o tym sądzisz?
Wirus pisze:3. wchodzimy zgodnie z trendem, na końcu korekty.
Wg mnie wygląda to tak:

Końca korekty należy szukać na ważnych poziomach - czyli - poziomy s/r, zl - najlepiej na h1 i h4. Dodatkowo końca korekty można się spodziewać na początkach świec - a już szczególnie na początkach sesji londyn i usa - zauważ (h4 AM) - kiedy zaczyna się największy ruch? - wg mnie o 9 i 14 - dodatkowo spójrz na h4 z 16 - bardzo często wtedy kończy się jakiś duży wzrost/spadek.

Po drugie - pytasz jak odróżnić trend od korekty - to już jak piszesz w dużym stopniu zależy od tego "rzucenia okiem". I zależy od TF - ale jest jedna - jedyna cech wspólna - wg mnie dość jednoznacznie odróżniająca trend od korekty - już kiedyś pisałem o tym w swoim dzienniku - ale nie chce mi się szukać.
Ta cecha to wygląd świec i to ile czasu zajmuje korekta - czyli np. mamy szybki ruch np. na 100p w dół na h4 - pełna świeca z małymi knotami - ruch na h4 z 8 czasu londyn. Dodatkowo ta h4 tworzy momo i zl - dochodząc jednocześnie do jakiejś zl lub s/r - bardzo prawdopodobne, że na kolejnej h4 będziemy mieli korektę - ta korekta trwa np. do dnia następnego przez kolejne 6 świec h4 - dochodząc jednocześnie do tej utworzonej na h4 z 8 zl - co może się zdarzyć na h4 z 8 ? może być kolejna momo - zakrywająca w jednym ruchu te 6 świec poprzednich.

Podsumowując - ruchu trendowe są szybkie i zdecydowane - natomiast korekty rozciagnięte w czasie i zajmujące więcej świec niż ruch główny. To samo praktycznie dzieje się na każdym TF. Kwestia tylko czasu formowania się takiego układu.

Obrazek
photo hosting

Oczywiście jest to tylko mój pogląd - i można się z nim nie zgadzać.

Kolejna sprawa - jak rozpoznać początek ruchu - czyli koniec korekty? :) Na to też jest sposób - przeze mnie "wymyślony" - ściśle się wiąże z tym co napisałem na screenie.
To zjawisko - początku ruchu - najlepiej obserwować na h1 - i najlepiej w ściśle określonych godzinach - tych co napisałem wyżej.

Obrazek
picture hosting

Patrzymy na zielone kwadraty - lepiej to widać na h1 - czyli cena łagodnie zawraca po dojściu do ważnego poziomu - dając tym samym sygnał, że korekta się kończy - diametralnie inaczej zwykle następują strzały po danych - tutaj nie ma ostrzeżeń i cena od razu wali w kontrę do aktualnego trendu.

Kolejne oznaki to zmniejszający się rozmiar świec (korpusów świec) ale nie zawsze się to łączy ze zwiększeniem rozmiarów knotów.

Kolejna sprawa - taki myk robią najczęściej w ostatnich minutach świec h1 - zresztą na h1 najlepiej i najszybciej to zaobserwować.

Przykład na screenie.

Obrazek
upload pictures

To też jest wg mnie silną oznaką kontynuacji - mianowicie - na krótko przed końcem świecy np. spadkowej cena szybko rośnie - ale nie na tyle dużo aby zdołać zmienić kolor na wzrostowy - cień najlepiej gdy jest dłuższy niż korpus - wtedy najlepiej to się sprawdza. To się dzieje na każdym TF. Wygląda to tak jakby robili miejsce na dalszy ruch - inaczej - ja nazywam to przetarciem szlaku. Bardzo podobnie zachowuje się często cena na początku h1 - tutaj często robią taki myk - w pierwszych minutach (tutaj też ważny czas kiedy to się dzieje) szybko idą np. UP - bardzo szybko - najlepiej zobaczyć to na wizualizacji h1 na m15 - szybko idą do góry i przed końcem m15 wracają robiąc krótki korpus i długi górny cień - i to przetarcie szlaku - ten górny cień na pierwszej m15 zostaje wypełniony w ciągu pozostałych 3 świec m15 - składowych świecy h1.

Pewne rzeczy są dla mnie oczywiste - także nie wiem czy dość dokładnie je opisałem. Napisałem to na podstawie własnych obserwacji - i swoim językiem - być może - a na pewno zostało to już wymyślone - ale po prostu trzeba to samemu zobaczyć i zrozumieć.

Oczywiście możny by pisać i pisać - bo jest tego bardzo dużo - ale staram się wyróżniać najważniejsze rzeczy.

cdn.... 8)
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

Awatar użytkownika
adamkaluza
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: adamkaluza »

klonmarcin genialny post. :) Wyjaśnia bardzo wiele.

Szczególnie ważne jest chyba żeby to zauważać na wykresie:
klonmarcin pisze:ruchu trendowe są szybkie i zdecydowane - natomiast korekty rozciagnięte w czasie i zajmujące więcej świec niż ruch główny
Szkoda że takiego postu nie da się gdzieś przykleić bo się pewnie zgubi w tłumie.

Awatar użytkownika
Freddie
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Freddie »

klonmarcin, jak postąpić w sytuacji jak ta na Twoim ostatnim screenie? Czy usprawiedliwieniem na takie zachowanie ceny jest marazm w godzinach nocnych?

Obrazek
free image hosting

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Freddie pisze:klonmarcin, jak postąpić w sytuacji jak ta na Twoim ostatnim screenie? Czy usprawiedliwieniem na takie zachowanie ceny jest marazm w godzinach nocnych?
Zauważ co się działo wtedy na wyższym TF - na D1 - ten długi knot na świecy oznaczonej [2] doszedł idealnie do bardzo silnego s/r na D1 i to moim zdaniem przesądziło o tym, że mieliśmy spadek na ponad 140p - to, że było momo wzrostowe na h1 nie zawsze oznacza, że cena pójdzie up - zawsze trzeba mieć na uwadze wyższe TF.

W tym przypadku - ta świeca [2] nie spełniała moich kryteriów co do tego, żeby grać po niej L - ktoś zarzuci, że po fakcie to piszę - załączam transakcje z tamtych okolic.

Obrazek
upload pictures

8)

ps. przypominam sobie, że nie tak dawno temu w swoim dzienniku pisałem jak rozróżniam dojścia do zl na podstawie wyglądu, czasu dojścia i kilku innych kryteriów. Na podstawie tego określam czy na danym poziomie grać kontynuację czy złamanie.

W tym przypadku jak widać musiałem wywnioskować z obserwacji, że cena będzie dalej spadać - i jak widać to się potwierdziło - tam na screenie jest łącznie 8 wejść - z tym, że niektóre były na tych samych poziomach.

Jak znajdę screena z podsumowaniem tego dnia to wrzucę.

8)
No pain - No gain

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

klonmarcin pisze:Jak znajdę screena z podsumowaniem tego dnia to wrzucę.
Tak widziałem sytuację przed tym zjazdem - jak widać był tam long z TP właśnie przed tym szczytem.

Obrazek
free image hosting

A tutaj screen z tego konkretnego dnia:

Obrazek
upload photo
No pain - No gain

Awatar użytkownika
Freddie
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Freddie »

Wielkie dzięki za wytłumaczenie, bardzo mi pomogłeś i teraz już wszystko rozumiem :wink:

Awatar użytkownika
DonForex:-)
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: DonForex:-) »

klonmarcin pisze:ps. przypominam sobie, że nie tak dawno temu w swoim dzienniku pisałem jak rozróżniam dojścia do zl na podstawie wyglądu, czasu dojścia i kilku innych kryteriów. Na podstawie tego określam czy na danym poziomie grać kontynuację czy złamanie.
chyba o to chodzi... wklejam gdyby ktoś szukał :)

http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... 616#491616

http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... 845#483845
"Someday - and that day may never come - I'll call upon you to give my pips back to me. But until that day, accept this justice as gift on my off day" - The Foreign Exchange Market in my f... nightmare.

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Przyszły tydzień będzie kontynuacją kanikuły i ogórków:
- poniedziałek bez istotnych wydarzeń;
- wtorek - protokół z RBA (Australia);
- środa - USA - domy i ropa;
- czwartek - tutaj wreszcie będą jakieś ważniejsze wydarzenia, warto zajrzeć rano w kalendarz;
- piątek - 10:30 Wielka Brytania i 14:30 USA.

Pewno z tego braku wyciągane są z szafy stare trupy:
Niemiecki minister finansów Wolfgang Schaeuble wykluczył kolejny program pomocowy dla Grecji, mimo że kraj ten jest w "trudnej sytuacji".
- Nie można pomóc - nie możemy przygotować kolejnego, nowego programu - powiedział Schaeuble w Berlinie. - Istnieją granice - dodał.
Grecja będzie zapewne w centrum uwagi w najbliższym tygodniu. Premier Antonis Samaras ma się spotkać najpierw z kanclerz Niemiec, a później z prezydentem Francji. Dziennik "Financial Times" twierdzi, że szef greckiego rządu będzie prosił o przedłużenie terminu wyznaczonego na wprowadzenie reform.
Powołując się na niemieckie media francuski tygodnik „Le Nouvel Observateur" podał w sobotę, że prezydent Francji Francois Hollande i niemiecka kanclerz Angela Merkel nie mogą dojść do porozumienia ws. ewentualnego nowego planu pomocy dla Grecji.

Merkel i Hollande mają się spotkać w czwartek; tymczasem "Financial Times" podał w środę, że Ateny poproszą o przedłużenie terminu wyznaczonego im na wdrożenie reform o dwa lata.

Jeśli raport trojki, spodziewany we wrześniu, będzie niekorzystny dla Aten, kraj nie otrzyma kolejnej transzy pomocy międzynarodowej i będzie mu grozić wyjście ze strefy euro.
No i kolejna porcja socjalistycznego myślenia ;)
EBC rozważa ustanowienie wielkości spreadu obligacji państw eurolandu, od której rozpocząłby ich interwencyjne zakupy, informuje Reuters na swojej stronie internetowej powołując się na doniesienia tygodnika Der Spiegel.
Der Spiegel pisze, że rozważane rozwiązanie miałoby zniechęcać spekulantów do windowania rentowności obligacji powyżej poziomu, uważanego przez EBC za właściwy.

ODPOWIEDZ