Nic, że droga wyboista; ważne, że kierunek słuszny!

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

Wydaje się, że w tym tygodniu ceny będą reagować nie tyle na dane makro, ile na zachowania polityków; uwaga na plotki ;)

XTB:
W tym tygodniu premier Grecji spotka się z szefem Eurogrupy (środa) oraz przywódcami Niemiec (piątek) i Francji (sobota). Będzie zabiegał o przyznanie Grecji dodatkowych dwóch lat na realizację reform i oszczędności. Samaras obiera taktykę odwracania kota ogonem. Zamiast pocić się nad kolejnym miliardem oszczędności będzie starał przekonać się swoich kredytodawców, iż mniej (reform) znaczy więcej (oszczędności).

To jednak bardzo ryzykowna gra. W piątek rynki obiegła sensacyjna wiadomość, iż Angela Merkel może zgodzić się na wydłużenie okresu wprowadzania reform. Problem z tym, iż sama zgoda tu nie wystarczy. Jeśli Grecy mają mniej oszczędzać (co teoretycznie ma pozwolić na szybszy powrót wzrostu gospodarczego), będą potrzebować więcej pieniędzy. A już teraz w Europie są spore wątpliwości, czy jest sens wypłacania Grecji kolejnych transzy pomocy. Dodatkowo MFW może naciskać na kolejną restrukturyzację, która mogłaby objąć dług posiadany przez EBC. To z kolei znacznie utrudniłoby kupowanie hiszpańskich obligacji. Sytuacja jest zatem bardzo złożona, zdecydowanie bardziej niż chciałby to widzieć rynek.
W czwartek kanclerz Niemiec spotka się z prezydentem Francji, żeby rozmawiać o sprawach europejskich. Dzień wcześniej w Atenach premier Grecji spotka się z szefem Eurogrupy, a następnie w piątek i sobotę odwiedzi Berlin i Paryż. Samaras będzie zabiegał o to, żeby Grecja dostała dodatkowe 2 lata na realizację reform.
20-08-2012 12:06
Rzecznik niemieckiego ministra finansów nic nie wie o tym, żeby Europejski Bank Centralny interweniował na rynku długu kierując się wysokością spreadu. O tym, że taką interwencję rozważa ECB informowała w weekend niemiecka prasa.
Słowa przedstawiciela niemieckiego rządu sprowokowały osłabienie euro w relacji do dolara. Spadek pogłębiła także publikacja miesięcznego biuletynu przez Bundesbank, w którym wyraził on swój krytyczny stosunek do skupu obligacji na rynku wtórnym przez ECB.
20-08-2012 13:35
Europejski Bank Centralny poinformował w poniedziałek, że spekulacje Der Spiegel nt. planowanego skupu obligacji są błędne i żadne decyzje nie zostały podjęte. Przypomnijmy, w weekend niemiecka gazeta napisała, że ECB rozważa interwencje na rynku długu w sytuacji, gdy spread obligacji danego kraju w stosunku do niemieckich bundów przekroczył ustalony wcześniej poziom. Decyzja w tej sprawie miałaby zapaść na wrześniowym posiedzeniu banku.
Jak to było z tymi plotkami i faktami...? :>

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Ogórki pomału się kończą, trzeba zacząć przyglądać się wykresom i czytać niusy ;)

http://www.pb.pl/2661077,54228,qe-ruszy-za-dwa-tygodnie
Fed uruchomi kolejną rundę ilościowego luzowania (QE) polityki pieniężnej za dwa tygodnie, twierdzi Bill Gross, kierujący inwestycjami w PIMCO.
Polityka pieniężna znalazła się w ślepym zaułku. Kiedy stopa procentowa spadnie do zera, nie ma już wiele możliwości stymulacji

Awatar użytkownika
_/_/Dariusz_/_/
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: _/_/Dariusz_/_/ »

Są pierwsze poważniejsze spekulacje, cena EURUSD :) jest na rozdrożu 1.23 do 1.3 ciekawe co przeważy ?

Z drugiej strony Grecy naciskaja na kolejną transzę pomocy .
Objective perspective, just businiess...

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

No to jeszcze ostrzeżenie; jeśli ktoś ma u nich pieniądze, to chyba czas je wycofać ;)
http://pulsinwestora.pb.pl/2660735,7531 ... i-polroczu
DM IDMSA: 130 mln zł straty w I półroczu
- Trzeba przyznać, że bieżący rok jest jednym z trudniejszych w historii DM IDMSA. Nie jest to jednak pierwszy burzliwy okres w naszej działalności.

Awatar użytkownika
_/_/Dariusz_/_/
Pasjonat
Pasjonat

Wirus pisze:No to jeszcze ostrzeżenie; jeśli ktoś ma u nich pieniądze, to chyba czas je wycofać
Morał z tego taki , że nawet zawodowcy mają trudne chwile, ba ... nawet bardzo trudne.

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Dariusz, jest oczywiste, że prawdziwi zawodowcy mają w pewnym okresie działalności trudne chwile; ostatecznie cała ich wieloletnia praca polega na umiejętnym stworzeniu tych trudnych chwil - na koniec działalności ;)

I jeszcze miła wiadomość:
Bank centralny podał, że w czerwcu z Hiszpanii wypłynęło 56,6 mld EUR kapitału netto, informuje Reuters na swojej stronie internetowej.

Miesiąc wcześniej z kraju "uciekło" 41,3 mld EUR kapitału. Łącznie do końca czerwca z Hiszpanii wypłynęło 315,6 mld EUR kapitału, co stanowi niemal jedną trzecią PKB. W pierwszym półroczu 2011 roku z Hiszpanii "8222;uciekło" 220 mld EUR kapitału.

Awatar użytkownika
_/_/Dariusz_/_/
Pasjonat
Pasjonat

Muszą równoważyć wiadomości, żeby paniki nie było. Poza tym pullbacki (cofnięcia też się generują na takich newsach). Zobaczymy jutro czy będzie duża luka u brokerów . Chinczycy bedą chcieli sie pewnie pozbywać dolarów w takich okolicznościach , zapowiada się ciekawy miesiąc.

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Dla grających na dolarze australijskim:

04.09.2012 godz. 06:30 - Australia - Decyzja RBA ws. stóp procentowych

Awatar użytkownika
devill666
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: devill666 »

Oki :) dzięki za zaproszenie:)
na tamtym wątku bałęm się pisać bo miałęm drobne starcie z kolegą hehe, ale chyba wyjaśniliśmy sobie już wszystko
A co do EURUSD ja na interwale dzinnym widziałem trójkąt ale z tego co mnie uświadomiono trójkąty mają wybicia zgodne z trędem nie musi być ramie "c" skierowane w dół. ciekawy jestem ile się ta zasada sprawdza w rzeczywistości:). (białe linie trójkąt, pomarańczowe fibo

Tak przy okazji Panowie może mi powiecie jaką skuteczność powinna być aby zarabiać na rynku Forex? jaki procent wygranych lub przegranych transakcji aby zarabiać?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

devill666 pisze:Oki :) dzięki za zaproszenie:)
na tamtym wątku bałęm się pisać bo miałęm drobne starcie z kolegą hehe, ale chyba wyjaśniliśmy sobie już wszystko
A co do EURUSD ja na interwale dzinnym widziałem trójkąt ale z tego co mnie uświadomiono trójkąty mają wybicia zgodne z trędem nie musi być ramie "c" skierowane w dół. ciekawy jestem ile się ta zasada sprawdza w rzeczywistości:). (białe linie trójkąt, pomarańczowe fibo

Tak przy okazji Panowie może mi powiecie jaką skuteczność powinna być aby zarabiać na rynku Forex? jaki procent wygranych lub przegranych transakcji aby zarabiać?
Wszystko zależy od stosunku zysku do ryzyka. Jeśli ten jest 3:1 to teoretycznie 33% skuteczności wystarczy żeby wychodzić na zero.

Systemy, które szukają dużych trendów mają często bardzo mała skuteczność, za to mogą osiągać stosunek zysku do ryzyka 10:1 i więcej. Tyczy się to szczególnie dużych trendów - takie systemy jednak potrafią przynieść dużo strat pod rząd - ryzyko trzeba w związku z tym trzymać na niskim poziomie żeby seria strat nie wykosiła konta.

Powiem, że osobiście najwięcej zarobiłem swoim systemem z około 50% skuteczności (raczej miał nieco poniżej) i zysk:ryzyko 3:1 - tyle, że średnio dziennie było ponad 5 transakcji, a prawdziwy stosunek zysk:ryzyko wyszedł około 4:1
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

ODPOWIEDZ