Setupy na 23.08
Dodano po 19 minutach:
mad_bobul pisze:Doskonały temat.
Nie udzielam się często na forum - nie z lenistwa, a raczej dlatego, że większość rzeczy, które można by powiedzieć, powiedziane już zostały Smile, ale naprawdę ten wątek zrobił na mnie wrażenie. Krótko:
- trzymasz się tematu - wiele wartościowych wątków traci, ponieważ jest przeładowanych off-topami,
- dużo konkretów - nie ma lania wody, tylko fakty - np. wejście tu i tu, ponieważ zaszły takie i takie warunki
- naprawdę bardzo czytelne i świetnie opisane wykresy!
Oby tak dalej - naprawdę szacun, jeżeli uda Ci się utrzymać ten poziom Smile. I co do braku czasu - lepiej napisać coś wartościowego raz na tydzień, niż wrzucać codziennie kilkanaście wpisów, które niewiele wnoszą.
Mam kilka pytań, oczywiście jeżeli na niektóre z nich nie chcesz odpowiadać, to zrozumiem to Smile :
1) na ilu parach grasz? czy poza walutami grasz jeszcze na czymś innym (towary, futures, akcje)?
2) ile czasu dziennie poświęcasz na analizy, zakładając że analizujesz każdą parę?
3) czy w ogóle zakładasz grę intraday na parach z dużym spreadem?
Witaj
Przepraszam, że tak późno, ale mam urwanie głowy.
1) Obserwuje 28 par czyli wszystkie majorsy (usd, eur, gbp, jpy, chf, cad, aud, nzd) i ich crossy. Unikam par egzotycznych. Jeśli chodzi o technikę PA to ma zastosowanie na każdym wykresie. Technikę którą opisuje implementuje tylko na Forex'ie bo jest szybki. Przykładowo na akcjach gra się inaczej, tam liczy się również analiza fundamentalna (choć teraz na tym rynku co mamy na GPW, mało co ma jakieś odzwierciedlenie - ciężki okres )
2) Ile czasu ? nie wiem nie liczę tego, zajmuje mi to naprawdę nie aż tak wiele. Robie to przy okazji innych spraw. Więcej czasu zajmuje opisywanie wykresów na forum. Jak masz wprawne oko nie musisz siedzieć przy wykresie godzinami bo i tak nic tam nie zobaczysz, a dodatkowo narobisz błędów. Jedno spojrzenie i wiadomo o co chodzi. Mam swoje zasady i się ich trzymam, jak nie ma setapów to ja ich na siłę na wykresach nie szukam.Jak raz poprawnie naniesiesz poziomy to potem je tylko przestawiasz i masz mniej pracy. Po drugie jak robisz to codziennie to wiesz jaki jest trend na większości ważnych par.
3) Pary z dużym spreadem nie nadają się do intraday, ale można grac na nich longtermowo bo to nie przeszkadza.