Price Action w praktyce - Strategia Intraday + Longterm

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.

Czy podoba Ci się mój dziennik?

Tak
405
95%
Nie
21
5%

Liczba głosów: 426

a&z

Nieprzeczytany post autor: a&z »

Z przyjemnością przeczytałem twój wątek bo mimo, że czytam wykresy w trochę inny sposób (ale też na TF15M) to zawsze chętnie poznaje logiczne i spójne sposoby odczytania PA. Bardzo dobrze rozpoznałeś dzisiejszy DT na EURUSD, gratuluję. Niestety sam dzisiaj pozostałem z boku, bo boję się takich konsolidacji a setup z 12:45 był dla mnie zbyt mało oczywisty i dawał za bliski TP. Jako, że zachęcałeś do dyskusji to zaproponuję ci jeszcze jeden obszar S/R (a zgadzam się z tobą, że nie ma nic wspanialszego niż kilka zlewających się przyczyn zatrzymania rynku). Osobiście traktuję punkty Pivot (wg metody floor) jako rodzaj mapy według której z dużym prawdopodobieństwem poruszać się będzie rynek. Lubię też fibo extension bo też pięknie potrafi zatrzymać rynek.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Fx-Kris
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Fx-Kris »

Witajcie

Niezmiernie cieszy mnie, że temat jest Wam pomocny, a moje analizy i opisy zrozumiałe.
Poświęciłem już trochę czasu oraz pracy i obiecuję, że będę temat kontynuował, ale musimy wprowadzić parę zasad:

1) Masz wątpliwości - pytaj
2) Masz uwagi lub chcesz się podzielić swoimi przemyśleniami, to podeprzyj je analizą i przykładami - aby miało to sens.
3) Rozwijajmy temat i nie odchodźmy od niego za daleko, a będzie służyć Nam pomocną wiedzą.

Zależy mi na tym, by zachować tutaj ład i przejrzystość tematu. Pamiętajcie, że ten wątek tworzą ludzie, czyli Wy razem ze mną. Dbajmy o to wspólnie, a będzie służył Nam pomocą naukową i wsparciem technicznym.
Zapraszam do mojego dziennika który prowadzę na fx-forum

magot98
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: magot98 »

Siema,
Fx-Kris, Napisz jak będziesz miał czas, czego brakuję na moim wykresie, ewentualnie co można usunąć.
Napisz co może zablokować cenę przed dojściem do poziomu 1.26800 (pewnie wiele czynników)?
Mam taki problem że gdy narysuję wszystkie poziomy, na d1 i h4 to zostaję mało miejsca na ruchy ceny, praktycznie co jedną, dwie świece jest jakieś wsparcie/opór, może wystarczy rysować te silniejsze linie?
Napisz od czego zależy siła poziomu wsparcia/oporu (Wydaję mi się że wiem, ale chciał bym przeczytać odpowiedz kogoś kto się na tym dobrze zna ponieważ najlepiej uczyć się od najlepszych dlatego nawet tak małe szczegóły mają ogromne znaczenie).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
darko39
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: darko39 »

Witam,Fx-Kris mam problem właśnbie w takich miejscach .jak wyznaczyć opór na wicku czy ciało świecy ,no i czy właśnie tak to ma wyglądać ?Bo niby według LT i S/R teraz powinno być S.

Awatar użytkownika
Matteo
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Matteo »

michosz pisze:Mam pytanie odnośnie rysowania poziomów S/R. Jak rysujesz te poziomy patrzysz się tylko na wykres świecowy , czy przełączasz czasami na liniowy ?
Cześć,
Pytanie nie do mnie skierowane, ale mam nadzieję, ze nikt się nie obrazi jak odpowiem za siebie :)
Rysowanie linii SR ma na celu wyznaczenie poziomów na których znajdowały się duże zlecenia. Taki poziom będzie znajdował się na high lub low świecy. Wykres liniowy takich danych nie zawiera, więc rysowanie na nim poziomów SR nie ma sensu.
Ostatnio zmieniony 23 sie 2012, 08:51 przez Matteo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Fx-Kris
Gaduła
Gaduła

Setupy na 23.08

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dodano po 19 minutach:
mad_bobul pisze:Doskonały temat.
Nie udzielam się często na forum - nie z lenistwa, a raczej dlatego, że większość rzeczy, które można by powiedzieć, powiedziane już zostały Smile, ale naprawdę ten wątek zrobił na mnie wrażenie. Krótko:
- trzymasz się tematu - wiele wartościowych wątków traci, ponieważ jest przeładowanych off-topami,
- dużo konkretów - nie ma lania wody, tylko fakty - np. wejście tu i tu, ponieważ zaszły takie i takie warunki
- naprawdę bardzo czytelne i świetnie opisane wykresy!

Oby tak dalej - naprawdę szacun, jeżeli uda Ci się utrzymać ten poziom Smile. I co do braku czasu - lepiej napisać coś wartościowego raz na tydzień, niż wrzucać codziennie kilkanaście wpisów, które niewiele wnoszą.

Mam kilka pytań, oczywiście jeżeli na niektóre z nich nie chcesz odpowiadać, to zrozumiem to Smile :
1) na ilu parach grasz? czy poza walutami grasz jeszcze na czymś innym (towary, futures, akcje)?
2) ile czasu dziennie poświęcasz na analizy, zakładając że analizujesz każdą parę?
3) czy w ogóle zakładasz grę intraday na parach z dużym spreadem?

Witaj
Przepraszam, że tak późno, ale mam urwanie głowy.

1) Obserwuje 28 par czyli wszystkie majorsy (usd, eur, gbp, jpy, chf, cad, aud, nzd) i ich crossy. Unikam par egzotycznych. Jeśli chodzi o technikę PA to ma zastosowanie na każdym wykresie. Technikę którą opisuje implementuje tylko na Forex'ie bo jest szybki. Przykładowo na akcjach gra się inaczej, tam liczy się również analiza fundamentalna (choć teraz na tym rynku co mamy na GPW, mało co ma jakieś odzwierciedlenie - ciężki okres )
2) Ile czasu ? nie wiem nie liczę tego, zajmuje mi to naprawdę nie aż tak wiele. Robie to przy okazji innych spraw. Więcej czasu zajmuje opisywanie wykresów na forum. Jak masz wprawne oko nie musisz siedzieć przy wykresie godzinami bo i tak nic tam nie zobaczysz, a dodatkowo narobisz błędów. Jedno spojrzenie i wiadomo o co chodzi. Mam swoje zasady i się ich trzymam, jak nie ma setapów to ja ich na siłę na wykresach nie szukam.Jak raz poprawnie naniesiesz poziomy to potem je tylko przestawiasz i masz mniej pracy. Po drugie jak robisz to codziennie to wiesz jaki jest trend na większości ważnych par.
3) Pary z dużym spreadem nie nadają się do intraday, ale można grac na nich longtermowo bo to nie przeszkadza.

Awatar użytkownika
darko39
Gaduła
Gaduła

Rozumiem że teraz breakout i jednak dalej S ,ale właśnie chyba cena odjechała :)

Awatar użytkownika
Fx-Kris
Gaduła
Gaduła

WoŁodia pisze:Znany i lubiany patern opisany w książkach insaid bar na UsdCad, opis znaduje się na wykresie. A cena przycupneła na 0,9940, chłopaki zastanawiają się co dalej począć z oporem WoŁodi.
Znany pattern to fakt. Czy lubiany to nie wiem, bo ja akurat nie lubię. Wole bardziej czytelne sygnały. Insidebar nie gram ponieważ to zwykła konsolidacja i jest z niej dużo fałszywych wybić. Natomiast warto grać pullbak. Wołodia insidebar gra się zgodnie z trendem, a to zagranie które zaprezentowałeś to agresywny kontrtrend.

Osobiście uważam, że prędzej czy później będziemy jednak testować testować poziom 0.98000

Dodano po 3 minutach:
darko39 pisze:Rozumiem że teraz breakout i jednak dalej S ,ale właśnie chyba cena odjechała Smile
Nie tak szybko, cierpliwości, to agresywne zagranie 9:30 dane EUR, a Usd chf silnie w ujemnej korelacji. Czekamy.

Sugeruje grać z swing pullback ( konserwatywne wejścia ) nie graj pullback'u jednoświecowego (szczególnie na m15 ) bo masz ograniczone R:R do pierwszego dołka czyli tu 13 pips.

Awatar użytkownika
darko39
Gaduła
Gaduła

a co sądzicie o tym ,wracamy do S|R breakout i szukamy wejścia L tym bardziej że jest miejsce w górę ,było też odbicie od LT

Awatar użytkownika
Fx-Kris
Gaduła
Gaduła

darko39 pisze:a co sądzicie o tym ,wracamy do S|R breakout i szukamy wejścia L tym bardziej że jest miejsce w górę ,było też odbicie od LT
Nie polecam tego zagrania ! Agresywne ! . Zobacz na H1, H4 to konsolidacja, wejście powinno być wcześniej. Zaznaczyłem na wykresie z D1.

Przypominam, że setup'u szukamy na H1, Ewentualnie na H4, a nie na M15 na M15 robimy tylko wejścia. Na H1 nie ma Setup'u.

Nie grajcie w środku konsolidacji, no chyba że macie za dużo kasy. Takie zagrania są jedną wielką niewiadomą.

Obrazek

Dodano po 23 minutach:
Matteo pisze:michosz napisał:
Mam pytanie odnośnie rysowania poziomów S/R. Jak rysujesz te poziomy patrzysz się tylko na wykres świecowy , czy przełączasz czasami na liniowy ?

Cześć,
Pytanie nie do mnie skierowane, ale mam nadzieję, ze nikt się nie obrazi jak odpowiem za siebie Smile
Rysowanie linii SR ma na celu wyznaczenie poziomów na których znajdowały się duże zlecenia. Taki poziom będzie znajdował się na high lub low świecy. Wykres liniowy takich danych nie zawiera, więc rysowanie na nim poziomów SR nie ma sensu.

Matteo pewnie, że nikt się nie obrazi pod warunkiem dobrych odpowiedzi :) a ta jest dobra. Musimy sobie pomagać, ja nie dam rady na wszystko odpowiedzieć.

Dodałbym tylko jeszcze, że czasami na wyższych TF czyli H4 i D1 patrze również gdzie korpusy świec się zapierały (czasami wyznaczam takie poziomy dodatkowo).

Dodano po 3 minutach:
darko39 pisze:a co sądzicie o tym ,wracamy do S|R breakout i szukamy wejścia L tym bardziej że jest miejsce w górę ,było też odbicie od LT
Darko39 zerknij teraz na te dwa wykresy które podesłałeś i zobacz gdzie jest cena. Szukajcie Konserwatywnych wejść, a Wasza skuteczność będzie rosła.

ODPOWIEDZ