Price Action w praktyce - Strategia Intraday + Longterm

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.

Czy podoba Ci się mój dziennik?

Tak
405
95%
Nie
21
5%

Liczba głosów: 426

obikane
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: obikane »

Fx-Kris pisze:Kto jest chętny ?
Ja:) Naprawde super posty. Czekam na więcej

Awatar użytkownika
Fx-Kris
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Fx-Kris »

A używasz jakichś wskaźników?
Jeśli masz na myśli wskaźnik wykupienia, momentum itd lub ewentualne dywergencje na nich - to nie, bo mają spore opóźnienie.

Używam czasami tylko pomocniczych indykatorów takich jak spread, czas końca świecy, okrągłe poziomy, ADR.

Tak na prawdę 80% - 90 % czasu spędza się na szukaniu setap'ów a 10% - 15% na zagrywaniu. Później to już tylko monitorowanie pozycji na TF setup.

Przeważnie mam czysty wykres przez 80-90% czasu, jak potrzebuje szybkiej informacji to wrzucam powyższe indyki szczególnie czas końca świecy, bo to jest ważne przy składaniu zlecenia ( aby nie wpaść w pułapkę fałszywej formacji ) Kiedyś używałem jeszcze średnich MA teraz już tego nie robię.

Co ważne to usuwam z wykresu poziomy i wszystkie naniesione rzeczy które są już nieaktualne. Wtedy jest czysty i czytelny obraz.

Kiedyś miałem tego dużo na wykresie do tego stopnia, że nie było widać świec, a monitor 24 cale był za mały. Teraz już wiem, że najważniejsze informacje są zawarte w PA tylko trzeba wiedzieć jak to odczytać.

Dodano po 13 minutach:

Chyba o tym nie wspominałem, ale UWAGA na DANE, które są podawane w ciągu każdego dnia.

Tu macie info na ten temat http://www.forexfactory.com/calendar.php

Po zalogowaniu się jak ustawicie swoją strefę czasową będzie podawać godzinę czasu miejscowego.

Dane zaznaczone na czerwono maja największy wpływ na cenę.

Jeśli gracie Intraday nie wchodzić przed danymi.
Jeśli gracie Longterm nie wchodzić przed danymi

Jeśli jesteście w pozycji na intraday - to przed danymi podnieście SL na BE lub jak najbliżej.
Jeśli jesteście w pozycji longterm - to mniejszy problem. Ale uwaga bo są takie dane które poruszają cenę o nawet 100 - 200 pips w kilkanaście minut.

Poruszyłem kolejny obszerny temat. Na tym można naprawdę jeśli się wie jak zrobić "free pips". Nie mam tu na myśli ustawiania zleceń kupna i sprzedaży przed publikacją danymi i nie róbcie, tak bo raz się uda, a następnym wytnie obydwa SL.

magot98
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: magot98 »

Ja też jestem chętny na dalsze porcje materiałów, to co opisałeś to w większości znam tylko nie wiedziałem jak ich prawidłowo użyć, twój każdy post powinien być nagrodzony pochwałą to co napisałeś sporo mi i innym rozjaśniło odnośnie PA.

Awatar użytkownika
Fx-Kris
Gaduła
Gaduła

Nowa porcja setup'ów

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dodano po 20 minutach:
magot98 pisze:Ja też jestem chętny na dalsze porcje materiałów, to co opisałeś to w większości znam tylko nie wiedziałem jak ich prawidłowo użyć, twój każdy post powinien być nagrodzony pochwałą to co napisałeś sporo mi i innym rozjaśniło odnośnie PA.
Cieszę się, że rozjaśniło, bo PA jest prosty tylko niektórzy jakoś nie wiem po co naginają zasady i reguły na wykresach. Później wychodzi taki wielki bałagan, że większość jest zakręcona, pomimo tego, że mają sporą wiedzę .

Starajmy się obserwować to co jest na wykresie, a nie dopatrywać się tam tego co byśmy chcieli zobaczyć. Cena i tak pokarze nam to co będzie chciała. Naszym zadaniem jest reagować, a nie wyprzedzać fakty, a będzie dobrze.

Dlatego tak ważnymi i podstawowymi elementami, które trzeba opanować to poprawne kreślenie LT i S/R. Tak, aby być pewnym, że są dobrze naniesione. Gdy się pomylimy o parę pips to nic nie szkodzi, ale bez przesady nie o kilkadziesiąt.

Należy uważać bo w Mt4 program sam przyciąga do wierzchołków LT i czasami łapie nieprawidłowe. Szczególnie jak jest ich kilka w jednym miejscu. Gdy LT jest długie to mała zmiana w niedalekiej odległości od pierwszego punktu zaczepu powoduje duże zmiany na końcu w pipsach. Pomijam już błędne wyznaczanie LT poprzez złe łączenie dołków lub górek. Bynajmniej jak się pomylimy o niewielką różnicę to i tak breakouty są o dość dużym zasięgu i nie ma to aż takiego znaczenia. Gorzej z odbiciami od LT i fałszywymi wybiciami.

Kolejny temat się kłania do opisania :shock:

Dodano po 7 godzinach 30 minutach:

To powinno być fajne zagranie. Sygnał z H4 o stosunkowo nie wielkiej wielkości SL.
R:R = ponad 1:3

Obrazek

Dodano po 20 minutach:

Wchodziłem bardziej agresywnie. Sugeruje jednak czekać parę pips pod świecą z H4 ze złożeniem zlecenia sell. Najlepiej ustawić zlecenie oczekujące.

Monitorujcie ten trade na bieżąco to nie jest pozycja set and forget :) osoby grające bardziej zachowawczo nie grajcie tego.

Do monitorowania polecam na H1 lub M15 wyznaczyć LT spadkowego.
Powodzenia.

Obrazek

Awatar użytkownika
_/_/Dariusz_/_/
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: _/_/Dariusz_/_/ »

Dzień dobry,

USDCAD na H1 cena w konsolidacji 98.978-99.100, wygląda na brakeout, ale do końca h1 45 min.
Objective perspective, just businiess...

mad_bobul
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: mad_bobul »

Fx-Kris pisze:Nowa porcja setup'ów ....
Doskonały temat.
Nie udzielam się często na forum - nie z lenistwa, a raczej dlatego, że większość rzeczy, które można by powiedzieć, powiedziane już zostały :), ale naprawdę ten wątek zrobił na mnie wrażenie. Krótko:
- trzymasz się tematu - wiele wartościowych wątków traci, ponieważ jest przeładowanych off-topami,
- dużo konkretów - nie ma lania wody, tylko fakty - np. wejście tu i tu, ponieważ zaszły takie i takie warunki
- naprawdę bardzo czytelne i świetnie opisane wykresy!

Oby tak dalej - naprawdę szacun, jeżeli uda Ci się utrzymać ten poziom :). I co do braku czasu - lepiej napisać coś wartościowego raz na tydzień, niż wrzucać codziennie kilkanaście wpisów, które niewiele wnoszą.

Mam kilka pytań, oczywiście jeżeli na niektóre z nich nie chcesz odpowiadać, to zrozumiem to :) :
1) na ilu parach grasz? czy poza walutami grasz jeszcze na czymś innym (towary, futures, akcje)?
2) ile czasu dziennie poświęcasz na analizy, zakładając że analizujesz każdą parę?
3) czy w ogóle zakładasz grę intraday na parach z dużym spreadem?

Pozdrawiam,

Awatar użytkownika
Fx-Kris
Gaduła
Gaduła

Dziś mam mniej czasu na obserwacje, złapałem SL. Nawet nie zdążyłem zareagować, bo nie siedziałem przed kompem.

Ważna zasada zawsze grajcie z SL.

Teraz będę robić re-enter, oczywiście jak znajdę fajne miejsce, a do tego trzeba trochę czasu.

Tak jak napisałem, konserwatywne wejścia są zdecydowanie bezpieczniejsze i takie polecam robić. Oczywiście jeśli ktoś ma ochotę wchodzić agresywnie to proszę liczyć się z dodatkowym ryzykiem. ( Ja na te ryzyko wczoraj zarobiłem z nawiązką )

Jeśli świeca na H4 zamknie się nad poziomem S/R to należy anulować zlecenie oczekujące sell stop. Na chwilę obecną setup nadal jest ważny. Wygląda to na fałszywe wybicia. Cena obecnie robi DT.

Zerknijcie na dane 14:30 CAD a o 16:00 USD może ruszyć ceną. Bądźcie czujni na tym setupie.

mad_bobul - miło słyszeć, że mój styl jest czytelny i zrozumiały. Na Twoje pytania odpowiem wieczorem.

PS. USD CHF - nadal jestem w trejdzie na BE.
Zapraszam do mojego dziennika który prowadzę na fx-forum

Awatar użytkownika
darko39
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: darko39 »

Bardzo czytelnie ,dziękuję że się tobie chce-powodzenia i będę tu często :)

WoŁodia

Nieprzeczytany post autor: WoŁodia »

Znany i lubiany patern opisany w książkach insaid bar na UsdCad, opis znaduje się na wykresie. A cena przycupneła na 0,9940, chłopaki zastanawiają się co dalej począć z oporem WoŁodi.

Awatar użytkownika
michosz
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: michosz »

Mam pytanie odnośnie rysowania poziomów S/R. Jak rysujesz te poziomy patrzysz się tylko na wykres świecowy , czy przełączasz czasami na liniowy ?

ODPOWIEDZ