Price Action w praktyce - Strategia Intraday + Longterm

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
ODPOWIEDZ

Czy podoba Ci się mój dziennik?

Tak
405
95%
Nie
21
5%

Liczba głosów: 426

Awatar użytkownika
darko39
Gaduła
Gaduła

Post autor: darko39 »

Fx-Kris-własnie oglądam i cały czas rok nauki ,i niewiele z tego ,wlazłem w odbicie na AU od LT i S/R H1 ale pewnie zbyt wcześnie znów i dzięki za odp.i ciągle te S/R w ,którym szukam sup/dem

Awatar użytkownika
Fx-Kris
Gaduła
Gaduła

Post autor: Fx-Kris »

a&z pisze:Z przyjemnością przeczytałem twój wątek bo mimo, że czytam wykresy w trochę inny sposób (ale też na TF15M) to zawsze chętnie poznaje logiczne i spójne sposoby odczytania PA. Bardzo dobrze rozpoznałeś dzisiejszy DT na EURUSD, gratuluję. Niestety sam dzisiaj pozostałem z boku, bo boję się takich konsolidacji a setup z 12:45 był dla mnie zbyt mało oczywisty i dawał za bliski TP. Jako, że zachęcałeś do dyskusji to zaproponuję ci jeszcze jeden obszar S/R (a zgadzam się z tobą, że nie ma nic wspanialszego niż kilka zlewających się przyczyn zatrzymania rynku). Osobiście traktuję punkty Pivot (wg metody floor) jako rodzaj mapy według której z dużym prawdopodobieństwem poruszać się będzie rynek. Lubię też fibo extension bo też pięknie potrafi zatrzymać rynek.

a&z Każdy używa takich narzędzi jakie mu pasują :) jeśli Twoje sprawdzają się to dobrze. Co do fibo extension to czasami szukam klastrów, ale to jak mam więcej czasu. Samo fibo extension, albo pivoty nic nie dadzą, musi być jakaś konfluencja z S/R, LT.

Ja jestem zwolennikiem prostoty i klasyki, a setupów upatruje w miejscach wysokiego prawdopodobieństwa (czyli miejsca gdzie mogą być duże zalecenia) inaczej nie gram. Wole grać kilka razy w tygodniu z dobrą skutecznością niż kilkanaście razy tracić.
Zapraszam do mojego dziennika który prowadzę na fx-forum

magot98
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: magot98 »

Siema, znalazłem w necie, fałszywe wybicia z inside bara, myślę że może komuś się to przyda.
"Istota fakey setup polega na (jak wskazuje na to sama nazwa) fałszywym wybiciu się z inside bara w kierunku przeciwnym do obowiązującego trendu."
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Fx-Kris
Gaduła
Gaduła

darko39 pisze:Fx-Kris-własnie oglądam i cały czas rok nauki ,i niewiele z tego ,wlazłem w odbicie na AU od LT i S/R H1 ale pewnie zbyt wcześnie znów i dzięki za odp.i ciągle te S/R w ,którym szukam sup/dem
Podeślij wykres jak wchodziłeś.
Jeśli masz na mysli AUD JPY to nie było odbicia od LT

Balbinka131
Bywalec
Bywalec

Post autor: Balbinka131 »

Witam ,śledzę od początku ten temat i naprawde jest profesjonalny,miejsca wejść są dobrze opisane ,ale wiem ,że dużo kłopotów sprawiają same wejścia .Bardzo proszę o dokładny opis wejść ,kiedy pullback ,kiedy wejście nad świeczką i jakie SL itp.

Awatar użytkownika
Fx-Kris
Gaduła
Gaduła

Witam ,śledzę od początku ten temat i naprawde jest profesjonalny,miejsca wejść są dobrze opisane ,ale wiem ,że dużo kłopotów sprawiają same wejścia .Bardzo proszę o dokładny opis wejść ,kiedy pullback ,kiedy wejście nad świeczką i jakie SL itp.

Opisane na 1 stronie :) :

"Zasady wejść:
Czekamy na Setup na H1 wchodzimy na M15 na pierwszym odbiciu gdy pojawi się świeca odwrócenia. Wejście kilka pips nad/pod świecą, a SL kilka pips pod/nad świecą w zależności czy to jest long/short.

Świeca musi się uformować, nie zajmować pozycji przed zakończeniem świecy !!!!( duże ryzyko fałszywych odbić )"

Awatar użytkownika
darko39
Gaduła
Gaduła

na AU i jeśi można to 1 wejście błąd już widzę że miało być z H1 odbicie a nie na m15
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Fx-Kris
Gaduła
Gaduła

darko39 pisze:na AU i jeśi można to 1 wejście błąd już widzę że miało być z H1 odbicie a nie na m15
Darko39 widzę, że uczysz się na własnych błędach. Polecam uczyć się na cudzych to mniej kosztuje.

Dokładnie tak, zmień TF nie schodź na M15 jak nie ma setupu. To o czym pisałem "nie widzisz lasu zza drzew". 80-90% czasu spędzasz na TF setup czyli H1 lub ewentualnie H4.

Na M15 nie było żadnego odbicie na M5 jest ale bardzo agresywne

Nie graj w środku konsoli, bo grasz w powietrzu.

Obrazek
Ostatnio zmieniony 23 sie 2012, 11:37 przez Fx-Kris, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
darko39
Gaduła
Gaduła

Dzięki jeszcze raz właśnie tego nie widziałem ,tej konsoli .

Awatar użytkownika
Fx-Kris
Gaduła
Gaduła

darko39 pisze:Dzięki jeszcze raz właśnie tego nie widziałem ,tej konsoli .

Dlatego polecam przed zajęciem pozycji zobaczyć co się dziele na wyższych TF. Czyli nawet na D1, W1, MN. Nie warto zajmować pozycji przeciwko poziomowi z wyższego TF.

Kupujemy na wsparciu.

Sprzedajemy na oporze.

Te dwie zasady muszą być połączone z trendem z wyższego TF.

ODPOWIEDZ