Price Action w praktyce - Strategia Intraday + Longterm
a&z pisze:Z przyjemnością przeczytałem twój wątek bo mimo, że czytam wykresy w trochę inny sposób (ale też na TF15M) to zawsze chętnie poznaje logiczne i spójne sposoby odczytania PA. Bardzo dobrze rozpoznałeś dzisiejszy DT na EURUSD, gratuluję. Niestety sam dzisiaj pozostałem z boku, bo boję się takich konsolidacji a setup z 12:45 był dla mnie zbyt mało oczywisty i dawał za bliski TP. Jako, że zachęcałeś do dyskusji to zaproponuję ci jeszcze jeden obszar S/R (a zgadzam się z tobą, że nie ma nic wspanialszego niż kilka zlewających się przyczyn zatrzymania rynku). Osobiście traktuję punkty Pivot (wg metody floor) jako rodzaj mapy według której z dużym prawdopodobieństwem poruszać się będzie rynek. Lubię też fibo extension bo też pięknie potrafi zatrzymać rynek.
a&z Każdy używa takich narzędzi jakie mu pasują

Ja jestem zwolennikiem prostoty i klasyki, a setupów upatruje w miejscach wysokiego prawdopodobieństwa (czyli miejsca gdzie mogą być duże zalecenia) inaczej nie gram. Wole grać kilka razy w tygodniu z dobrą skutecznością niż kilkanaście razy tracić.
Zapraszam do mojego dziennika który prowadzę na fx-forum
Siema, znalazłem w necie, fałszywe wybicia z inside bara, myślę że może komuś się to przyda.
"Istota fakey setup polega na (jak wskazuje na to sama nazwa) fałszywym wybiciu się z inside bara w kierunku przeciwnym do obowiązującego trendu."
"Istota fakey setup polega na (jak wskazuje na to sama nazwa) fałszywym wybiciu się z inside bara w kierunku przeciwnym do obowiązującego trendu."
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Podeślij wykres jak wchodziłeś.darko39 pisze:Fx-Kris-własnie oglądam i cały czas rok nauki ,i niewiele z tego ,wlazłem w odbicie na AU od LT i S/R H1 ale pewnie zbyt wcześnie znów i dzięki za odp.i ciągle te S/R w ,którym szukam sup/dem
Jeśli masz na mysli AUD JPY to nie było odbicia od LT
-
- Bywalec
Witam ,śledzę od początku ten temat i naprawde jest profesjonalny,miejsca wejść są dobrze opisane ,ale wiem ,że dużo kłopotów sprawiają same wejścia .Bardzo proszę o dokładny opis wejść ,kiedy pullback ,kiedy wejście nad świeczką i jakie SL itp.
Opisane na 1 stronie

"Zasady wejść:
Czekamy na Setup na H1 wchodzimy na M15 na pierwszym odbiciu gdy pojawi się świeca odwrócenia. Wejście kilka pips nad/pod świecą, a SL kilka pips pod/nad świecą w zależności czy to jest long/short.
Świeca musi się uformować, nie zajmować pozycji przed zakończeniem świecy !!!!( duże ryzyko fałszywych odbić )"
Darko39 widzę, że uczysz się na własnych błędach. Polecam uczyć się na cudzych to mniej kosztuje.darko39 pisze:na AU i jeśi można to 1 wejście błąd już widzę że miało być z H1 odbicie a nie na m15
Dokładnie tak, zmień TF nie schodź na M15 jak nie ma setupu. To o czym pisałem "nie widzisz lasu zza drzew". 80-90% czasu spędzasz na TF setup czyli H1 lub ewentualnie H4.
Na M15 nie było żadnego odbicie na M5 jest ale bardzo agresywne
Nie graj w środku konsoli, bo grasz w powietrzu.

Ostatnio zmieniony 23 sie 2012, 11:37 przez Fx-Kris, łącznie zmieniany 1 raz.
darko39 pisze:Dzięki jeszcze raz właśnie tego nie widziałem ,tej konsoli .
Dlatego polecam przed zajęciem pozycji zobaczyć co się dziele na wyższych TF. Czyli nawet na D1, W1, MN. Nie warto zajmować pozycji przeciwko poziomowi z wyższego TF.
Kupujemy na wsparciu.
Sprzedajemy na oporze.
Te dwie zasady muszą być połączone z trendem z wyższego TF.