Wirus pisze:Zbyszku, powiedz mi, proszę, czy Twoja analiza wyglądałaby tak samo, gdybyś korzystał z poniższych wykresów? Nie czepiam się, tylko próbuję ogarnąć temat i proszę o pomoc

U jakiego brokera masz konto? Jaki ma czas w stosunku do GMT?
Hej Wirus..
W większości przypadków wnioski AT do zajęcia pozycji byłyby identyczne nawet na wykresach 4H. Mimo innych kształtów świec 4H mamy tu dalej false break w górę i , obecnie, false break w dół. Kształt świec nie podważa tej generalnej obserwacji. Podobnie ma się sprawa dotycząca innych, wcześniejszych punktów wykresu. Tam gdzie zaznaczyłem prosty setup na spadki , to na obu danych przez ciebie wykresach można było ten setup zagrać.
Naturalnie , nie zawsze byłyby to identyczne wnioski, ale statystycznie - tak..
Mam konto Admiral Market, ale wykresy robię w AXI Trader - by iść tropem Nialsa Fullera.
Może bagatelizuję problem dlatego, że szukam setupów o dość szerokich odchyłach od ideału, nie szukam tylko książkowych pozycji. Nie chcę być zakładnikiem zbyt erudycyjnego i idealistycznego spojrzenia na rynek. Rynek ma generalnie wszystko w dupie, także idealne formacje.
Przykładem tego podejścia niech będzie short z czwartku na parze AUDJPY. Na wykresie świeca spadkowa ani nie jest silna, ani nie obejmuje białej, ale uznałem ją jako false break... Zysk (niewielki) zrealizowałem...1/1,5..ale można było wyciągnąć 1/2, a więc setup był wygrany... Na Admiral świeca na którą zagrałem ma wygląd formacji przenikania, a nie pina. Też bym zagrał...chyba...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.